Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Ευτυχισμένος ο νέος έτος

Μάιος: Η Αθήνα την Πρωτομαγιά συγκλονίζεται από δύο γεγονότα: Α) Το ΚΚΕ ανακοινώνει την επαναπρόσληψη των απολυθέντων του «Ριζοσπάστη», του 902 και της Τυποεκδοτικής. Β) Δημοσιοποιείται ρηξικέλευθη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να τονώσει την αγορά των ακινήτων, η οποία πάσχει από οικονομική καθίζηση και ακράτεια θέσεων εργασίας. Οι εμπειρογνώμονες του Alexis συνιστούν τη συγχώνευση του ανθρώπινου δυναμικού της Βίλας Αμαλία με της Βίλας Υπατία και τη δημιουργία μιας εταιρείας real estate, η οποία θα διαχειριστεί τα ακίνητα του Δημοσίου. Αλληλέγγυοι αντιεξουσιαστές και οικονομικοί μετανάστες από το Μπανγκλαντές, τα νησιά Τόνγκα και τη Σάνγκρι Λα θα απλώνουν σε λινάτσες στην πλατεία Συντάγματος μακέτες από τα προς πώληση ακίνητα, τα οποία θα αγοράζει ο καθηγητής Βαρουφάκης με χρήματα της Monopoly. Τοιουτοτρόπως και το Δημόσιο δεν θα χάνει πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία και ο χαρισματικός καθηγητής (πάλαι ποτέ σύμβουλος ΓΑΠ) θα αποκτήσει πεδίο εφαρμογής των λαμπρών ιδεών του. Στα αληθινά ακίνητα (όχι στις μακέτες) θα εγκατασταθούν εξεγερμένοι γενναίοι αγωνιστές του ΣΥΡΙΖΑ, που βαρέθηκαν να πληρώνουν ενοίκια, χαράτσια, κοινόχρηστα και άλλα κατάλοιπα του αστικού καθεστώτος. Το φαγητό θα τους το σερβίρει ο υπουργός Δένδιας.

Τα κεκτημένα του Βουτσέϊκου

Oι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς, Θοδωρής Δρίτσας και Νίκος Βούτσης (ναι, ο Βούτσης) κατέθεσαν ερώτηση προς τον ΥΠΠΟ σχετικά με την αύξηση πώλησης όπλων και της αδειοδότησης οπλοφορίας που παρατηρείται στην Ελλάδα.

Οι τρεις βουλευτές (ναι, ανάμεσά τους και ο Βούτσης) “ανησυχούν” μήπως τα όπλα αυτά καταλήξουν σε “ομάδες πολιτοφυλακής” και “ακροδεξιά στοιχεία”.

Έχει δίκιο ο Βούτσης να ανησυχεί.

«Τα λίγα βγαίνουν με κόπο, τα πολλά με… κόλπο»

Δημήτρης Νατσιός, Δάσκαλος Κιλκίς

Θυμάμαι, όταν έπιανε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία τα μέλη της «17Ν», τους κατέτασσε σε… γενιές. Πρώτη, δεύτερη, τρίτη γενιά εκτελεστών, όπως ακριβώς γίνεται με τα «κλειστά», οικογενειακά επαγγέλματα. Οι παλαιότεροι αποκαλύπτουν και μεταδίδουν στους νεότερους τα μυστικά της τέχνης τους και αυτό λέγεται παράδοση. Και το οργανωμένο έγκλημα, λοιπόν, ακολουθεί γενεαλογικά τις παραδόσεις.

Ένας καπιταλισμός γεμάτος Παπακωνσταντίνου

του Θάνου Ανδρίτσου

Τα περισπούδαστα στελέχη, οι καλύτεροι φίλοι του ΔΝΤ και της ΕΕ, αποδείχτηκαν χειρότεροι και από τα δεξιά και πασοκικά λαμόγια του παρελθόντος

Το 1992, μετά την πολλαπλή κατάρρευση οραμάτων και καθεστώτων, ο Θάνος Μικρούτσικος με στίχους του Κώστα Τριπολίτη, κυκλοφόρησε το «Ανεμολόγιο». Στις γεμάτες νόημα λέξεις, που παρουσίαζαν την απογοήτευση ολόκληρων γενεών αγώνα αλλά κυρίως τις διακηρύξεις για την οριστική νίκη του καπιταλισμού, περιλαμβάνεται και η αποστροφή «Ο σάπιος κόσμος εκεί που σάπιζε ξανατονώθηκε. Την εποχή που γράφτηκε σηματοδοτούσε πολλά περισσότερα. Έχει όμως λίγο πλάκα που τις τελευταίες μέρες κάτι τέτοιο προσπαθεί να πετύχει το πολιτικό σύστημα της χώρας, με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ και την αποκαθήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Αντώνη Σαμαρά, την απάντηση στην Bild, την έδωσε ο Helmut Kohl, πάλι στην Bild, στις 25/3/2011