Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Ο Κολοκοτρώνης προς τους νέους

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ιστορική ομιλία του στην αθηναϊκή νεολαία. Εκφωνήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1838, στην Πνύκα.

«Εις αυτήν την δυστυχισμένη κατάσταση, μερικοί από τους φυγάδες γραμματισμένους εμετάφραζαν και έστελναν εις την Ελλάδα βιβλία, και εις αυτούς πρέπει να χρωστούμε ευγνωμοσύνη, διότι ευθύς οπού κανένας άνθρωπος από τον λαό εμάνθανε τα κοινά γράμματα, εδιάβαζεν αυτά τα βιβλία και έβλεπε ποίους είχαμε προγόνους, τι έκαμεν ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης και άλλοι πολλοί παλαιοί μας, και εβλέπαμε και εις ποίαν κατάσταση ευρισκόμεθα τότε. Οθεν μας ήλθεν εις τον νου να τους μιμηθούμε και να γίνουμε ευτυχέστεροι. Και έτσι έγινε και επροόδευσεν η Εταιρεία.

Αυτοί, με €2,8 δις, ηλεκτροδοτούνται από 1.645 MW.

spiegel.de
europa.eu
Εμείς έχουμε πετάξει €8 δις σε ΑΠΕ και ηλεκτροδοτούμαστε από εισαγωγές. Τα ψαράκια είναι για να γίνεται κουβέντα.

Σε πρώτη ανάγνωση, υποτίθεται ότι η Κομισιόν θα πάει την Γερμανία στο δικαστήριο επειδή κάπως δεν εφαρμόστηκαν σωστά τα περί βιοτόπων και η άντληση και χρήση νερού για την ψύξη της μονάδας (κάθε θερμοηλεκτρική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής χρειάζεται ψύξη, είτε αυτή είναι με ψυκτικούς πύργους είτε απ' ευθείας από ποτάμια, λίμνες, θάλασσα κλπ). Και θα ενοχληθούν κάτι περαστικά ή ντόπια ψάρια, διαβάστε το εάν σας ενδιαφέρει.

Σε δεύτερη ανάγνωση, προφανώς η Κομισιόν πήρε άδεια από κάποιον να ενοχλεί την Γερμανία, με ένα χρόνο καθυστέρηση, και εάν ήμουν Γερμανός θα έλεγα στην Κομισιόν τι πραγματικά σκέφτομαι.