Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

"Πολίτης Κέϊν"

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

Η κινηματογραφική ταινία «Πολίτης Κέϊν» του Όρσον Ουέλλες, είναι ίσως η καλύτερη ταινία του κινηματογράφου που γυρίστηκε ποτέ. Η κεντρική ιδέα του έργου είναι τα τραύματα που προκαλεί στην ψυχή του παιδιού η απόσπασή του απ΄ το φυσικό του περιβάλλον, από τους γονείς του κι από το σπίτι του. Στην ουσία του πρόκειται για την καταφρόνηση της οικογένειας για χάρη των χρημάτων και του πλούτου. Το θέμα αυτό ετέθη στη σύγχρονη εποχή με την απουσία της μητέρας απ΄ το σπίτι και την ανάθεση της ανατροφής των παιδιών σε ξένους, (οικιακοί βοηθοί, παιδαγωγοί, δάσκαλοι, ψυχολόγοι κ.α..)

Το δράμα ξεκινάει όταν οι γονείς του μικρού Κέϊν, φτωχοί χωρικοί, αναθέτουν την ανατροφή του σε ξένους ανθρώπους, στην πόλη, με αντάλλαγμα τα χρήματα και ειδικότερα την προσδοκία μιας πλούσιας ζωής. Την αιτία αυτή του δράματος υπαινίσσονται τόσον η λέξη του τίτλου «πολίτης», κάτοικος της πόλης, όσον και τα τελευταία λόγια του ήρωα, το όνομα «Ρόουζμπαντ», που είναι το όνομα ενός μικρού έλκυθρου, με το οποίο έπαιζε ο μικρός Κέϊν, όταν ζούσε κοντά στους γονείς του.

Μέρκελ: "Η Ευρώπη δεν είναι κοινωνική Ένωση".

Προφανώς: είναι μόνο η Ευρώπη των τραπεζιτών και των πολυεθνικών.

To Passau είναι μια πόλη στη Βαυαρία, κοντά στα σύνορα με την Τσεχία. Εκεί λοιπόν, στο άντρο των Χριστιανοδημοκρατών, έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη η καγκελαρίνα Μέρκελ, στην τοπική εφημερίδα Passauer Neue Presse. Μια συνέντευξη που προκάλεσε μεγάλο θόρυβο, επειδή η Μέρκελ είπε ότι "Die EU ist keine Sozialunion - Η Ευρώπη δεν είναι Κοινωνική Ένωση" κι έγινε πηχυαίος τίτλος σε όλο τον Γερμανικό τύπο, δυο μέρες πριν τις Ευρωεκλογές. "Λίγα Λόγια, Μεγάλος Αντίκτυπος" σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Wirtschaft, το οικονομικό φύλλο της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Βλέπετε και στη Γερμανία γίνονται Ευρωεκλογές κι εκεί το πρόβλημα των ψηφοφόρων είναι διαφορετικό απ' της υπόλοιπης Ευρώπης: δεν είναι οι μετανάστες της Αφρικής και της Ασίας, είναι οι άνεργοι του Ευρωπαϊκού Νότου, που κατακλύζουν κατά κύματα τη Γερμανία, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρουν δουλειά. Και οι Γερμανοί έχουν άλλο "ζόρι", δεν θέλουν να πληρώνουν επιδόματα ανεργίας και τέκνων στους μετανάστες. Στους κατά τα λοιπά "Ευρωπαίους πολίτες" ...