Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Χωρίς παραβολές ουκ ελάλει τον λόγον

Εισαγωγικό σχόλιο απο την "Κλασσικοπερίπτωση"

Ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στον αγαπημένο μας Μόσχο, του οποίου ο σοφός λόγος και λόγω της επιστημονικής του ιδιότητας, έχει "Σολομώντεια" αποτελέσματα.
Αγαπητέ Μόσχο μας χρειαζόταν λίγο "κατ'αβρεγμα" για να πέσει λίγο η "θερμοκρασία"
Ωστόσο να επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά ότι όχι μόνο δεν παραγνωρίζουμε τον Αγιαστικό ρόλο της Εκκλησίας αλλά τον αναγνωρίζουμε ως πρωτεύοντα και κύριο. Η διαφορά μας με την προσλαλιά είναι στην προσέγγιση. Εμείς απλώς δεν πιστεύουμε ότι η Εκκλησία (της οποίας είμαστε όλοι μέλη κληρικοί και λαϊκοί) λειτουργεί Αγιαστικά όταν προστατεύει τον εαυτό της με κοινωνικές "αποστειρώσεις" αλλά όταν ποιμαίνει εντός του λαού και όχι ex cathedra.

Οι παραβολές συμφιλιώνουν

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Για να συμφιλιώσεις δύο ανθρώπους που έχουν μια διαφορά στο δικαστήριο, πρέπει πρώτα να ικανοποιηθούν οι δικηγόροι. Οι δικηγόροι σε μια διαφορά είναι η επιστημονική θεώρηση των πραγμάτων. Χωρίς τους δικηγόρους στηρίζεσαι στις παραβολές. Κάθε γεγονός είναι μια παραβολή.

Ο μεσολαβητής πρέπει να έχει την υπομονή ν΄ ακούσει την παραβολή όπως την εννοούν , καθένας με διαφορετικό τρόπο οπωσδήποτε και χωρίς σημείο αναφοράς,αλλιώς δεν θα κατέληγαν στα δικαστήρια. Ό,τι δεν καταλαβαίνουν εκείνοι πρέπει να το καταλάβει ο μεσολαβητής, ο οποίος διαφέρει από τους εμπλεκομένους, διότι έχει σταθερό σημείο αναφοράς, ενώ οι άλλοι πλέουν χωρίς πυξίδα στο πέλαγος, το οποίο επιτείνει η εμπάθειά τους.

Ένα θαύμα του Αγίου Κωνσταντίνου

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Το 1947 ήμουν εφτά χρονών και έμενα με τους γονείς μου στον Τύρναβο. Παραμονές Χριστουγέννων πηγαίναμε με τη γιαγιά μου από τον Τύρναβο στο χωριό μας στη Δεσκάτη,όπου μας περίμενε ο παππούς μου. Στην Ελασσόνα επισκεφθήκαμε μια θεία μου, να μείνουμε λίγες ώρες, ώσπου να έρθει η ώρα της αναχώρησης του στρατιωτικού αυτοκινήτου που έκανε τη συγκοινωνία συνοδευόμενο από ναρκοσυλλέκτες,γιατί ο δρόμος είχε νάρκες.

Παίζοντας με τον συνομήλικο εξάδερφό μου στο σπίτι της θείας μου σκόνταψα στο μαγκάλι κι έπεσαν τα κάρβουνα επάνω στο χαλί. Λυπημένος από τη ζημία που έκανα το έσκασα απ΄το σπίτι της θείας μου και πήγα στις όχθες του ποταμού Τιταρίσιου που διασχίζει την Ελασσόνα. Επέστρεψα στο σπίτι όταν άρχισε να βραδιάζει. Το στρατιωτικό αυτοκίνητο είχε φύγει και μειναμε το βράδυ στο σπίτι της θείας μου.

Toυρκικό το υποβρύχιο που εγκλώβισαν τα ελικόπτερα του Π.Ν. στην Κέα - Πανικοβλήθηκε & κινδύνευσε

Τουρκικό ήταν τελικά το υποβρύχιο που εντόπισαν και κυνήγησαν επί ώρες τα δύο ελικόπτερα S-70 B-6 Aegean Hawk την Πέμπτη το πρωί βόρειοδυτικά της Κέας, 8,5 μίλια από την νήσο Μαντιλού και 11,5 μίλια νότια της Καρύστου, σε μία κορυφαία επιθετική κίνηση που όμοιά της δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν! Το defencenet.gr μετά από έρευνα τριών ημερών φέρνει στην επιφάνεια και αποκαλύπτει πλέον όλες τις λεπτομέρεις ενός ναυτικού επεισοδίου που έχει πολλά κοινά με την ταινία «Το κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη» με την μόνη διαφορά, ότι τα πράγματα εδώ ήταν πολύ αληθινά: Υπήρξε κίνδυνος μέχρι και πρόσκρουσης του τουρκικού υποβρυχίου που μετά το αρχικό πάγωμα στο βυθό ξεκίνησε ελιγμούς πανικού, χωρίς να καταφέρει όμως να ξεφύγει ούτε λεπτό από τους κυνηγούς του, τα πληρώματα των ελληνικών S-70 B-6 Aegean Hawk!

Ο νεομάρτυς άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων

Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε το 1808 μ.Χ. στο χωριό Τζούρχλι (ή Τζούραλη) της επαρχίας Γρεβενών (σήμερα φέρει την ονομασία Άγιος Γεώργιος), από γονείς φτωχούς γεωργούς, τον Κωνσταντίνο και τη Βασίλω. Ο Γεώργιος, επειδή οι γονείς του ήταν φτωχοί, παρέμεινε αγράμματος. Ορφάνεψε σε παιδική ηλικία και πήγε στα Ιωάννινα, όπου έγινε Ιπποκόμος του Χατζή Αβδουλά, αξιωματικού του Ιμίν πασά, στον οποίο και παρέμεινε για οκτώ χρόνια. Κατά τον Οκτώβριο του 1836 μ.Χ. συκοφαντήθηκε από εχθρούς του Τούρκους, ότι δήθεν, προηγουμένως εξισλαμίστηκε και κατόπιν επανήλθε στη χριστιανική θρησκεία. Μπροστά στον κριτή ο Γεώργιος απολογήθηκε με θάρρος και απέδειξε ότι ποτέ δεν έγινε αρνησίθρησκος. Έτσι, αφού βρέθηκε και απερίτμητος τον άφησαν ελεύθερο.Αργότερα πήρε σύζυγο ονόματι Ελένη και στις 30 Δεκεμβρίου του 1837 μ.Χ. γεννήθηκε το παιδί τους, που 8 μέρες μετά, στις 7 Ιανουαρίου, εορτή του Προδρόμου, βαπτίστηκε και, λόγω της ημέρας, έλαβε το όνομα Ιωάννης.

Πρόσωπα - είδωλα

Η εποχή μας είναι γενικά μια εποχή σύγχυσης και μάλιστα υπερβολικής. Όχι ότι παρόμοιες εποχές δεν υπήρξαν στο παρελθόν. Σήμερα όμως με την ευρεία, ταχεία και παγκόσμια διάδοση της πληροφορίας, η σύγχυση προσλαμβάνει απίστευτες διαστάσεις.

Η είδηση μεταδίδεται ανεπεξέργαστη ή όταν είναι επεξεργασμένη, σκοπό έχει να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τον κυρίαρχο αποπροσανατολισμό. Οι άνθρωποι που καλούνται "προς επεξεργασία" είναι πάντοτε επιλεγμένοι από τα μέσα ευρείας διάδοσης των ειδήσεων, των πληροφοριών, που υποτίθεται σκοπό έχουν να μας δώσουν "την άκρη" για την εύρεση της, όπως λέμε, κοινής συνισταμένης ή γνώμης.

Πράσινες συνεργασίες

«Κι άλλη Πράσινη συνεργασία της ΔΕΗ με ελληνικό όμως όμιλο

Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα θα υπογράψει η ΔΕΗ με μεγάλο ελληνικό όμιλο, κατά τα πρότυπα της πρόσφατης αντίστοιχης συνεργασίας με την γαλλική EDF Energies Nouvelles. Δεν λέω το όνομα για να μην τους προκαταλάβω, αλλά σας δίνω τα κλειδιά: η συνεργασία θα αφορά ακόμα και το «πρασίνισμα» της Κρήτης, μεγάλα έργα διασύνδεσης των νησιών κ.λπ»

Εγώ, που δεν είμαι στο κύκλωμα, για Κοπελούζο και ΤΕΡΝΑ/ΓΕΚ ακούω. Καιρό τώρα διαφημίζουν ότι θα κάνουν αυτή την "επένδυση", δηλαδή, ότι θα τούς φτιάξει η ΔΕΗ αυτή την επένδυση.

Και να μια εικασία γιατί η ΔΕΗ κοντράρεται με τους μικρούς φωτοβολταϊκούς: Τα φωτοβολταϊκά λεφτά (τα €7.500 τον χρόνο που φαντασιώνονται οι αγρότες), είναι τσάμπα χρήμα (τσάμπα δικό μας χρήμα, του καταναλωτή χρήμα). Γιατί να το δώσουν στους αγρότες; Το "εξοικονομούν" για να το δώσουν στον ιδιώτη που ξέρει και... μιλάει Ελληνικά.

Απάντηση στο: "Μη συσχηματίζεσθαι τω αιώνι τούτω."

Η ΚΛΑΣΣΙΚΟΠΕΡΙΠΤΩΣΗ απάντησε με δύο αναρτήσεις στο "Μη συσχηματίζεσθαι τω αιώνι τούτω" που αναρτήσαμε την πρώτη φορά και σε ένα σχόλιο στην ανάρτηση αυτή τη δεύτερη. Θεωρούμε πρέπον να τα καταχωρήσουμε και εδώ για να ενημερωθούν όλοι όσοι τυχόν διαβάσαν το αρχικό κείμενο.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ: Λαοί που αναζητούν την Ορθοδοξία

Πριν δεκατρία χρόνια, όταν ανέλαβα την νεοσύστατη τότε Ιερά Μητρόπολη Μεξικού με μόνο τρεις ιερείς και τρεις κυρίως Ελληνόφωνες Κοινότητες στο Μεξικό, στον Παναμά και την Βενεζουέλα, δεν θα περίμενα, ούτε καν θα μπορούσα να συλλάβω το θαύμα που σήμερα συντελείται για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας στην Λατινική Αμερική.
Ζήσαμε όλοι το θαύμα της Κούβας, όταν η Κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο ανέλαβε την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στην Αβάνα, και δέχθηκε επισήμως τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος τέλεσε τον Ιανουάριο του 2004 τα εγκαίνια του Ιερού τούτου προσκυνήματος. Ζήσαμε μέσα στη δεκαετία που πέρασε την εξάπλωση της πίστεώς μας στα κράτη του Μεξικού, της Κολομβίας, της Κόστα Ρίκα κ.λπ. Όμως ζήσαμε και ζούμε σήμερα το διαρκές δράμα του λαού της Αιτής, μετά από τον καταστρεπτικό και ολέθριο σεισμό του περασμένου Ιανουαρίου. Ένα δράμα που δυστυχώς θα επουλωθεί μόνο μετά την πάροδο αρκετών χρόνων.

Ο Ν. Παπανδρέου, ο Θ. Πάγκαλος και το Κατάρ

Πολύ φασαρία (όχι άδικα) έγινε για το πολυτελές ρεβεγιόν του Θεόδωρου Πάγκαλου. Λίγοι όμως πρόσεξαν τις λεπτομέρειες, που έκρυβαν ειδήσεις. Όπως έγραψε και το (φιλοκυβερνητικό) Έθνος, στο ρεβεγιόν υπήρχαν κι άλλοι, πλην του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του Νίκου Σηφουνάκη; Ποιο ήταν «το» πρόσωπο; Ο κοινός τους φίλος και αδερφός του πρωθυπουργού Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος, ως γνωστόν, ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τις ελληνοαραβικές επιχειρηματικές σχέσεις.

Και για πού θα ταξίδευε λίγο μετά (με αρκετή μυστικότητα και χωρίς διευκρινήσεις) ο Θ. Πάγκαλος; Για το Κατάρ, και όπως μάθαμε εκ των υστέρων, ο Θ. Πάγκαλος επιχείρησε να πείσει τους Καταριανούς να ξαναδούν την επένδυση στον Αστακό που ματαιώθηκε, πλήττοντας την αξιοπιστία (και όχι μόνο) της κυβέρνησης.

Ο επόμενος...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ Ο ΚΟΛΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΑΚΗ;

Γράφουν και ξαναγράφουν για τον Άκη. Και εμείς το ίδιο. Κανείς όμως δεν ασχολείται με τον διαβόητο Σμπώκο! Αλήθεια που είναι εξαφανισμένο αυτό το παλικάρι; Στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό; Στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη (Ελβετία) όπου είναι η έδρα μεγάλης... τράπεζας με την οποία είχε από πολύ παλιά μεγάλα πάρε- δώσε; Εξ' όσων γνωρίζουμε εμείς στο Fimotro, έφυγε πριν τις γιορτές για τις ΗΠΑ. Για να περάσουν όλοι μαζί Πρωτοχρονιά με την κόρη του και τα εγγόνια του. Οι γιορτές όμως πέρασαν και εκείνος ακόμα δεν έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα. Άνθρωπός μας τον εντόπισε στην Ελβετία! Τον εντόπισε όμως και ο ένας ακόμη! Ο σύντροφος του Άκη δεν έχει ενημερωθεί ότι ο πρώην υπουργός περνάει πολύ δύσκολες ώρες; Όχι τίποτε άλλο. Απλά για να βγει και να μιλήσει...

Μέγας Αντώνιος – Συμβουλές για το ήθος των ανθρώπων και την ενάρετη ζωή

1. Οι άνθρωποι λέγονται λογικοί καταχρηστικὰ. Δεν είναι λογικοί εκείνοι που έμαθαν τα λόγια και τα βιβλία των αρχαίων σοφών, αλλ᾿ όσοι έχουν λογική ψυχή και μπορούν να διακρίνουν ποιο είναι το καλό και ποιο το κακό· και έτσι αποφεύγουν τα πονηρά και βλαβερά στη ψυχή, μελετούν όμως τα καλά και ψυχωφελή, και τα πράττουν με μεγάλη ευχαριστία προς το Θεό. Μόνο αυτοί πρέπει αληθινα να λέγονται λογικοί ἄνθρωποι.

2. Ο αληθινά λογικός άνθρωπος μια μόνο φροντίδα έχει, να υπακούει και να αρέσει στο Θεο των όλων.

3. Η εγκράτεια, η ανεξικακία, η σωφροσύνη, η καρτερία, η υπομονή και οι παρόμοιες μέγιστες και ενάρετες δυνάμεις μας δόθηκαν από το Θεό και είναι αντίθετες και αντιστέκονται και μας βοηθούν στις αντίστοιχες προς αυτές κακίες. Αν γυμνάζουμε αυτές τις δυνάμεις και τις έχουμε πάντοτε πρόχειρες, τότε νομίζουμε ότι δεν μας συμβαίνει πια τίποτε δύσκολο ή θλιβερό ή αβάσταχτο· γιατί σκεφτόμαστε ότι όλα είναι ανθρώπινα και τα νικούν οι αρετές που έχομε.