Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Ο ασκητής και ο ληστής.

Ήταν ένας γέροντας ασκητής και αναχωρητής, ο οποίος ασκήτευσε σ’ ένα έρημο τόπο 70 χρόνια με νηστεία, παρθενία και αγρυπνία. Στα τόσα δε χρόνια που δούλευε στο Θεό δεν αξιώθηκε να δει καμία οπτασία και αποκάλυψη εκ Θεού. Και σκέφθηκε, λέγοντας τούτο: «Μήπως για καμίαν αφορμή που δεν ξέρω εγώ δεν αρέσει του Θεού η άσκησή μου, και η εργασία μου είναι απαράδεκτη· γιά τούτο δεν μπορώ να έχω αποκάλυψη και να δω κανένα μυστήριο:».

Αυτά λογιζόμενος ο γέροντας άρχισε να δέεται και να παρακαλεί το Θεό περισσότερο, προσευχόμενος και λέγοντας: «Κύριε εάν σου αρέσει η άσκησή μου και δέχεσαι τα έργα μου, δέομαί σου ο αμαρτωλός και ανάξιος, να χαρίσεις και σε μένα κάποιο από τα χαρίσματά σου, για να πληροφορηθώ με μία φανέρωση ενός μυστηρίου ότι άκουσες τη δέησή μου, για να περνώ θαρρετά και πληροφορημένα την ασκητική μου ζωή». Ενώ τα έλεγε αυτά ο άγιος γέροντας και παρακαλούσε, άκουσε τη φωνή του Θεού να του λέει: «Αν και αγαπάς και θέλεις να δεις τη δόξα μου, πήγαινε μέσα στη βαθύτατη έρημο και θα σου αποκαλυφθούν μυστήρια».

Οι κακές συνήθειες συρρικνώνουν τον εγκέφαλο.

Το αρχαίο ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιεί» αποδεικνύεται περίτρανα ότι ισχύει και στη σύγχρονη ζωή μέσω μιας νέας μελέτης η οποία μαρτυρεί τι μπορεί να πάθει ο εγκέφαλός μας εάν διάγουμε έκλυτο βίο στη μέση ηλικία.

Η μελέτη αυτή που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology» έδειξε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το κάπνισμα ή η παχυσαρκία στη μέση ηλικία μπορούν να οδηγήσουν σε συρρίκνωση του εγκεφάλου και σε νοητικά προβλήματα ακόμη και μέσα σε μια δεκαετία.
Η ανάλυση βασίστηκε στη διάσημη αμερικανική μελέτη Framingham Heart Study στο πλαίσιο της οποίας παρακολουθούνται οι κάτοικοι της πόλης Φράμιγχαμ στη Μασαχουσέτη και τα τέκνα τους για περισσότερα από 60 χρόνια. Οι ερευνητές από τοΠανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις με επικεφαλής τον Τσαρλς ΝτεΚάρλιεξέτασαν μια υποομάδα των εθελοντών της μελέτης Framingham – συγκεκριμένα περί τα 1.400 άτομα που βρίσκονταν στη δεκαετία των 50 και δεν έπασχαν από άνοια ούτε είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου στην αρχή της ανάλυσης.

Σενάρια αναδιάρθρωσης μέχρι εξόδου από το ευρώ

Της ΜΑΤΙΝΑΣ ΣΤΕΒΗ

Με απ' ευθείας ανάθεση και χωρίς πολλές λεπτομέρειες, η Ελλάδα απασχολεί κορυφαία αμερικανική δικηγορική εταιρεία, η οποία εδώ και ένα χρόνο εξετάζει τον τρόπο ολοκληρωτικής αναδιάρθρωσης του χρέους και τη δυνατότητα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Είδαν έξοδο στη Ρώμη, αλλά με ταυτόχρονη αποχώρηση από την Ε.Ε. Στις 27 Ιουλίου η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανάθεση του ρόλου χρηματοοικονομικών συμβούλων για το εν εξελίξει πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων στις τράπεζες ΒΝΡ Paribas, Deutsche Bank και HSBC.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται η συνεργασία της κυβέρνησης με τη νεοϋορκέζικη δικηγορική εταιρεία Cleary Gottlieb (πλήρες όνομα «Cleary, Gottlieb, Steen and Hamilton LLP») «ως διεθνούς νομικού συμβούλου (...) σε σχέση με την εφαρμογή του PSI». Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Ε», όμως, η πρόσληψη της εν λόγω εταιρείας κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση είναι.

Νικώντας την αναπηρία με έναν… αετό

Αθλητές και εθελοντές από όλο τον κόσμο διδάσκουν σε άτομα με κινητικές αναπηρίες να «απογειώνονται»

Άτομα με κινητικά προβλήματα εκπαιδεύονται στη χρήση
του αετού από εθελοντές. «Ανυπομονώ να το δοκιμάσω
και στο νερό», λέει ο εικονιζόμενος κ. Αλέξανδρος
Σερέτος (αριστερά)

Ο υιός του πατρός

Η αλήθεια είναι ότι τόσο ο Ανδρέας Παπανδρέου, όπως και ο υιός του Γιώργος Παπανδρέου μας «φορέθηκαν» με εισαγωγή από τις ΗΠΑ και ήρθαν στον τόπο ευρισκόμενοι σε διατεταγμένες υπηρεσίες

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα ο μύθος και η ιστορία μπερδεύονται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Γι΄αυτό και ο Έλληνας έχει μάθει να ζει με αυτούς. Ο πιο σύγχρονος μεταπολιτευτικός μύθος ακούει στο όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου. Όπως κάθε …προοδευτικός μύθος παρουσιάζεται με έντονο ρετούς και φώτοσοπ γιατί σκοπός είναι ένας και μοναδικός: να μας πείσει πόσο «μεγάλος» ηγέτης υπήρξε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Γι΄αυτό και εξαφάνισε από τη μνήμη μας μια πορεία που είχε πολλές σκιές, γκρίζες ζώνες και μελανά σημεία. Σε αυτό βοήθησε και μια κεντροδεξιά που λειτουργεί με ενοχικά σύνδρομα και φοβίες.