Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Δεν έφταιξε η δραχμή αλλά το πολιτικό σύστημα

Η τεχνητή ευμάρεια που έφερε το ευρώ οφειλόταν αφενός στην τεράστια υπερχρέωση του κράτους για την ικανοποίηση της πολιτικής πελατείας, αφετέρου στα τραπεζικά δάνεια που αφειδώς χορηγούσαν οι τράπεζες στους απλούς πολίτες.

Έτσι δημιουργήθηκε η εικόνα μιας ευμάρειας μέσα στο ευρώ, μιας ψυχολογικής αιχμαλωσίας του λαού στο ευρώ και απέχθειας ή και φόβου προς το εθνικό του νόμισμα.

Θυμίζουμε για τους παλιότερους (και για να μαθαίνουν οι νεότεροι), ότι επί δραχμής οι τράπεζες δεν χορηγούσαν δάνεια σε απλούς πολίτες. Ακόμα και για τα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία χορηγούσαν με τοκογλυφικά επιτόκια, θα έπρεπε αφενός να υπάρχει πολιτικό μέσον και αφετέρου να δαπανηθεί σχεδόν το μισό κεφάλαιο σε λαδώματα.

Το σώμα και το πνεύμα

Του Μόσχου Εμμανουηλ Λαγκουβάρδου

Αν και το σώμα πολεμάει το πνεύμα, το πνεύμα φυλάει το σώμα. Αν το πνεύμα χάσει το δρόμο του, το σώμα δεινοπαθεί, πληγώνεται, αρρωσταίνει, φθείρεται.

Ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων, αν δεν έχει το πνεύμα του εκεί όπου βρίσκεται και σ΄ αυτό που κάνει, τραυματίζεται. Ο δρόμος σου διδάσκει να έχεις το πνεύμα σου γερό. Αυτός είναι ίσως ο λόγος, που όλες οι διδασκαλίες λέγονται δρόμοι.

Το Ιερό Ευαγγέλιο θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένα δοκίμιο για το πώς να έχεις δυνατό πνεύμα για να σε φυλάει. Εγώ ειμί η οδός και η αλήθεια και η ζωή. Ο ακολουθών εμέ ου μη περιπατήσει εν ατη σκοτία αλλ΄ έξει το φως της ζωής.

Στα λόγια αυτά του Κυρίου περιλαμβάνεται μια πλήρη περίληψη του Ευαγγελίου. Δεν έχεις παρά να ενδιαφέρεσαι για την υγεία του σώματος και της ψυχής σου, για να εντρυφάς καθημερινά στο Ευαγγέλιο. Να το ανοίγεις κάθε μέρα και να διαβάζεις μια παράγραφο ή ακόμα καλύτερα μια ευαγγελική περικοπή, που αναγιγνώσκεται στην εκκλησία. Αυτή θα είναι ο οδηγός σου για όλη την ημέρα.

Το "κακό" ΔΝΤ και η αναδιάρθρωση που δεν γίνεται

Όχι, δεν έχω ιδέα τι γίνεται στο παρασκήνιο. Νομίζω, όμως, ότι ξέρω τι θα έπρεπε να είχε γίνει από τότε που ξεκίνησε το πρόβλημα (αν δηλαδή συμφωνήσουμε ποιο είναι το πρόβλημα, άσε το πότε ξεκίνησε).

Θα θυμάστε, ίσως, ότι από τον Οκτώβριο του 2011 είχε βγει στην επιφάνεια ότι το ΔΝΤ είχε "άλλη άποψη".

Και τότε, και τώρα, αυτό που νομίζω ότι λέει το ΔΝΤ (ή μέρος αυτού που λέει το ΔΝΤ) είναι: "γράψτε τις ζημιές από τα βερεσέδια σας βρε euroκέρατα, τους λαδώνατε για να δανείζονται για να ψωνίζουν βερεσέ από εσάς, και είναι ταπί. Γράψτε τις ζημιές σας, και τα κεφάλαια που υπάρχουν φτάνουν και περισσεύουν για νέο funding".