Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Ευθυμογράφημα: Περί πανηγύρεων και… σουβλακίων

Δημήτρης Νατσιός, Δάσκαλος-Κιλκίς

«Το υπερίμπλασθαι την γαστέρα και το καταβαρύνεσθαι ταις τροφαίς κατάρας άξιον» Μέγας Βασίλειος

Κάθε Σεπτέμβριο λίγο προ της ενάρξεως της νέας σχολικής χρονιάς σε πολλές βορειοελλαδίτικες πόλεις στήνεται η εμποροπανήγυρις. Το έθιμο έχει βυζαντινές ρίζες ήκμασε την περίοδο της Τουρκοκρατίας, κυρίως ως ζωοπάζαρο, συνεχίστηκε κατά την διάρκεια του λεγομένου ελεύθερου βίου, ενώ στις μέρες μας είναι και πάλι ζωοπανήγυρις με την διαφορά ότι τα συμπαθή ζώα τα «παζαρεύουμε» ξαπλωμένα στις σχάρες, τεμαχισμένα και ψημένα υπό μορφήν σουβλακίων, σουτζουκακίων και λοιπών μορφών, στις οποίες τα τεμαχίζουν οι κρεοπώλες.

Κομμουνιστική "λογική"...

Όταν το ΚΚΕ διοργανώνει γιορτές για τους κατσαπλιάδες του"Δημοκρατικού Στρατού" κανείς δεν ενοχλείται.
Πρόκειται για γιορτές όπου τιμώνται "οι ηρωικοί σταυραετοί του ΔΣΕ".

 

Ο ατέρμονα νικηφόρος Ελληνισμός

Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρο
 στη Θεσσαλονίκη, υπό το φως
της πανσελήνου.
«Ο πρώτος θερμοδυναμικός νόμος αποτελεί μια έκφραση της αρχής διατήρησης της ενέργειας, δηλαδή του γεγονότος ότι σε ένα απομονωμένο σύστημα η ενέργεια ούτε καταστρέφεται ούτε δημιουργείται από του μηδενός, αλλά μετατρέπεται από τη μια μορφή σε μια άλλη».
Wikipedia, λήμμα «Πρώτος θερμοδυναμικός νόμος».
«Κόσμον τόνδε, τον αυτόν απάντων, ούτε τις θεών ούτε ανθρώπων εποίησεν αλλ’ήν αεί και εστίν και έσται πυρ αείζωον, απτόμενον μέτρα και αποσβεννύμενον μέτρα» (Αυτόν τον κόσμο που είναι ο ίδιος για όλα τα όντα, ούτε κάποιος θεός ούτε άνθρωπος τον έφτιαξε αλλά ήταν πάντα και είναι και θα είναι πυρ αείζωο, το οποίο ανάβει με μέτρο και σβήνει με μέτρο).
Ηράκλειτος, Fragmenta, Απόσπασμα 30.