Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Ὁ Παπαδιαμάντης


Kωστής Παλαμάς

Όλα εδώ πληρώνονται Μανώλη Καψή.

Θυμάσαι Μανώλη Καψή, τότε που έγινε υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Θόδωρος Ρουσόπουλος,που "είχες βγεί στα κάγκελα" μαζί με τα άλλα παιδιά, εκεί στο Mega αλλά και στα άλλα κανάλια και φωνάζατε για τη Μάρα Ζαχαρέα; Ότι δήθεν ήταν ανήθικο και αντιδεοντολογικό, ο άντρας της να είναι κυβερνητικό στέλεχος και μάλιστα εκπρόσωπος και αυτή να διαβάζει το auto que, αφού ήταν παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων του ALPHA. Μέχρι και την ΕΣΗΕΑ είχατε βάλει να παρέμβει. Η Μάρα Ζαχαρέα τότε απέδειξε ότι είναι αντράκι και "φοράει παντελόνια" και παραιτήθηκε. Δεν πιστεύουμε να το έχεις ξεχάσει, έτσι Μανώλη Καψή;

Η υποβάθμιση της ελληνικής γλώσσας.

Στην εποχή μας γίνεται εκτεταμένη συζήτηση για την υποβάθμιση της ποιότητας της ελληνικής γλώσσας. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αφορά όλους μας και να μας κάνει να προβληματιστούμε γι’ αυτό. Είναι πολύ σοβαρό γιατί αν χαθεί η ελληνική γλώσσα θα σβηστούν μαζί και πάρα πολλά στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής κληρονομιάς.

Η υποβάθμιση της ελληνικής γλώσσας έχει ξεκινήσει λόγω των επιρροών που έχουμε από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι η τηλεόραση, τα ξενόφερτα περιοδικά και σε μικρότερο βαθμό το ραδιόφωνο. Για παράδειγμα, σήμερα τα παιδιά βλέπουν "Πάττυ" ή διαβάζουν "Σούπερ Κατερίνα" μέσα από τα οποία, τα παιδιά μαθαίνουν αγγλικές λέξεις ή φράσεις αντικαθιστώντας έτσι τις ελληνικές με τις αγγλικές.

Το δηλητηριώδες παραμύθι για μεγάλους

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Τους ακούει ο κόσμος και μοιάζει σαν παστωμένοι θεατές σε δημόσια εκτέλεση της Ιεράς Εξέτασης στην καρδιά του Μεσαίωνα, όλους αυτούς τους δήθεν περισπούδαστους ευρωηγέτες στις συσκέψεις. Κι αντιλαμβάνεται πως έχουν βάλει το μέλλον του σιδηροδέσμιο στο ικρίωμα των αγορών, στο βωμό του καπιταλισμού. Κι ύστερα μαζεύονται κι οι ντελάληδες της εποχής και μεταδίδουν τους καυγάδες για το ποιος θ' ανάψει πρώτος το σπίρτο να καούν οι λαοί. Στάχτη και μπούρμπερη να γίνουν, γόνιμο έδαφος για νέες επενδύσεις πάνω στα χαλάσματα και τις ξεχαρβαλωμένες ζωές.

Η Ευρώπη, τάχα μου δήθεν Ενωμένη, γίνεται, δήθεν ξαφνικά, κακιά μάγισσα που πνίγει τα παιδιά της που τα 'φερε ως τη θηλή της ψευδαίσθησης ότι λεύτερα βυζαίνουν τους ίδιους τους κόλπους και τον ιδρώτα τους.

Ο δίκαιος Αβραάμ, ο Προπάτορας του Χριστού.

«Εγώ δε ειμί γη και σποδός», (Γεν. 18. 27)

Αυτά είναι τα λόγια που είπε για τον εαυτό του ο δίκαιος Αβραάμ. Αδελφοί μου, πόσο γελοίοι είναι οι άνθρωποι που καυχώνται για τις γνωριμίες τους με κοσμικούς άρχοντες και άλλους επιφανείς του κόσμου τούτου και έχουν, γι’ αυτό τον λόγο, μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους!

Ο Αβραάμ αξιώθηκε να συνομιλεί με τον Παντοδύναμο και Αιώνιο Βασιλέα, με τον ίδιο τον Θεό. Εντούτοις, παρέμεινε απαράτρεπτος και αταλάντευτος στην ταπείνωσή του, αποκαλώντας τον εαυτό του γη και σποδό. Ποιός ήταν αυτός ο Αβραάμ, ο οποίος αξιώθηκε εν ζωή μιας τόσο μεγάλης ευλογίας από το Θεό και μιας τέτοιας εξυμνήσεως, μετά το θάνατό του, από τον Παύλο (Γαλ. 3, Εβρ, 11), αλλά και από τον ίδιο τον Δεσπότη Χριστό (Λουκ. 16, 22, Ιωάν. 8, 39);