Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Η οδός του Κυρίου

Γέροντα Σωφρόνιου του Essex

Και τώρα επαναλαμβάνω ότι τίποτε άλλο εκτός από τον Σταυρό δεν κηρύσσουμε. Και αν προσκαλούμε κάποιον να συμπορευτεί μαζί μας, τον καλούμε μόνο προς τον Σταυρό, και το θεωρούμε αυτό ως τη μεγαλύτερη και ασύγκριτη δόξα. Όταν ο Κύριος επισκέπτεται την ψυχή, τότε ο Σταυρός γίνεται ελαφρύς, και κάποτε μάλιστα ανείπωτα γλυκύς. Όταν όμως ευδοκεί να την εγκαταλείπει σε κόπους και ασθένειες, τότε οφείλουμε να χαιρόμαστε με την ελπίδα ότι θα λάβει ακόμη μεγαλύτερη δόξα.

Μια μικρή προσέγγιση στην προσευχή

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Κανένας δεν φαντάζεται τον εαυτό του εγκαταλειμμένο σε κάποιο θάλαμο γηροκομείο ή και στο σπίτι του το ίδιο, με μιά ξένη γυναίκα να τον "κοιτάζει", ενώ τα παιδιά του κοιτάζουν τη ζωή τους.

Κανένας επίσης δεν ακούει τον εαυτό του, να λέει στους ζωντανούς φίλους και γνωστούς, "εύρον καγώ την οδόν δια της μετανοίας".

Σχεδόν κανένας δεν ακούει το τραγούδι του Καζαντζίδη, "κανένας δε φταίει για το χάλι μου, σπάσιμο θέλει το κεφάλι μου" για τον εαυτό του.

Επειδή πιθανόν να συμβεί σε μας αυτό που δεν το χωράει ακόμα το μυαλό μας, πρέπει να είμαστε έτοιμοι, για να μη μας βρει το κακό ανέτοιμους.

Η σκηνή του Μεγάλου Ναπολέοντα, ένα από τα κειμήλια της Ι.Μ. Εσφιγμένου

Τα χρόνια... κοιμίζουν τη μνήμη

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι η ικανότητα να θυμόμαστε νέες πληροφορίες φθίνει με την ηλικία, αλλά έως τώρα δεν ήταν σαφές γιατί. Το μυστήριο ίσως επιλύουν τα ευρήματα μιας νέας μελέτης.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Neuroscience», υποδηλώνει ότι ορισμένες δομικές αλλαγές, οι οποίες εκ φύσεως συμβαίνουν στον εγκέφαλο με το πέρασμα του χρόνου, επεμβαίνουν στην ποιότητα του ύπνου – και η μειωμένη ποιότητα ύπνου δυσχεραίνει την ικανότητά μας να αποθηκεύουμε μακροπρόθεσμες μνήμες.

Ένας μεταμοντέρνος πρωθυπούργος (ιλαροτραγωδία)

Έχω πολύ καιρό να γράψω κάτι αμιγώς χιουμοριστικό. Κι αυτό σημαίνει ότι έχω πολύ καιρό να σκεφτώ κάτι αστείο. Δεν μπορεί να είναι τόσο δύσκολο, ας κάνω μια περιήγηση στο διαδίκτυο για να δώσω τροφή στο χιούμορ.

Λοιπόν...
«Η Ελλάδα είναι μοντέρνα ευρωπαϊκή χώρα και η κυβέρνηση θα προστατέψει με κάθε κόστος τις ξένες επενδύσεις.»
Τάδε έφη ο Έλληνας πρωθυπούργος.

Ο τονισμός στην παραλήγουσα δεν είναι τυχαίος. Ας εξηγήσω πριν συνεχίσω με την αποδόμηση της φράσης.

Επιδοτούμενη Δημοσιογραφία

Η εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας θα μπορούσε κάλλιστα να αποτυπωθεί μέσα από τις σελίδες της έντυπης αλλά και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας του τόπου μας. Οι σκηνές οδύνης, αγωνίας και ανέχειας που ζουν οι συνάνθρωποι μας, η κάθε είδηση που βγαίνει προς τα έξω και μας ενημερώνει κατά πόσο μπορούμε ακόμα να ελπίζουμε και να ονειρευόμαστε σαν πολίτες αυτής της χώρας.

Πολλές φορές, μάλλον τις περισσότερες, τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, κάνουν αυτό ακριβώς που λέει και το όνομα τους. Δεν ενημερώνουν τον κόσμο για γεγονότα, δε μεταφέρουν ειδήσεις και νέα αλλά διαμορφώνουν απόψεις, χειραγωγούν το νου του μέσου ανθρώπου και καλλιεργούν το ιδεολογικό υπόβαθρο μιας βυθιζόμενης κοινωνίας.