Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

"Πέρασέ με αντίπερα" (Ο φόβος του υπάρχειν)

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

"Πέρασέ με αντίπερα" είναι η ευχή των απελπισμένων στην Άπω Ανατολή, εκεί όπου η ζωή δεν έχει καμιά αξία. Οι άνθρωποι εύχονται να μην υπάρξουν ως άνθρωποι και να μεταπηδήσουν σε άλλες μορφές ζωής, να γίνουν ζώα ή φυτά ή να πέσουν στην ανυπαρξία. Τόσο μεγάλο φόβο έχουν για την ανθρώπινη ύπαρξη.

"Πέρασέ με αντίπερα" είναι η ευχή των βουδιστών, "ομ μάνι πέντμε χουμ", όπως προφέρεται στη γλώσσα των βουδιστών. Πέρασέ με αντίπερα από κάθε ύπαρξη, στην εξαφάνιση, στο μηδέν, όπουδήποτε, αρκεί να μην υπάρξω. Αυτή είναι η ευχή τους, να μην υπάρξουν, η ευχή του φόβου της ύπαρξης, η ευχή της απόγνωσης.

Ο βουδισμός είναι θρησκεία χωρίς Θεό. Είναι ένα ανθρώπινο σύστημα αυτοτελείωσης όπως όλα τα συστήματα που επινόησε ο άνθρωπος, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά.

Ο βουδιστής στην πραγματικότητα φοβάται την ύπαρξη, όπως όλοι όσοι απομακρύνονται απ΄ το Θεό, για να λατρέψουν έργα χειρών ανθρώπων.

Ο φόβος της ύπαρξης θα οδηγήσει και τους πολιτικούς στην απόγνωση; Ευχόμαστε ο Θεός να τους φωτίσει και να τους φυλάξει, αν και η υπερηφάνειά τους δεν τους αφήνει να επικαλεστούν το έλεός Του.

http://moschoblog.blogspot.com/2011/09/blog-post_03.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου