Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Γιατί;

Συνήθως, όταν μας βρίσκει κάποια ξαφνική δυστυχία, μάταια αναφωνούμε: «γιατί;». Μόνον η Εκκλησία του Χριστού γνωρίζει πώς να ερμηνεύσουμε την αιτία κάθε δυστυχίας. Η Εκκλησία κατατάσσει σε δύο γενικές κατηγορίες τις δυστυχίες, ανάλογα με την αιτία τους: κάποιες δυστυχίες έρχονται στον αμαρτωλό άνθρωπο εξαιτίας παλαιών αμαρτιών για τις οποίες δεν έχει μετανοήσει. Άλλες πάλι πλήττουν τους δικαίους και χρησιμεύουν, κατά τα λόγια του αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, «ως μέσα για να λάβουν στεφάνους, όπως ήταν οι περιπτώσεις του Λαζάρου και του Ιώβ».

Η αυτοκράτειρα Ευδοκία ασπάστηκε μυστικά την αίρεση του Ευτυχούς, αφού έδωσε βάση στα όσα αιρετικά άκουσε από τον δόλιο ευνούχο Χρυσάφιο. Τότε όμως την βρήκε μια απροσδόκητη δυστυχία.

Τι έκανε ο μουσουλμάνος βουλευτής της ΝΔ στις ΗΠΑ;

Κλίμα ανασφάλειας, φόβου και απειλής καλλιεργούν ξένα κέντρα με πρόσχημα την αύξηση των μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα μας.

Η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μια ενδεχόμενη απειλή, λόγω τρομοκρατίας ή μισαλλοδοξίας από μια πιθανή έξαρση του θρησκευτικού εξτρεμισμού. Ήδη από το 2005, στέλεχος της πρεσβείας έχει συντάξει αναλυτική έκθεση για την κατάσταση του μουσουλμανικού πληθυσμού στη Θράκη και στην αυξανόμενη κοινότητα των μουσουλμάνων, οικονομικών μεταναστών, στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή, ο τότε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αχμέτ Ιλχάν, παρακολουθεί στις ΗΠΑ σεμινάρια για «μελλοντικούς ηγέτες» .

Σημεία τριβής μονών και επισκόπων

"Πέρασέ με αντίπερα" (Ο φόβος του υπάρχειν)

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

"Πέρασέ με αντίπερα" είναι η ευχή των απελπισμένων στην Άπω Ανατολή, εκεί όπου η ζωή δεν έχει καμιά αξία. Οι άνθρωποι εύχονται να μην υπάρξουν ως άνθρωποι και να μεταπηδήσουν σε άλλες μορφές ζωής, να γίνουν ζώα ή φυτά ή να πέσουν στην ανυπαρξία. Τόσο μεγάλο φόβο έχουν για την ανθρώπινη ύπαρξη.

"Πέρασέ με αντίπερα" είναι η ευχή των βουδιστών, "ομ μάνι πέντμε χουμ", όπως προφέρεται στη γλώσσα των βουδιστών. Πέρασέ με αντίπερα από κάθε ύπαρξη, στην εξαφάνιση, στο μηδέν, όπουδήποτε, αρκεί να μην υπάρξω. Αυτή είναι η ευχή τους, να μην υπάρξουν, η ευχή του φόβου της ύπαρξης, η ευχή της απόγνωσης.

Ο βουδισμός είναι θρησκεία χωρίς Θεό. Είναι ένα ανθρώπινο σύστημα αυτοτελείωσης όπως όλα τα συστήματα που επινόησε ο άνθρωπος, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά.

«Ο νους βλέπει το σκότος της ψυχής»

Ο Γέρων Ιωσήφ είδε όλο το βάθος του παλαιού ανθρώπου και με πολύ κόπο και προσευχή καθάρισε τον εαυτόν του και όλη η ζωή του είναι ένα παράδειγμα μιμήσεως, για κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται για τη σωτηρία της ψυχής του. Παραπονείται μάλιστα, ότι δεν φροντίζουμε για το εσωτερικό της ψυχής και γράφει:

«Η σημερινή κατάστασις των πολλών περιωρίσθη εις ένα τύπον εξωτερικόν. Πέραν τούτου δεν υπάρχει φροντίδα και μέριμνα διά το εσωτερικόν της ψυχής, όπου συνίσταται το παν· όπου ενώνεται ο υλικός με τον άυλον, ο άνθρωπος με τον Θεόν, κατά το εγχωρούν εις την χωματώδη μας φύσιν. Τούτο είναι το πολύ ωραίον και το πάνυ καλόν. Άλλα πάντες το αποφεύγομεν. Πάντες τα νώτα στρέφομεν. Καθότι απαιτείται αγών».