Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Έλληνας ερημίτης Ιεραπόστολος στους Λάπωνες

Που να φανταστεί κανείς ότι στα μέσα του 14ου αιώνα ένας μοναχός από την Κωνσταντινούπολη θα αποφάσιζε να διαλέξει το νησί Μουρμάνσκ της λίμνης Ονέγκα στο βόρειο άκρο της Ρωσίας για έρημο, προκειμένου να ασκηθεί!

Την ιστορία του την γνωρίζουμε από τη διαθήκη του, που μας άφησε.

Τον έλεγαν Λάζαρο, φαίνεται ότι για αρκετό διάστημα, πριν πάρει την απόφαση να γίνει ερημίτης, ζούσε στη Ρωσία, στην περιοχή του Νόβγκοροντ. Από το χώρο της ασκήσεώς του, το Μουρμάνσκ, έμεινε στην ιστορία ως Λάζαρος Μουρμάνσκι.

Ο τζάμπας ζει (αλλού)

Ας εισέλθομεν, χωρίς πολλές περικοκλάδες, κατευθείαν στο «ψητό». Ητοι τα φράγκα. Αντιγράφω από «δημοκρατία» (Πέμπτη 10/1/2013, σελ. 18). «Ποια παραστατικά δεν γίνονται δεκτά από την Εφορία για τη φορολογική δήλωση του οικονομικού έτους 2013»: Ενοίκια, ύδρευση, δημοτικά τέλη, αποχέτευση, υπηρεσίες κοινοχρήστων, ηλεκτρισμός, υγραέριο - φυσικό αέριο, πετρέλαιο, στερεά καύσιμα, φάρμακα, φαρμακευτικά προϊόντα και θεραπευτικές συσκευές, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη, υπεραστικά τρένα, ταξί, υπεραστικά λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία, αστικές συγκοινωνίες, δίδακτρα σχολείων κ.ά.».