Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Τα ιερά μνημόσυνα

Θέμα της παρούσης εισηγήσεως είναι «Τα ιερά μνημόσυνα», δηλαδή οι υπέρ των κεκοιμημένων αδελφών μας δεήσεις της Εκκλησίας. Περιλαμβάνει δε δύο μέρη. Στο πρώτο προσπαθούμε να δώσουμε μια ιστορική εικόνα του θέματος, δηλαδή κάνουμε μια αναδρομή στην περί μνημοσυνών παράδοση και πρακτική της Εκκλησίας απ’ αρχής μέχρις ότου παγιώθηκε η λειτουργική τάξη. Η αναφορά αυτή στην ιστορία, και στην εδώ περίπτωση μας και σε κάθε άλλο λατρευτικό θέμα, δεν γίνεται απλώς από λόγους ιστορικής περιέργειας, αλλά έχει ουσιαστικό λόγο υπάρξεως και καλλιεργείας. Έτσι κατοχυρώνουμε τήν νομιμότητα της λειτουργικής μας πράξεως και εν προκειμένω τις δεήσεις υπέρ των κεκοιμημένων, που τελεί η Εκκλησία για την ανάπαυση των ψυχών τους και για παρηγοριά των ζώντων. Έτσι σκέπτεται, θεολογεί και ενεργεί μια παραδοσιακή Εκκλησία, όπως είναι η Ορθόδοξος.

Ο Fitch αναβαθμίζει την Ισλανδία

Kατά μία βαθμίδα αναβάθμισε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings την πιστοληπτική ικανότητα της Ισλανδίας στην κατηγορία ΒΒΒ- για τον μακροπρόθεσμο δανεισμό της. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει πλέον στη χώρα, η οποία βυθίσθηκε στην χρηματοοικονομική άβυσσο το 2008, να θεωρείται ως αξιόπιστος δανειολήπτης.

«Η επιστροφή της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης σε ξένο συνάλλαγμα της Ισλανδίας στην κατηγορία "επενδύσεις" μεταφράζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προκειμένου να αποκατασταθεί η μακροοικονομική σταθερότητα στη χώρα, η οποία έφερε επιτυχώς εις πέρας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και για την ανοικοδόμηση της χρηματοοικονομικής αξιοπιστίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ο αμερικανικός οίκος.

Επιστροφή στη βαρβαρότητα γρήγορα. "Ναι σε όλα"!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

"Σοφίαν λαλούμεν εν τοις τελείοις, σοφίαν δε ου του αιώνος τούτου, oυδέ των αρχόντων του αιώνος τούτου των καταργουμένων."
(Κορινθίους Β΄, 6)

"Ναι σε όλα". Γρήγορα. Σαν να είναι η ζωή ένα κακό, για να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα.
Ένας κόσμος που βίωσε τη βαρβαρότητα των ναζί, που νιώθει ακόμα τη λύπη και το πένθος, βιώνει έναν ακόμα πόλεμο των Γερμανών! Επιστρέφει στη βαρβαρότητα που έρχεται γρήγορα, με σημαίες την ανανδρία, τη θρασυδειλία, την απάνθρωπη σκληρότητα για τους φτωχούς, τους γέρους, τους ανήμπορους, τα παιδιά!

Κάποιο ντοκυμαντέρ για τη ζωή στη ζουγκλα δείχνει λιοντάρια που επιτίθενται σ΄ ένα μικρό βουβάλι, που ξεσκίζουν τις σάρκες του και το καταβροχθίζουν ζωντανό. "Τροφική αλυσίδα", λέει κάποιος νέος που σπουδάζει βιολογία.

ΜΠΑΧΑΛΟ. ΚΑΝΕΝΑΣ τους δεν προσέχει πού βάζει ούτε την υπογραφή του…

Το διαβόητο «Μνημόνιο-1» (διά του οποίου ο Παπανδρεόπαις Γεωργάκις ο λαοκτόνος αλυσόδεσε τη Χώρα) έλαβε θεσμική υπόσταση διά του νόμου 3965/2010, δημοσιευθέντος στο υπ’ αριθμ. 65 φύλλο του Α΄ τεύχους του ΦΕΚ της 6ης Μαΐου 2010. Τον μνημονιονόμο 3965, όπως φαίνεται στην σελίδα 1384 του ως άνω ΦΕΚ, υπογράφουν απαξάπαντες οι τότε Υπουργοί, πλην του (άνευ αρμοδιοτήτων και χαρτοφυλακίου) Υπουργού Επικρατείας κυρίου Χ. Παμπούκη, ο δε Γεώργιος Παπανδρέου υπογράφει ως Υπουργός Εξωτερικών (και όχι ως Πρωθυπουργός). Δεν υπογράφει ούτε ο (επίσης άνευ ουσιαστικών αρμοδιοτήτων, μάλλον δε «διακοσμητικός») Αντιπρόεδρος κύριος Θ. Πάγκαλος. Και δεν υπογράφει κανείς Αναπληρωτής Υπουργός ή Υφυπουργός. Αυτά ως προς το «Μνημόνιο-1».