Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Ο Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός σε βίντεο τα Χριστούγεννα του 2008


Τι απέγιναν οι χριστιανοί της Μ. Ανατολής;

Εν όψει των Χριστουγέννων, και των εικόνων της γέννησης του Ιησού από τη Βηθλεέμ της Παλαιστίνης, καλό θα ήταν να δούμε τι απέγινε σήμερα η χριστιανική παράδοση που κάποτε κυριάρχησε στη περιοχή.

Τεριρέμ...

Κράτημα Παν. Χαλάτζογλου (τέλη 17ου - μέσα 18ου αι.)
Ήχος πλάγιος του α' πεντάφωνος.

Τα "κρατήματα" είναι συνθέσεις με άσημες συλλαβές στη θέση του κειμένου. Ο λόγιος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας, Γεράσιμος Βλάχος ο Κρης (17ος αι.), γράφει ότι "κατά την συμβολικήν Θεολογίαν, το τεριρέ δεν θέλει να σημαδεύσει άλλο, παρά το ακατανόητον της Θεότητος".

Ψάλλει ο Βυζαντινός Χορός Τρόπος, από τη χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Φίλων της Μουσικής) υπό την οργάνωση των Μουσικών Συνόλων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως, με γενικό τίτλο «ΥΠΟΔΕΞΑΙ ΒΗΘΛΕΕΜ» (12 Δεκεμβρίου 2006).

Η οικονομική τρομοκρατία στην Ελλάδα

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

«Εθεώρουν τον Σατανάν ως αστραπήν εκ του ουρανού πεσόντα»
(Λουκ. 10,18)

Μια ελληνική παροιμία λέει «όποιος σκάβει το λάκκο στον άλλον πέφτει ο ίδιος μέσα». Οι οικονομικοί τρομοκράτες σκάβουν τώρα το λάκκο στους Έλληνες και σύμφωνα με την παροιμία θα πέσουν οι ίδιοι μέσα. Ας έχουν, λοιπόν, υπόψη τους οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι και όσοι γενικά ντόπιοι και ξένοι αποθαρρύνουν τώρα τους Έλληνες με την οικονομική τρομοκρατία τους, ότι η αποθάρρυνση προκαλεί την ανατροπή της. Όχι βέβαια μόνο, γιατί το λέει η παροιμία , αλλά και γιατί το λέει η καρδιά των Ελλήνων και το σπουδαιότερο, γιατί είναι γραμμένο στον Λόγο του Θεού. Άρα δεν είναι ανάγκη να πάμε μακριά για να δούμε πώς θα γίνει αυτό.
Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο στην αποθάρρυνση συμβαδίζει ο Ιησούς, όπως προς Εμμαούς και καθιστά έγκυρες ελπίδες που μοιάζουν τελείως παράλογες.

Να γιορτάσουμε με υπερκόσμιο τρόπο!

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος θα μας προτρέψει να γιορτάσουμε με υπερκόσμιο τρόπο:
"Αυτό πανηγυρίζουμε, αυτό γιορτάζουμε σήμερα, τον ερχομό του Θεού προς τους ανθρώπους. Και όπως ακριβώς με την πτώση του Αδάμ στην αμαρτία γίναμε θνητοί, έτσι με την εναθρώπηση του Χριστού ας ζήσουμε αιώνια, αφού μαζί με τον Χριστό θα γεννιόμαστε και θα σταυρώνομαστε και θα ενταφιαζόμαστε και θα ανασταινόμαστε. Λοιπόν, ας γιορτάσουμε όχι με πανηγύρια, αλλά όπως ταιριάζει στον Θεό. Όχι με τρόπο κοσμικό, αλλά με τρόπο υπερκόσμιο.