Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

O "διάδρομος Αζάζ"

Αυτή η ανάρτηση φτιάχτηκε επειδή κάτι μάλλον σημαντικό γίνεται εκεί, και δεν βρήκα αναφορά για "διάδρομο Αζάζ" στα Ελληνικά, και η μόνη αναφορά στην πόλη Αζάζ που βρήκα είναι ένα άρθρο της Ναυτεμπορικής, του 2011. Αλλά φαίνεται να είναι στις ειδήσεις που αφορούν τα προβλήματα από τα τεχνητά σύνορα του Sykes-Picot του 1916

O "διάδρομος Αζάζ" είναι η εικονιζόμενη πράσινη ζώνη που ενώνει την Τουρκία με το Χαλέπι και που τροφοδοτεί αυτούς που είναι κατά του Ασσάντ και δεν είναι Κούρδοι ή Ισλαμικό κράτος (αν και το ποιος είναι με ποιόν μπορεί και να αργήσουμε να το μάθουμε). Η πόλη Αζάζ είναι κοντά στα Τουρκικά σύνορα και το Χαλέπι είναι "αμφισβητούμενη" πόλη.

Τὰ σχολεῖα τοῦ Πατροκοσμᾶ καὶ ἡ σημερινὴ ἐκπαίδευση

Δημήτρης Νατσιός, δάσκαλος - Κιλκίς

Σ’ ἕνα βιβλίο τοῦ Φάνη Μιχαλόπουλου γιὰ τὸν Ἅγιο Κοσμᾶ, ἀπὸ τὰ πρῶτα ποὺ γράφτηκαν γιὰ τὸν βίο καὶ τὴν πολιτεία του, τὸ 1940, διαβάζουμε στὸν ἐπίλογο: «Ρώτησαν κάποιον 100χρονίτη, εὐσεβῆ γέρο Ἠπειρώτη, ποὺ ξεψυχοῦσε στὸ Γηροκομεῖο τῶν Ἰωαννίνων, τὸ 1872 τί χαράχτηκε βαθύτερα στὴν ψυχή του ἀπ’ ὅσο ἔζησε. Ἀπάντησε ὁ πολιὸς γέροντας: «Ὅταν μικρὸς ἄκουσα τὴ διδαχὴ τοῦ πάτερ Κοσμᾶ καὶ φίλησα τὸ χέρι του».

Μὲ τὸ στόμα του, νομίζω, μιλοῦσε ὅλη ἡ Ρωμηοσύνη, ἐκφραζόταν ἡ εὐγνωμοσύνη τοῦ Γένους στὸν μεγάλο ἐθναπόστολο.