Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ο μετεωρισμός στην προσευχή

Καθώς προσεύχεσαι, προσπάθησε να κρατάς το νου και την προσοχή σου μέσα στην καρδιά, πουθενά άλλου. Το ότι ο νους, ύστερ’ από λίγη ώρα προσευχής, φεύγει από την καρδιά, χάνει τη μνήμη του Θεού και μετεωρίζεται, δηλαδή περιπλανιέται και ρεμβάζει, φανερώνει αδυναμία αυτοσυγκεντρώσεως και υποσυνεί­δητη αδιαφορία για την προσευχή. Η ψυχή κατά βά­θος δεν εκτιμά την άξια της προσευχής και δεν την αισθάνεται τόσο ως ανάγκη όσο ως καθήκον. Βιάζε­ται, λοιπόν, ν’ απαλλαγεί άπ’ αυτήν το συντομότερο, κάνοντας την όπως-όπως.

Να προσεύχεσαι με φόβο Θεού, επικεντρώνοντας την προσοχή σου στις έννοιες των λέξεων. Η ευχή του Ιησού και άλλες σύντομες προσευχές γεννούν στην καρδιά αισθήματα θεία, με τα οποία δεσμεύεται η προ­σοχή, παραμένοντας στη μνήμη του Κυρίου.

“Χάσαμε”(;)

Πράγματι. Μπορεί να “χάσαμε”. Για τώρα.

Μα δεν είναι και σίγουρο το κατά πόσον η άλλη πλευρά “κέρδισε”. Και τι ακριβώς “κέρδισε” από αυτή την ήττα μας, ως λαού. Διότι η νίκη τους φαίνεται Πύρρειος.

Τώρα έχουν να διαχειριστούν αυτή την καυτή “νίκη”. Θα μαλλιοτραβηχτούν και λίγο μεταξύ τους βέβαια, μέχρι να μοιράσουν τα οφίτσια και τους θώκους. Προς τέρψιν ημών, του πάντα φιλοθεάμονος κοινού.

Θα μαλλιοτραβηχτούν διότι έχουν να μοιράσουν και τα …μελλοντικά κέρδη που προσδοκούν πως θα έχουν από τα οφίτσια και τους θώκους. Νόμιμα και άνομα κέρδη. Πολιτικά και οικονομικά κέρδη. Φανερά και κρυφά κέρδη. Πάντα έχουν κέρδη. Το κέρδος έχει αντικαταστήσει κάθε ηδονή μέσα στην ψυχή τους εξάλλου.

Και αναφωνήσαμε με ... υπερηφάνεια: ΑΞΙΟΙ!!!

Λάζαρος Ελευθεριάδης

Αντώνης Σαμαράς: «...Kαι το λέω ρητά και κατηγορηματικά. Αποκλείω κάθε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ...»

Φώτης Koυβέλης: «Αποκλείουμε συμμετοχή μας σε μία συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ» δήλωσε στο Reuters. Θα συμμετείχαμε σε μία προοδευτική, ευρεία κυβέρνηση... εάν ικανοποιηθούν οι δύο βασικοί μας όροι, απαγκίστρωση από τους όρους του μνημονίου και παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
(7Μαΐου2012)

Ευάγγελος Βενιζέλος: “Μόνη λύση, η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ...”

Ο Νίκος Παπανδρέου στην Σέριφο με τον Μπράντυ Κίσλινγκ


Ο αδελφός του Γιώργου Παπανδρέου, Νίκος, κάνει διακοπές στη Σέριφο μαζί με φίλους του, Αμερικανούς, οπαδούς των Δημοκρατικών. Μεταξύ των άλλων ο Μπράντυ Κίσλινγκ, πρώην γραμματέας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και τώρα στέλεχος του γραφείου των Δημοκρατικών στην Ελλάδα. Είναι ο άνθρωπος που παλαιότερα είχε καταγγείλει ότι οι υποκλοπές στη χώρας μας έγιναν για λογαριασμό των ΗΠΑ. Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν στο Facebook, σε ιστοσελίδες “φίλων” του.

Η πρωθυπουργοποίηση Σαμαρά στέλνει στο χρονοντούλαπο τον Καραμανλή.

Η επιστροφή Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ, έστω και ως μεταβατική λύση, φάνταζε, από όλους σχεδόν τους Νεοδημοκράτες, ως το πλέον πιθανό και επιθυμητό σενάριο σε ενδεχόμενη αποτυχία Σαμαρά. Όμως η ΝΔ ήρθε πρώτο κόμμα και μάλιστα με αύξηση των ποσοστών της από τις εκλογές της 6ης Μαϊου, η δε επάνοδος του Καραμανλή ως απαραίτητου στοιχείου για την επανένωση της παράταξης παρέλκει πλέον αφού την επανένωση την έκανε πράξη ο ίδιος ο Σαμαράς.

Η σημερινή επιδημία των «αρίστων»

Η σημερινή επιδημία των μύθων περί «αρίστων» έχει «λιπανθεί» αφάνταστα από την καθολική και βαθιά σήψη.
Όταν ένα έδαφος δεν είναι οργωμένο και καθαρισμένο από τις αγριάδες και τις τσουκνίδες η σήψη των χόρτων λιπαίνει και θεριεύει τις αγριάδες, τις τσουκνίδες και όλων των ειδών τα ζιζάνια. Το ίδιο γίνεται και σε μια κοινωνία που είναι πνιγμένη στις «κοπριές» και απουσιάζει το αλέτρι των ιδεών και των κινημάτων.

Η γενικευμένη κοινωνική και πολιτική σήψη «λιπαίνει» και θεριεύει όλους του μύθους, ιδιαίτερα τους μύθους που ανακυκλώνουν τη σήψη, την αναπαλαιώνουν και την χρωματίζουν με ωραίες ονομασίες και ηθικές αφαιρέσεις.

Η δυσκολία να αγαπήσουμε τον εαυτό μας

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Αν δεν μπορούμε να μείνουμε έστω και για λίγο μόνοι με τον εαυτό μας, ήσυχοι, χωρίς αλλότριες σκέψεις, δίχως να νιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε κάτι. Αν δεν μπορούμε να εγκαταλείπουμε πότε πότε όλα τα ενδιαφέροντά μας και να μένουμε εσωτερικά σιωπηλοί, απολαμβάνοντας την παρουσία του Θεού εντός μας (η βασιλεία του Θεού εντός υμών έστι), είναι γιατί δεν αγαπούμε τον εαυτό μας, με τον τρόπο που μας αγαπάει ό Θεός και δεν τον γνωρίζουμε, όπως Εκείνος μας γνωρίζει.

Αν αγαπούσαμε τον εαυτό μας, γιατί θα τον αποφεύγαμε; Γιατί είναι τόσο δύσκολο να μείνουμε για λίγο μόνοι με τον εαυτό μας, χωρίς να κάνουμε τίποτε, απερίσπαστοι, με τα χέρια σταυρωμένα; Αυτός που αγαπάει, τον εαυτό του δεν είναι στραμμένος προς τα έξω. Έχει αποκτήσει την ικανότητα να στρέφει το νου του στον εσωτερικό άνθρωπο, αυτό πού οι Πατέρες της Εκκλησίας ονομάζουν κυκλική κίνηση του νου. … Γι' αυτό η στροφή του ανθρώπου προς την εσωτερική αναζήτηση, προς την αναζήτηση της ψυχής, είναι ίσως ό πιο μεγάλος σταθμός στη ζωή μας.