Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Η θεληματική πτωχεία

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

Αν δεις πώς λειτουργεί η μνήμη μπορεί να πεις ότι και η ζωή κάπως έτσι πορεύεται.
Πώς συγκεντρώνουμε πράγματα, ώσπου να μπορέσουμε να τα πετάξουμε. Η μνήμη πετάει τις άσχημες αναμνήσεις και κρατάει τις όμορφες.

Σήμερα έλαβα τις φωτογραφίες των προγόνων μου. Ποιος θα τις δει; Δεν βγαίνω πια με έξω με την ίδια χαρά που έβγαινα πριν. Ποιος θα χαρεί να με δει και ποιον θα χαρώ να δω; Όταν πεθαίνει η μητέρα μας νιώθουμε την αποξένωση μέσα στην καρδιά μας. Ο Ξένος του Καμύ αρχίζει με αυτά τα λόγια: "Σήμερα πέθανε η μητέρα μου." Ο πατέρας είναι το μόνο πρόσωπο στη γη, που θα σε καμαρώσει όταν σε δει στο δρόμο.

Πώς πέθαναν οι Μεγάλοι Έλληνες;

Πυθαγόρας 500 π.Χ. ετών 80: εξορία από πείνα.
Μιλτιάδης 489 π.Χ. ετών 65: φυλακή.
Αριστείδης 468 π.Χ. ετών 72: εξορία από πείνα.
Θεμιστοκλής 461 π.Χ. ετών 66: εξορία.
Αισχύλος 456 π.Χ. ετών 69: εξορία.
Περικλής 429 π.Χ. ετών 66: παραιτήθηκε κατηγορούμενος.
Φειδίας 429 π.Χ. ετών 66: φυλακή.
Αναξαγόρας 428 π.Χ. ετών 72: εξορία.
Ηρόδοτος 429 π.Χ. ετών 59: εξορία.

Άρση κλειστών επαγγελμάτων


Ανεργία, η πιο σκληρή καταπίεση.

Γράφει ο Κλεισθένης.

Ο «υπερπρωθυπουργός» της χώρας Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε ότι είναι γιατρός και σαν τέτοιος είναι απαραίτητος έστω και αν οι αποφάσεις του πονάνε. Μήπως αυτή η δήλωση μας παραπέμπει στον άλλο σωτήρα που μας έβαλε στο γύψο για 7 χρόνια; Εκείνος μίλησε για χειρουργική κλίνη και τα επακόλουθα είναι σε όλους γνωστά.
Έλαβα ένα μήνυμα από αναγνώστη που μου ζήτησε να γράψω κάτι σχετικά με τους μακροχρόνια άνεργους. Στο μήνυμά του μου έγραφε ότι είναι άνω των 55 ετών και άνεργος για πάνω από δύο χρόνια. Το ύφος, η γραφή και η απελπισία του με αναγκάζουν να γράψω μερικές σκέψεις για το τι σημαίνει να είσαι άνεργος όχι από επιλογή (τεμπέλης) αλλά από απάνθρωπες πολιτικές των κυβερνόντων.

Το κάψιμο του Οβριού

Ο Ντομινίκ Στρος Καν μίλησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και δήλωσε πως, αν ήταν Έλληνας, μπορεί να ήταν κι αυτός στους δρόμους. Έχει καταλάβει ο άνθρωπος πόσο δουλοπρεπείς και προσκυνημένοι είμαστε και μας κάνει πλάκα επειδή δεν αντιδρούμε.

Χτες στη Βουλή, ο κ. Στρος Καν απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών. Οι Έλληνες βουλευτές δεν έχουν πια λόγο ύπαρξης και -για να δικαιολογήσουν το μισθό τους- έχουν μετατραπεί σε δημοσιογράφους.

Τα άγρια φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας

Στην Ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν πολλά άγρια χόρτα που τρώγονται. Πολλοί δεν τα γνωρίζουμε εκτός από ένα δυο είδη, που ίσως έχουμε ψωνίσει για να φτιάξουμε χόρτα ή πίτες. Τα άγρια χόρτα που φυτρώνουν στους αγρούς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω μερικά για την πιο εύκολη αναγνώρισή, την αξιοποίηση και την χρήση τους.

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη

Δολοφονία Γκιόλια, μη αναστρέψιμο γεγονός

Ότι διαβάσετε τώρα μην το πείτε πουθενά. Φτιάξατε καφέ; Φτιάξτε πρώτα καφέ και μετά διαβάστε αργά.
Υποθέστε, ότι έχετε διασυνδέσεις και μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις πιο υψηλές διαβαθμισμένες θέσεις του κόσμου. Υπεύθυνος ασφάλειας της Google. Πάτε λοιπόν σε ένα server της Google και τον γυρίζετε ένα χρόνο πίσω  στην ημερομηνία. (Ξέχασα να σας πω ότι υποθέτουμε ότι είστε ένας ΜητσοτάκηςΧ5 δολοπλόκος και συμφεροντολόγος 5 φορές πιο powered από τον original).