Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ηθοποιός – πρωθυπουργός

Κι εκεί που έλεγες ότι μόνο ο ΓΑΠ ήταν τόσο εκτός των ελληνικών ηθών και εθίμων, προέκυψε ο Αλέξης. Και που 'σαι ακόμα...

Ο Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου δεν είχε σχέση με την Ελλάδα. Έβαζε το κερί στο μανουάλι μαζί με το πλαστικό κυπελάκι. Το Πάσχα... ευχόταν το «Χριστός Ανέστη»! Αν του έδινες αχινούς να τσουγκρίσει αντί για κόκκινα αυγά, θα το πίστευε και θα προσπαθούσε να το κάνει. Ουδέποτε μπορούσε να κρύψει μια πατερναλιστική διάθεση αλλά και μια υπόγεια αποστροφή που ένιωθε για τους «ιθαγενείς». Χαμογελάκι με έκφραση ελαφράς αηδίας. Η χρήση της γλώσσας μας εκ μέρους του ήταν βάναυση. Η σχέση του με τα ελληνικά συνοψιζόταν σε μία λέξη: «κακοποίηση». Εκείνος κακοποιούσε την γλώσσα και η ελληνική γλώσσα του μωλώπιζε την ψυχή με γροθιές δυσκολίας και κλωτσιές νοημάτων, τα οποία δεν μπορούσε να αφομοιώσει. Κι όμως, που και που διέκρινες στο βλέμμα του την ειλικρινή διάθεση ενός τουρίστα να εξοικειωθεί με τον τόπο μας και τους ανθρώπους του – έστω διότι τον συνάρπασε η γεύση του αυγοτάραχου. Με τον Τσίπρα δεν συμβαίνει αυτό. Όλα τα ξέρει, όχι σε βάθος μεν αλλά τα έχει υπ' όψιν του δε, και άπαντα τα έχει απορρίψει – ως πρώην κνίτης και νυν αριστεριστής.

70 χρόνια

theatlantic.com
70 χρόνια από την απελευθέρωση της σύγχρονης, αειφόρου και αποτελεσματικής μονάδας στέγασης εργατικού δυναμικού για για γειτονικές παραγωγικές μονάδες. Με τάξη και τμήμα ανακύκλωσης ανθρωπίνων υπολειμμάτων.

Δεν ήταν η μόνη τέτοια μονάδα, ούτε ήταν η μεγαλύτερη σχετική ...επιχείρηση. Αλλά ήταν τόσο ...αποτελεσματική. Efficient.

Κανένας "μεγάλος" λαός δεν είναι "αθώος", αλλά μερικοί είναι πιο αφοσιωμένοι στην αποτελεσματικότητα και στην ανακύκλωση.

Το 1953 "ρυθμίστηκαν" τα χρέη της Γερμανίας (τμήμα των οποίων ήταν και από την συνθήκη των Βερσαλιών. Το Γερμανικό "θαύμα" υπάρχει μόνο επειδή ρυθμίστηκαν αυτά τα χρέη.

Το σύμβολο του δέντρου

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

Το δέντρο διαψεύδει τους επιστήμονες που δεν δέχονται το πνευματικό σώμα ή ψυχή ή πνεύμα του ανθρώπου και ταυτίζουν τον εαυτό με το φυσικό σώμα του ανθρώπου.Αυτή είναι η μηχανιστική αντίληψη της θετικής επιστήμης, ότι ο άνθρωπος είναι σαν μια μηχανή.

Ο Ιησούς είπε πως ουκ επ΄ άρτω μόνω ζήσεται ο άνθρωπος, αλλ΄ εν παντί ρήματι εκπορευομένου εκ του στόματος του Θεού. Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σώμα και δεν έχει μόνο φυσικές ανάγκες, αλλά και ψυχικές και πνευματικές.

Αναλύουμε εδώ το σύμβολο του δέντρου, γιατί οι επιστήμονες δεν θεωρούν τον εγκέφαλο όπως είναι ένα όργανο της ψυχής, όπως όλα τα άλλα όργανα του σώματος και θεωρούν τον εγκέφαλο το κέντρο του ανθρώπου ταυτίζοντας τον εγκέφαλο με τον νου.

Πρόχειρες σκέψεις

Το Σύνταγμα (καλώς ή κακώς) προβλέπει ρητώς θρησκευτικό όρκο. τόσο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (άρθρο 33 § 2), όσο και για τους βουλευτές (άρθρο 59 § 1).

Δεν προβλέπει ρητώς τύπο και περιεχόμενου του όρκου για τον Πρωθυπουργό, αναφέρεται όμως στην ορκωμοσία του Πρωθυπουργού (άρθρο 84 § 1). Εφόσον μέσα στο κείμενο του Συντάγματος περιέχεται αυτολεξεί το περιεχόμενο του όρκου που πρέπει να δοθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τους Βουλευτές, προκειμένου αυτοί να αναλάβουν (εγκύρως) τα καθήκοντά τους, και συνεπώς να είναι έγκυρες και οι πράξεις τους, και εφόσον προβλέπεται ότι και ο Πρωθυπουργός ορκίζεται, θα έπρεπε να μην υπάρχει ούτε νομική ούτε λογική αμφιβολία για τον τύπο και το περιεχόμενο του όρκου του Πρωθυπουργού. Μάλιστα το Σύνταγμα, το γε νυν έχον, είναι άκαμπτο: από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απαιτεί οπωσδήποτε να δώσει τον συγκεκριμένο όρκο, χωρίς να υπάρχει διάταξη που να ορίζει τι συμβαίνει αν ο Πρόεδρος είναι αλλόδοξος ή ετερόδοξος ή άθρησκος, ενώ για τους βουλευτές προβλέπει ότι αν είναι αλλόδοξοι ή ετερόδοξοι (δηλαδή όχι Χριστιανοί Ορθόδοξοι) δίνουν τον όρκο σύμφωνα με όσα επιτάσσει το δόγμα ή η θρησκεία τους (δεν υπάρχει καν πρόβλεψη για άθρησκους βουλευτές, - αν και στην πράξη τόσα χρόνια αυτό "μπαλώνεται" με διοικητικά τερτίπια και με εκατέρωθεν εθελοτυφλίες).