Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Ζωή ως άσκηση

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Άσκηση δεν είναι απλώς η κατεργασία κάποιου πράγματος. Το ρήμα ασκώ, από τα αρχαία χρόνια σημαίνει ότι κατεργάζομαι κάτι με τέχνη. Ζωή ως άσκηση είναι ζωή ως τέχνη, δηλαδή ζωή με ωραιότητα. Αποφεύγοντας τα άκρα, την υπερβολή. Η υπερβολή στην Ορθόδοξη Παράδοση είναι αμαρτία. Ζωή με ωραιότητα είναι ζωή με μέτρο, με σεβασμό στις αρετές της ζωής. Όχι άμμετρα και άρρυθμα. Όχι όπως βλέπουμε την «άσκηση» στους «ασκητές των Ινδιών» που εξαντλούν το σώμα τους. Όχι ξεχαρβάλωμα του σώματος με την υπερβολή. Αυτό δεν είναι άσκηση του σώματος είναι μίσος του σώματος, σαν να είναι εχθρός. Στην Ορθόδοξη Παράδοση, δεν είναι εχθρός το σώμα μας, αλλά το διεφθαρμένο φρόνημα. Δεν πολεμάμε με το σώμα, αλλά με τα πάθη.

Το ΄21: Φέτος μια επέτειος τριπλά τραγική…


Άλλη μια επέτειος για την Επανάσταση του ΄21!
Μια επέτειος τριπλά τραγική!
Από τη μια έχουμε μετατραπεί σε αποικία του 4ου Ράιχ και σε μια «χωματερή» νέων δούλων. Δηλαδή από την Επανάσταση του 1821 και την Εθνική Απελευθέρωση φτάσαμε σε μια νέα εθνική υποδούλωση…
Και από την άλλη;
Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 διορίστηκε από την κυβέρνηση, με τη συναίνεση όλων των μνημονιακών κομμάτων, Επιτροπή με πρόεδρο τη Γιάννα Αγγελοπούλου!!!

Zugzwang (Τσούκτσβανγκ)


Πολλούς απασχολεί η ορθότητα των «αστυνομικών» μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την πανδημία. Λουκέτα, ακυρώσεις, απαγορεύσεις, έλεγχοι κλπ κλπ. Γίνονται, λέει, δημοσκοπήσεις και η πλειοψηφία όσων συμμετέχουν τα κρίνουν ως «σωστά». Λίγοι από τους υπόλοιπους τα χαρακτηρίζουν «λανθασμένα».

Κολοκοτρώνης:“Παναγία μου, βοήθησε και τούτην την φορά τους Έλληνες διά να εμψυχωθούν”.

Δημήτρης Νατσιός, δάσκαλος-Κιλκίς

«Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει….».

«Όπου και να σας βρίσκει το Κακό, αδελφοί, όπου και να θολώνει ο νους σας, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη!», γράφει ο Ελύτης. Μνημονεύω, τούτες τις δύσκολες ημέρες - κλεισμένοι στα αρχοντικά μας- τους στίχους του Σολωμού. Περίεργες στιγμές ζούμε.