Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Ο αχάριστος είναι πάντα λυπημένος

Γέροντας Παΐσιος

- Γέροντα, γιατί πολλοί άνθρωποι, ενώ τα έχουν όλα, νιώθουν άγχος και στενοχώρια;

- Όταν βλέπετε έναν άνθρωπο να έχη μεγάλο άγχος, στενοχώρια και λύπη, ενώ τίποτε δεν του λείπει, να ξέρετε ότι του λείπει ο Θεός.

Όποιος τα έχει όλα, και υλικά αγαθά και υγεία, και, αντί να ευγνωμονή τον Θεό, έχει παράλογες απαιτήσεις και γκρινιάζει, είναι για την κόλαση με τα παπούτσια. Ο άνθρωπος, όταν έχη ευγνωμοσύνη, με όλα είναι ευχαριστημένος. Σκέφτεται τί του δίνει ο Θεός κάθε μέρα και χαίρεται τα πάντα. Όταν όμως είναι αχάριστος, με τίποτε δεν είναι ευχαριστημένος γκρινιάζει και βασανίζεται με όλα. Αν, ας πούμε, δεν εκτιμάη την λιακάδα και γκρινιάζει, έρχεται ο Βαρδάρης και τον παγώνει…; Δεν θέλει την λιακάδα θέλει το τουρτούρισμα που προκαλεί ο Βαρδάρης.

Κάποτε δίναμε άδειες περίπτερου σε ανάπηρους πολέμου.

Τώρα δίνουμε αιολικές άδειες σε λαμόγια.

Όχι, δεν το έχω κλείσει, ούτε έχω εξαφανιστεί, ούτε βαριέμαι. Απλά, το θέμα για μένα που παριστάνω τον ...σκεπτόμενο, έχει κλείσει. Τα αιολικά είναι μάπα αλλά υπάρχουν δυνάμεις που τα θέλουν (και εγώ θέλω τσάμπα λεφτά).

Δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Δεν γίνεται, το ξέραμε εκ των προτέρων, το εμπέδωσαν όσοι έβαλαν πολλά, και γράφτηκε κατά κόρον. Ο ΑΔΜΗΕ το είπε πολύ όμορφα: Για λόγους υπολογισμού επάρκειας ισχύος, τα λογίζει στο ...10% της ονομαστικής. 10% της ευγενείας, αλλά τιμή στο φουλ.

Δεν εξοικονομούν καύσιμα. Σίγουρα δεν εξοικονομούν κάρβουνο ή λιγνίτη, δεν μπορούν να συνυπάρξουν με κάρβουνο ή λιγνίτη. Μπορούν να συνυπάρξουν με αέριο, αλλά δεν είναι καθόλου προφανές ότι το εξοικονομούν. Το είπε επίσης όμορφα ο ΑΔΜΗΕ: Οι αποτελεσματικές μονάδες διπλού κύκλου δεν κάνουν για load following. Κάνουν όμως οι αναποτελεσματικές ανοικτού κύκλου. Χαχαχάχα! Θα σπαταλάμε αέριο για να λένε ότι έχουμε αιολικά.