Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

«Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς». Είναι «σωτήρας» η Παναγία;

Ρωτάτε για ποιό λόγο ολόκληρη η Ορθόδοξη και η καθολική Εκκλησία αποκαλούν τη Θεοτόκο «σωτήρα» λέγοντας «Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς», ενώ ένας είναι ο Σωτήρας ο Ιησούς Χριστός, ο Βασιλιάς και Κύριος. Τέτοιου είδους ερώτημα θέτεις και περιμένεις απάντηση. Είναι εύκολο να θέτεις αδιανόητα ερωτήματα και να περιμένεις αναπαυτικά να σου απαντήσουν, έτσι δεν είναι; Αυτό το πονηρό ερώτημα, δεν είναι δικό σου ούτε προέρχεται από σένα αλλά από εκείνους που αμέσως μετά τον πόλεμο γύριζαν στη Μάτσβα και πωλούσαν αμερικανική εξυπνάδα στους Ματσβάνους.
Αληθεύει ότι ένας είναι ο Σωτήρας του κόσμου και Μεσσίας, που για μας υπέφερε το πάθος της σταύρωσης και το θάνατο. Δεν υπάρχουν δύο σωτήρες αλλά ένας. Όμως αληθεύει πως η Θεοτόκος μπορεί να σώσει τους ανθρώπους από την εξαθλίωση και την αδυναμία, όπως μας μαρτυρεί η εμπειρία. Μπορεί να μας δωρίσει τη σωτηρία παρακαλώντας τον Γιό της και Σωτήρα του κόσμου.

Πάρτυ εκατομμυρίων

- Κρύβει η κυβέρνηση το πόσα λεφτά θα πάρουν Paribas, Deutsche Bank, HSBC και η... γνωστή μας Lazard για την επαναγορά ύψους 135 δισ.!
- Είπαμε «ναι» σε εμπράγματες εγγυήσεις!

Αρχίζει το πάρτυ...
Ο χορός των εκατομμυρίων.
Με αδιαφανείς διαδικασίες.
Απόλυτο σκοτάδι.
Με το πρόσχημα των ταχύτατων διαπραγματεύσεων...
Να κλείσουν οι συμφωνίες το γρηγορότερο.

Ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι ορίστηκαν (!) οι BNP-Paribas, Deutsche Bank και HSBC ως συν-ανάδοχοι για την εφαρμογή του προγράμματος συμμετοχής ιδιωτών στο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Καθήκοντα δε διεθνούς νομικού συμβούλου αναλαμβάνει το δικηγορικό γραφείο Gottlieb Steen & Hamilton LLP και οικονομικού συμβούλου του Δημοσίου η γνωστή μας, από τότε που την είχε επιλέξει το γραφείο του πρωθυπουργού, γαλλική Lazard.

Προσοχή στις συμμαχίες

Του Σάββα Καλεντερίδη

Ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια, τα δυο τελευταία χρόνια όμως για μεγάλη μερίδα των Ελλήνων έχει λάβει κυριολεκτικά χαρακτήρα «σανίδας σωτηρίας» ή ενός ιδιότυπου σωσιβίου, που είναι ικανό να σηκώσει όλο το βάρος και να λύσει το σύνολο των προβλημάτων της χώρας μας, που βουλιάζει στον ωκεανό των σκανδάλων, της ανυποληψίας και της ανικανότητας των πολιτικών και της κατάρρευσης του ελληνικού κράτους. Ο λόγος για τις αναπτυσσόμενες σχέσεις Ελλάδος-Ισραήλ, που κινούνται στην κατεύθυνση σύναψης στρατηγικής σχέσης.

Υπάρχουν δυο κρίσιμα και πιθανόν αλληλοεξαρτώμενα και αλληλοεπηρεαζόμενα στοιχεία, που πρέπει να ληφθούν υπόψιν, στην ανάλυση της πορείας ανάπτυξης των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων. Το ένα είναι το όλο σχέδιο εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στη ΝΑ Μεσόγειο, στο οποίο σχέδιο είναι πρωτοπόροι και έχουν καθοριστικό ρόλο -μέχρι στιγμής- η Κύπρος, το Ισραήλ, ο εβραϊκός παράγοντας και οι ΗΠΑ, με την Τουρκία να είναι αποκλεισμένη από τις διαδικασίες και από τις εξελίξεις.

Η κατάργηση δια της... αναβαθμίσεως

Μέχρι πριν λίγες ημέρες ο κ. Πάγκαλος ήταν επιφορτισμένος με την παρακολούθηση της πορείας για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων οργανισμών. Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο η αρμοδιότητα (και αυτή…) ανετέθη στον κ. Βενιζέλο. Επειδή όμως ο κ. Θεόδωρος στραβομουτσούνιασε, ο ιός της Μαργαρίτας για να τον παρηγορήσει του είπε πως θα του δώσει άλλο, καλύτερο παιχνιδάκι να περνάει την ώρα του. Και όλως περιέργως, τήρησε τον λόγο του. Του ανέθεσε «το συντονισμό
των κρατικών δράσεων, για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας».

Ο στοχαστής πρωθυπουργός μάλιστα, κλείνοντας το μάτι του είπε : «Θόδωρε, όπως βλέπεις σε αναβάθμισα. Τώρα φρόντισε και εσύ να αναβαθμίσεις το ιστορικό κέντρο της Αθήνας». Τότε ο Θόδωρος από την πολύ αναβάθμιση, ρεύτηκε ικανοποιημένος… και αποφάσισε να πάει με τα πόδια μέχρι την Πλάκα, για να χωνέψει πιο εύκολα την κατάργηση…