Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Εσχατοι καιροί;

Γράφει ο μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης

Στους δύσκολους και ταραγμένους καιρούς μας υπάρχει γενικά και μια μικρή ισχυρή ομάδα ανθρώπων με κάποιες μεταφυσικές αναζητήσεις. Κάποιοι βρίσκουν τον Θεό ως ανάγκη, ως αποκούμπι και ως σχεδία. Συνήθως ο άνθρωπος βρίσκει ό,τι ψάχνει και τον συμφέρει. Δεν θέλει να κουραστεί και να μοχθήσει πολύ. Ικανοποιείται με πρόχειρες και εύκολες λύσεις. Έτσι, μερικές φορές τη θρησκευτικότητά του εξαντλεί σε τυπικές υποχρεώσεις, δίχως κανένα κόστος. Άλλοτε παρασύρεται από επιτήδειους δασκάλους, που εκμεταλλεύονται τον θείο πόθο του με το να του προσφέρουν προϊόντα απελευθερωτικά, χαρούμενα, χαλαρωτικά και άκοπα.

Στην αναζήτηση αυτή εντάσσεται μια έντονη δαιμονολογία, αντιχριστολογία και εσχατολογία, που δυστυχώς τοποθετείται σε λαθεμένες βάσεις. Υπερβολές, καθορισμός ημερομηνιών του τέλους του κόσμου, αναφορές περί της γεννήσεως του αντίχριστου και λοιπά δημιουργούν τρόμο και φόβο στις ψυχές των χριστιανών, που δεν είναι το πρέπον και το ζητούμενο. Μερικοί μιλούν περισσότερο για τον αντίχριστο και λιγότερο για τον Χριστό. Μόνιμη ασχολία τους είναι η ερμηνεία των καιρών. Αρκετοί σώφρονες και συνετοί ανησυχούν για τη μεγάλη ανησυχία των πιστών. Μόνιμη μέριμνά τους είναι κάθε είδηση που επιβεβαιώνει τις υποψίες τους. Δεν θεωρούμε φυσιολογική αυτή την υπερβολική αντίδραση.

Από τα Ιμια, στο Μνημόνιο

του Κώστα Ροδινού

Συμπληρώνονται 15 χρόνια από την αποφράδα ημέρα των Ιμίων.

Οι αρνητικοί πρωταγωνιστές, τέκνα εκλεκτά του συστήματος, προόδευσαν και ανταμείφθηκαν! Ενώ οι πραγματικοί ήρωες, μάλλον ξεχάστηκαν. Τους «προσπέρασε η ιστορία». Εμειναν , κάποιοι λίγοι, «γραφικοί», να τους θυμούνται.

Ο πρωθυπουργός, που από το βήμα της Βουλής ευχαρίστησε την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, κέρδισε στις συνέχεια δυο εκλογικές αναμετρήσεις, προχώρησε στην πιο βίαιη και ανάλγητη αναδιανομή πλούτου από τους πολλούς στους λίγους, γιγάντωσε ένα σύστημα διαπλοκής, που κυριολεκτικά απομύζησε την οικονομία μας.

Siemens: Εγκλημα διαρκείας χωρίς ενόχους και τιμωρία

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

Πώς η εξεταστική επιτροπή «ξέχασε» να προχωρήσει στη διερεύνηση στοιχείων που αφορούσαν τις σχέσεις πρώην πρωθυπουργών και άλλων πολιτικών με το καρτέλ της Siemens και της Ιντρακόμ.

Σε διοικητικό ζήτημα υποβαθμίστηκε από την κυβέρνηση το μεγάλο οικονομικοπολιτικό σκάνδαλο των δωροδοκιών της Siemens, την επόμενη κιόλας μέρα μετά την κατάθεση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής. Η «λύση του Μονάχου», με την οποία η Siemens έκλεισε το παγκόσμιο μέτωπό της σε πολλές χώρες, ως «γιατρικό» είχε τα πρόστιμα που πλήρωσε σε ΗΠΑ και αλλού για τις πρακτικές των μαύρων ταμείων. Παρόμοια είναι και η «λύση της Αθήνας», όπου, μετά το «πόρισμα» που περιγράφει όλα όσα γνωρίζει ήδη η κοινή γνώμη, τώρα φοβερίζουν τη Siemens με πρόστιμα, με speaker τον πρωθυπουργό και νομικό συμβουλάτορα τον υπουργό Επικρατείας.

Alzheimer και νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις

Η έγκαιρη διάγνωση παραμένει εξαιρετικά σημαντική για την εξέλιξη της νόσου

Η εμπειρία της ιατρικής κοινότητας και η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στη φαρμακευτική έρευνα προσφέρουν καινούργιες φαρμακοτεχνικές μορφές σκευασμάτων, που βελτιώνουν τη συμμόρφωση του ασθενούς και του επιτρέπουν να ακολουθήσει απλούστερα και ευκολότερα την αγωγή του.

Ειδικά για τη νόσο Alzheimer, κυκλοφόρησε και στη χώρα μας (διατίθεται από καιρό σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ) η νέα φαρμακοτεχνική μορφή της υδροχλωρικής δονεπεζίλης, σε διασπειρόμενο στο στόμα δισκίο των 5 mg και των 10 mg. Τεκμηριωμένα στοιχεία μελετών βιοϊσοδυναμίας κατέδειξαν μέσω σύγκρισης φαρμακοκινητικών παραμέτρων ότι και οι απλές μορφές των δισκίων 5 mg και 10 mg αλλά και τα διασπειρόμενα στο στόμα δισκία παρουσιάζουν παρόμοιο προφίλ ανοχής, την ίδια βιοϊσοδυναμία και την αυτή αποτελεσματικότητα στον έλεγχο των συμπτωμάτων της νόσου Alzheimer, όπως αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία».

Photo fine art

Agrippina

Το δόγμα του σοκ...

Άρθρο του Μανόλη Δρεττάκη στην "Ελευθεροτυπία".*

Κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες στη χώρα μας η μετάφραση του βιβλίου της Καναδής δημοσιογράφου Naomi Klein με τίτλο «Το Δόγμα του Σοκ» (τίτλος στα αγγλικά The Shock Doctrine), που εκδόθηκε το 2007 και στο οποίο γίνεται ανάλυση και εκτεταμένη περιγραφή της εφαρμογής των θεωριών της Σχολής του Σικάγου, ιδρυτής της οποίας ήταν ο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο αυτό, Milton Friedman.

Αυτάρκεια ;;;!!!

«Αν έχεις 10.000 χωράφια να καλλιεργείς,
πάλιν ένα πιάτο φαγητό θα φας για να χορτάσεις ...
Αν έχεις 1000 δωμάτια στο σπίτι σου,
κάθε νύκτα για να κοιμηθείς χρειάζεσαι μόνο 2 μέτρα ...
Αν έχεις περιουσία αμέτρητες εκτάσεις,
όταν θα φύγεις απ΄ αυτή τη ζωή, δυό μέτρα γης, είναι αρκετά για να σε χωρέσουν  ... ».

Όλα τα υπόλοιπα είναι για την ευχαρίστηση των ματιών μας, των αισθήσεών μας … του εγώ μας!

Η αυτάρκεια είναι ένα προσόν που πρέπει να καλλιεργήσουμε μέσα μας.
Δεν είναι η δικαιολογία εκείνων που δεν έχουν, αλλά η αρετή που φρενάρει την ματαιοδοξία.

Πιστεύω Κύριε

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

1. Πιστεύω, Κύριε, αλλά βοήθησέ με. Καμιά φορά αμφιβάλλω αν η πίστη μου είναι δυνατή, αν η προσευχή μου βγαίνει απ΄ την καρδιά μου ή είναι μια τυπική προσευχή κι αν η μετάνοιά μου είναι ριζική και ειλικρινής.

2. Φοβάμαι μήπως είμαι χλιαρός στην πίστη , σαν αυτούς που ο Κύριος βδελύσσεται. Προσπαθώ να βρω τρόπους να βεβαιωθώ όχι μόνο για την ακρίβεια της πίστης μου, αλλά και για τη δύναμή της.

3. Κύριος υπερασπιστής της ζωής μου. Πιστεύω ότι ο Κύριος είναι ο υπερασπιστής της ζωής, γιατί σ΄Αυτόν ελπίζω. Όταν δαιμονικοί λογισμοί ταράσσουν την ψυχή μου σ΄Αυτόν καταφεύγω για να βρω λίγη ψυχική γαλήνη. Η ψυχή μου διψάει για τη γαλήνη του Ιησού και σ΄Αυτόν καταφεύγει με βεβαιότητα να τη βρει.