Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Στα σχολεία η πατρίδα αργοπεθαίνει…

Γράφει ο Δημητρης Νατσιος,
Δάσκαλος, Κιλκίς


Ο Αθηναίος αγωνιστής του Εικοσιένα Γεώργιος Ψύλλας στα «Απομνημονεύματα του βίου του» (Αθήνα 1974, σελ. 286-287), καταγράφει ένα χαριτωμένο αξιομνημόνευτο περιστατικό: «Ένας Θεσσαλός προεστός, εντελώς αναλφάβητος, χρησιμοποιεί τον δάσκαλο του χωριού και ως γραμματικό του. Επειδή, όμως, ο δάσκαλος δεν ήταν σε όλα υπάκουος, ο προεστός προτείνει στην γενική συνέλευση των κατοίκων την απόλυσή του. Γιατί, ρωτάει ο δάσκαλος εμβρόντητος. Γιατί δεν ξέρεις γράμματα, απαντά ο δημογέρων. Και ποιός το λέει αυτό; Εγώ! Απαντά ο προεστός. Γράψε την λέξη βόδι να δούμε αν ξέρεις. Ο δάσκαλος έγραψε σ’ ένα χαρτί, βόδι. Τότε ο προεστός ζωγραφίζει σ’ ένα άλλο χαρτί ένα βόδι, το δείχνει στους χωριανούς -το ίδιο αναλφάβητους- και ρωτάει:

- Πέστε με, ποιο χαρτί γράφει βόδι;
- Το δικό σου, απαντούν όλοι. Και έδιωξαν τον ταλαίπωρο τον δάσκαλο».

Πρώτα μετέτρεψαν το χρέος σε διακρατικό και τώρα το μετακυλούν στους πολίτες.

Τρόικα και κυβέρνηση, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι ο λαός δεν μπορεί να εξοφλήσει τους υπέρογκους και αντισυνταγματικούς φόρους που μας φορτώνουν. Ήδη τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ανέρχεται σε 68 δις με ρυθμό αύξησης 1 δις το μήνα. Οι δε οφειλέτες έφτασαν τα 2.500.000 Έλληνες. Τότε γιατί το κάνουν;

Εκτιμούμε (και παρακαλούμε να το κρατήσετε αυτό) πως εκείνο που επιδιώκουν, δεν είναι η άμεση είσπραξη τώρα των επιβαλλόμενων «δίκην πολυβόλου» φόρων, αλλά να μετακυλήσουν το δημόσιο χρέος στις πλάτες των πολιτών, μέσω των δημιουργούμενων τεχνητά απαιτήσεων του κράτους προς του πολίτες. Έτσι το μεν κράτος να εμφανιστεί κάποια στιγμή (για τις δανειακές ανάγκες της ολιγαρχίας) αξιόχρεο και αναβαθμισμένο, οι δε πολίτες του καταχρεωμένοι.