Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014

Κάποτε δίναμε άδειες περίπτερου σε ανάπηρους πολέμου.

Τώρα δίνουμε αιολικές άδειες σε λαμόγια.

Όχι, δεν το έχω κλείσει, ούτε έχω εξαφανιστεί, ούτε βαριέμαι. Απλά, το θέμα για μένα που παριστάνω τον ...σκεπτόμενο, έχει κλείσει. Τα αιολικά είναι μάπα αλλά υπάρχουν δυνάμεις που τα θέλουν (και εγώ θέλω τσάμπα λεφτά).

Δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Δεν γίνεται, το ξέραμε εκ των προτέρων, το εμπέδωσαν όσοι έβαλαν πολλά, και γράφτηκε κατά κόρον. Ο ΑΔΜΗΕ το είπε πολύ όμορφα: Για λόγους υπολογισμού επάρκειας ισχύος, τα λογίζει στο ...10% της ονομαστικής. 10% της ευγενείας, αλλά τιμή στο φουλ.

Δεν εξοικονομούν καύσιμα. Σίγουρα δεν εξοικονομούν κάρβουνο ή λιγνίτη, δεν μπορούν να συνυπάρξουν με κάρβουνο ή λιγνίτη. Μπορούν να συνυπάρξουν με αέριο, αλλά δεν είναι καθόλου προφανές ότι το εξοικονομούν. Το είπε επίσης όμορφα ο ΑΔΜΗΕ: Οι αποτελεσματικές μονάδες διπλού κύκλου δεν κάνουν για load following. Κάνουν όμως οι αναποτελεσματικές ανοικτού κύκλου. Χαχαχάχα! Θα σπαταλάμε αέριο για να λένε ότι έχουμε αιολικά.

Δεν μειώνουν ρύπους. Εεεε... για να μειώσουν CO2 πρέπει να υποκαθιστούν κάποιο καύσιμο. Όχι κατά την διάρκεια της μίας μέρας που φυσάει, αλλά σε διάρκεια ενός έτους. Χλωμό... Το αέριο έχει λιγότερο CO2 από το κάρβουνο, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με αιολικά, ούτε τα αιολικά φτηναίνουν το αέριο, αντιθέτως. Και όπως είπε ο ΑΔΜΗΕ (θα μου λείψει ο ΑΔΜΗΕ) τα αιολικά, καπάκι πάνω από τα υπάρχοντα φωτοβολταϊκά είναι περισσότερο πρόβλημα από σκέτο πρόβλημα.

Γιατί τα βάζουμε? Μα για να εισπράττουν τσάμπα χρήμα αυτοί που τα βάζουν. Και είναι ή λαμόγια, ή χρηματοδότες κομμάτων, ή χωματουργοί και καναλάρχες που χρωστάνε λεφτά. Να λεφτά. Κάποτε δίναμε άδειες περίπτερου σε ανάπηρους πολέμου. Τώρα δίνουμε άδειες αιολικών σε λαμόγια. Εκεί καταντήσαμε, Πασόκια μου.

Στέκει η λογική ή η αλήθεια απέναντι στο επαναλαμβανόμενο ψέμα; Δεν ξέρω, να ρωτήσουμε τον Ζερεφό, ή τον Λάλα, ή το ζεύγος Ποδηματά (χαχαάχα), ή τον Σκάϊ. Δεν βλέπω ...γραμμική λύση... Δεν την βλέπω...

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου