Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Αγάπη και αυτογνωσία

Ασφαλώς, ως αγωνιζόμενοι χριστιανοί, νιώθουμε μέσα μας τη λαχτάρα για αγάπη προς τους άλλους. Ασφαλώς μας συγκινεί η σκέψη να αγαπούμε τον ένα όπως όλους μαζί και όλους όπως τον ένα. Μεγάλος αυτός ο πόθος, αν υπάρχει μέσα μας, και ίσως είναι το πιο μεγάλο επιδιωκτέο τέλος. Όμως δεν πρέπει να λησμονούμε την πραγματικότητά μας, ποιοι ακριβώς είμαστε, ποια είναι η φυσική μας κατάσταση, προτού επιχειρηθεί η εν Χριστώ μεταμόρφωσή μας στο καμίνι της αγάπης για τον ίδιο και διά μέσου Αυτού για τους αδελφούς μας συνανθρώπους.

Συχνά μιλώντας για αγάπη λησμονούμε το έδαφος, στο οποίο αυτή φυτρώνει. Γι’ αυτό συμβαίνει τούτο το παράδοξο, ενώ ο πόθος μας για αγάπη μπορεί να είναι πολύ μεγάλος, όμως ο τόπος, όπου πρέπει να αναπτυχθεί, η καρδιά μας δηλαδή, που την πλημμυρίζει αυτός ο πόθος, συμβαίνει να είναι εντελώς ακατάλληλος για ένα τέτοιο ουράνιο φυτό. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να «ωδίνει όρος και να τίκτει μυν», να παρουσιάζεται δηλαδή μια πολύ μεγάλη δυσαναλογία ανάμεσα σ’ αυτό, που ποθούμε και σε αυτό, που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε. Πρώτιστο έργο μας με άλλα λόγια είναι, προκειμένου να εξασκήσουμε έργο αληθινό αγάπης, να αναγνωρίσουμε και να συνειδητοποιήσουμε την πνευματική μας ποιότητα, ποιοι δηλαδή είμαστε στην πραγματικότητα.

Το καθεστώς Μουμπάρακ ήταν 30 ετών, αλλά η δυναστεία Παπανδρέου ενός αιώνα!

 Ο Αιγυπτιακός λαός ξεσηκώθηκε και ανέτρεψε το καθεστώς Μουμπάρακ, ο οποίος κυβερνούσε την Αίγυπτο από το 1981, όμως σε μας διαφεύγει μια μικρή λεπτομέρεια. Η οικογένεια Παπανδρέου είναι μέσα στο πολιτικό μας σύστημα εδώ και έναν αιώνα και είναι η βασικότερη δυναστεία του πολιτικού μας συστήματος.
Ο Γεώργιος Σταυρόπουλος, μετέπειτα Γεώργιος Παπανδρέου, γεννήθηκε το 1888 και το 1916 μπαίνει ενεργά στο πολιτικό σύστημα διοριζόμενος νομάρχης Λέσβου. Το 1917-1920 διατελεί γενικός διευθυντής Χίου. Εκλέχτηκε βουλευτής και διορίστηκε υπουργός εσωτερικών το 1923 και αργότερα υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Το 1935 ίδρυσε κόμμα με τον τίτλο «Δημοκρατικό Κόμμα» και από το 1944, μετά το Συνέδριο του Λιβάνου, παίζει πλέον στην πρωθυπουργία της χώρας.

Το ίδρυμα "Α.Παπανδρέου" βγάζει στο σφυρί 598 νησιά. Ολη η μελέτη

Μόλις ανακοίνωσε η Τρόικα το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας η κυβέρνηση με ιερή αγανάκτηση διερύγνυε τα ιματιά της ότι δεν ήξερε τίποτα. Όμως από το Νοέμβριο του 2010 το Ίδρυμα "Ανδρέας Παπανδρέου" ΙΣΤΑΜΕ προετοίμαζε την ιδέα για πώληση 598 νησιών και βραχονησίδων

Στην μελέτη με τίτλο "Το πολυσύνθετο πρόβλημα της αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας" ο συγγραφέας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "η Κ.Ε.Δ. διαθέτει σήμερα προς διαχείριση στο χαρτοφυλάκιό της περίπου 598 νησιά πλήρους κυριότητας, ποικίλων μεγεθών, από λίγα στρέμματα έως εκατοντάδες στρέμματα. Πέραν από ένα μικρό αριθμό αυτών που είναι ήδη παραχωρημένα και αξιοποιούνται για εθνικούς σκοπούς, η υπολειπόμενη μεγάλη πλειοψηφία των εν λόγω νήσων δύναται να αξιοποιηθεί..........».

"Λόγοι ζωής"

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

"Ο γαρ λαλών γλώσση ουκ ανθρώπω λαλεί αλλά τω Θεώ"(Κορινθ. Α, κεφ. ΙΔ΄)

1.Γράφω για το αίσθημα ανασφάλειας που κατέχει την ψυχή μου αυτόν τον καιρό. Το αίσθημα αυτό με κάνει να θυμάμαι τη ζωή στο χωριό. Οι γονείς μας προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν το ψωμί της χρονιάς, τα ξύλα για το χειμώνα... Είχαν τόσες φοβερές αναμνήσεις, που αν δεν στήριζαν τις ελπίδες τους στο Θεό δεν θα ζούσαν. Τα αρνητικά τους συναισθήματα θα τους κατέκλυζαν και θα τους σκότωναν. Η πίστη τους στο Θεό ήταν πιο αναγκαία κι απ΄το ψωμί τους. Θυμάμαι τους δικούς μου και τους ευγνωμονώ γιατί μου μετέδωσαν την πίστη τους.

Ποιοί έκαναν περιουσίες και καριέρες απο τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΠΑΣΟΚ;

Διαβάζουμε στα ρεπορτάζ του Τύπου και των ΜΜΕ:

- Στο στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Μπέλτσο, έφτασε η έρευνα στη Γερμανία σχετικά με τις μίζες για την αγορά τεσσάρων υποβρυχίων από την Ελλάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Real News”, η δικογραφία της εισαγγελίας του Μονάχου, τον κατονομάζει ως αποδέκτη προμήθειας ενός εκατομμυρίου ευρώ και αναφέρει ότι ήταν μέλος της “Ομάδας Α”, η οποία είχε ως αντικείμενο τον χειρισμό των χρηματικών ποσών, ύψους 55 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν ως μίζες για την αγορά των 4 γερμανικών υποβρυχίων από την ελληνική κυβέρνηση το 2000. Ο κ. Μπέλτσος υπήρξε υπήρξε μέλος της Κ.Ε. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και γραμματέας του τομέα Αυτοδιοίκησης.

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη

Ο Ορθόδοξος Άγιος Βαλεντίνος

Τα αρχαία μαρτυρολόγια της Εκκλησίας της Ρώμης σημειώνουν τη 14η Φεβρουαρίου ως ημέρα μνήμης του «μάρτυρος Βαλεντίνου, πρεσβυτέρου Ρώμης» (Valentinus = σθεναρός στα λατινικά). Δυστυχώς τα ιστορικά στοιχεία που έχουμε για τον άγιο είναι ελλιπή.

Το μαρτύριο του αγίου στη Ρώμη

Ο άγιος Βαλεντίνος έζησε στη Ρώμη τον 3ο αιώνα και ήταν ιερέας ο οποίος βοηθούσε τους μάρτυρες κατά τη διάρκεια των διωγμών από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο Β’ το Γότθο. Η μεγάλη αρετή και η κατηχητική δράση του αγίου είχαν γίνει γνωστές• έτσι συνελήφθηκε και παρουσιάστηκε ενώπιον του αυτοκρατορικού δικαστηρίου… «Γιατί, Βαλεντίνε, θέλεις να είσαι ο φίλος των εχθρών μας και απορρίπτεις τη φιλία μας;» ρώτησε ο αυτοκράτορας, τότε ο άγιος απάντησε, «Άρχοντα μου, αν ήξερες το δώρο του Θεού, θα ήσουν ευτυχής και μαζί σου η αυτοκρατορία σου, θα απορρίπτατε τη λατρεία των ειδώλων και θα λατρεύατε τον αληθινό Θεό και τον Υιό του Ιησού Χριστό».

Άγιοι Άγγελοι και το έργο τους

Από τα συγγράμματα του Μ. Βασιλείου

α. Η δημιουργία των Αγγέλων
Ο Κτίστης και Δημιουργός των πάντων για την κατάσταση αυτή έπλασε δημιουργήματα, το νοητό φως που αρμόζει στη μακαριότητα αυτών που αγαπούν τον Κύριο, τις λογικές και αόρατες φύσεις των Αγγέλων και όλη την αρμονία των νοητών όντων, που υπερβαίνουν τη διάνοιά μας και των οποίων δεν μπορούμε να συλλάβουμε ούτε τις ονομασίες. Αυτά (τα νοητά όντα) αποτελούν την ουσία του αοράτου κόσμου, καθώς μας διδάσκει ο απ. Παύλος, λέγοντας: «Γιατί απ’ Αυτόν κτίστηκαν τα πάντα, είτε τα ορατά, είτε τα αόρατα, είτε Θρόνοι, είτε Κυριότητες, είτε Αρχές, είτε Εξουσίες, είτε Δυνάμεις», είτε στρατιές Αγγέλων, είτε επιστασίες Αρχαγγέλων.
Επειδή είναι φυσικό η αρχή να προηγείται από αυτά που την ακολουθούν, αναγκαστικά, όταν ο Μωϋσής, μιλώντας γι’ αυτά που δημιουργήθηκαν σε ορισμένο χρόνο, έθεσε πριν απ’ όλα τη φράση εκείνη που λέει: «Εν αρχή εποίησε» (Στην αρχή δημιούργησε ο Θεός). Γιατί, καθώς φαίνεται, υπήρχε κάτι και πριν από τη δημιουργία αυτού του κόσμου, κάτι το οποίον μπορούμε με τη διάνοιά μας θεωρητικά να εννοήσουμε, δεν εξιστορήθηκε όμως, γιατί δεν ήταν ακόμη κατάλληλο για αρχάριους και νηπιώδεις κατά τη γνώση. Υπήρχε μια κατάσταση προγενέστερη από τη δημιουργία του κόσμου, που ταίριαζε στις υπερκόσμιες δυνάμεις, (στους Αγγέλους), υπέρχρονη, αιώνια, παντοτινή (ο Θεός).