Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Η προσευχή της Εκκλησίας

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Μόνον η Εκκλησία προσεύχεται υπέρ των θυμάτων, υπέρ των διωκομένων, υπέρ των αδυνάτων, υπέρ αυτών που δεν έχουν κανέναν με το μέρος τους. Όλοι είναι εναντίον των θυμάτων και όλοι ζητούν από τα θύματα να συναινέσουν ότι καλώς διώκονται. Ζωντανό παράδειγμα η Ελλάδα σήμερα.

Τρεις φορές ζήτησε από τους μαθητές Του ο Ιησούς να μείνουν άγρυπνοι μαζί Του, την ώρα που έλιωνε απ΄ την αγωνία του θανάτου, τη νύχτα, στον κήπο της Γεσθημανή και τρεις φορές τους βρήκε να κοιμούνται. «Ουκ ισχύσατε μίαν ώραν γρηγορήσαι μετ΄ εμού» (ούτε μια ώρα δε μπορέσατε να μείνετε ξάγρυπνοι μαζί μου).

Για το παράδοξο της Ενσάρκωσης του Κυρίου, που Θεός υπάρχων έγινε άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος Θεός, λέγεται το εξής: «Εις τα ίδια ήρθε και οι δικοί του δεν τον αναγνώρισαν, δεν τον δέχθηκαν, Του φέρθηκαν σαν να είναι άγνωστος και ξένος. Είναι τρομερό το αίσθημα αυτό της αποξένωσης, Και αυτό βίωσε ο Κύριος, λαμβάνοντας μορφήν δούλου.

Τελικά φταίνε τα ίδια τα υποβρύχια.

Χθες οι αντιπρόσωποί μας στη Βουλή, που εμείς οι ίδιοι έχουμε επιλέξει και που κατά το Σύνταγμα εκπροσωπούν τη δική μας βούληση, αποφάσισαν ότι δεν υπάρχει κανένα ανθρώπινο πλάσμα που να είναι υπεύθυνο για τα υποβρύχια που σαπίζουν και για τα δισεκατομμύρια που χάθηκαν.

Επομένως, εμείς οι ίδιοι, μέσω των αντιπροσώπων μας, αποφασίσαμε ότι δεν υπάρχουν ευθύνες. Και αφού δεν υπάρχει κανένα ανθρώπινο πλάσμα που να είναι υπεύθυνο, προφανώς υπεύθυνα είναι τα ίδια τα υποβρύχια.