Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

"Εις εαυτόν δε ελθών"

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

"Ημέρα τη ημέρα ερεύγεται ρήμα". Η μια μέρα μεταδίδει το μήνυμά της στην άλλη μέρα. Με το στίχο αυτό στο νου μου πήγα το πρωί προς τον Άγιο Αθανάσιο όπου υπάρχουν ακόμα μερικοί δρόμοι με κήπους, καθαρές αυλές και λουλούδια.

Ποιο είναι το μήνυμα που μεταδίδει σε μένα η σημερινή μέρα; Ζω σε μια σύγχρονη πόλη γεμάτη θόρυβο και ταραχή. Νιώθω σαν τον άσωτο που βοσκούσε χοίρους κι όταν "ήρθε εις εαυτόν" επιθύμησε να επιστρέψει στον πατέρα του. Εγώ επιθύμησα να φύγω απ΄ την πόλη και να πάω σε ένα μικρό, ήσυχο μέρος.

Η σύγχρονη πόλη δημιουργεί έναν τύπο ανθρώπου κενού από αισθήματα. Κάνει εντύπωση η περιγραφή του ασώτου. Ξόδεψε τα πάντα, λέει η παραβολή. Δεν σπατάλησε μόνο τα χρήματά του, αλλά ξόδεψε και τον εαυτό του. Δεν του έλειπε μόνο το ψωμί αλλά και καθετί για το οποίο ο άνθρωπος αξίζει να ζει. Ο πατέρας λέει πως ο γιος του ήταν νεκρός και ανέζησε.

Γύρισε από την Πάρο και έφυγε για Σέριφο


Ο... άνθρωπος δεν έχει τον Θεό του. Η Ελλάδα «καίγεται», αλλά αυτός φλέγεται μόνο για τις διακοπές του. Ο λόγος για τον Γιώργο Παπανδρέου, που εξαφανίστηκε πάλι, για να απολαύσει τα μπάνια του στη Σέριφο, στην πολυτελή πέτρινη έπαυλη που νοικιάζει τους θερινούς μήνες (για να... βγάζει το δάνειο) ο υπουργός του, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πάνω από 6.000 ευρώ την εβδομάδα! Το ωραίο είναι ότι ο πρωθυπουργός συνέχισε τις διακοπές που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, κάνοντας μια ανάπαυλα προχθές, Τετάρτη, ολίγων ωρών, για να παραβρεθεί στην ορκωμοσία του νέου αστέρα της κυβέρνησης, Αγγελου Τόλκα, για να συγχαρεί την Εθνική γυναικών πόλο και να προεδρεύσει στην κυβερνητική επιτροπή. Μετά, μην τον είδατε τον... Παναή! Με ελικόπτερο πήγε (;), όπως ενημέρωσαν τη «δημοκρατία» κάτοικοι της Σερίφου, με το ταχύπλοο (;), δεν έχει και τόση σημασία, όσο η απόφασή του να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια γράφοντας τα πάντα στα παλιά του βατραχοπέδιλα.

Ο Τσιτσί-μαμά

Ιστορικός Χάρτης Μικράς Ασίας
Όπως τα περισσότερα χωριά έχουν κάποιον τύπο με τον οποίο οι υπόλοιποι περνούν την ώρα, έτσι και το δικό μας το χωριό, το μικρό Γιαγτζιλάρ, είχε έναν έφηβο, ένα παιδί, γιατί παιδί είχε μείνει ο Δημήτρης στην τόσο σύντομη ζωή του.

Ήταν από τα παιδιά που συνηθίζομε να λέμε πως είναι αδικημένα από τη φύση, γιατί από τη γέννησή τους έχουν κάποιο κουσούρι. Ο Δημήτρης λοιπόν είχε γεννηθεί αγαθός, όχι τρελός.

Μεγάλωνε το κορμάκι του αλλά το μυαλό του έμενε μωρουδίστικο. Δεν έμαθε ποτέ να μιλά. Έμαθε μόνο να λέει δύο λέξεις κι αυτές ήταν όταν πεινούσε, “τσιτσί”, δηλαδή κρέας, και “μαμά”, δηλαδή ψωμί. Όταν πεινούσε λοιπόν ο Δημήτρης, ζητούσε από όποιον άνθρωπο βρισκόταν μπροστά του “τσιτσί μαμά”. Από αυτές τις δυο λέξεις, τις μόνες που ήξερε, πήρε και το παρατσούκλι Τσιτσί-μαμά και μόνο μ’ αυτό το όνομα καταλάβαινε πως φώναζαν εκείνον. Το βαφτιστικό του σιγά σιγά ξεχάστηκε τελείως, μόνο οι γονείς του το θυμούνταν, χωρίς όμως ούτε κι αυτοί να το χρησιμοποιούν πολύ. Τον Τσιτσί-μαμά δεν τον πείραζαν οι χωριανοί όπως γίνεται συνήθως μ’ αυτούς τους ανθρώπους.

Εκείνος που αποφασίζει για την τύχη μας

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ

Στην επιστήμη της πολιτικής επικοινωνίας, η ψυχολογική προσέγγιση του υποκειμένου που μας ενδιαφέρει, ξεκινά πολλές από το παρουσιαστικό του. Το πρόσωπο δεν είναι απλώς ο καθρέπτης της ψυχής μας. Εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τυχόν συμπλεγματικές παρορμήσεις, ενίοτε καλά κρυμμένες πίσω από τον μεγαλο-ιδεατισμό ενός «εγώ» που δεν εισέπραξε στη διαδρομή της ζωής που προηγήθηκε, τα χειροκροτήματα που θα περίμενε.

Βλέποντας λοιπόν τον εικονιζόμενο μεσήλικα, με το προσεκτικά συντηρημένο μουστάκι, τα μάλλον αδιάφορα γυαλιά, και το βλέμμα που αποκαλύπτει κρυμμένα «αλάθητα» και σοφιστείες που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, δεν μπορείς να μην απορείς που ο συγκεκριμένος άνθρωπος καθορίζει τις τύχες των οικονομιών του πλανήτη.

Νέες απειλές Έρογλου για το φυσικό αέριο

Ο υποθαλάσσιος πλούτος της Κύπρου δεν ανήκει μόνο στους Ε/κ, αλλά έχουν δικαιώματα οι Τ/κ και η Τουρκία, υποστήριξε σήμερα ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, προτείνοντας στην ε/κ πλευρά να μην προχωρήσει σε γεωτρήσεις για φυσικό αέριο.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του ε/κ Τύπου ότι αρχίζουν οι γεωτρήσεις την 1η Οκτωβρίου, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι "η ε/κ πλευρά δεν πρέπει να ξεκινήσει αυτή την ενέργεια" γιατί θα γίνει πονοκέφαλος για κάποιους. Έχουν ήδη αρκετούς πονοκεφάλους, πρόσθεσε, εννοώντας προφανώς την ε/κ πλευρά, δεν πρέπει να προσθέσουν άλλους, κατέληξε.

Πάσχο, στην ελεύθερη αγορά ούτε καφέδες δε θα φερνες

Τις περισσότερες μέρες ξυπνάω στραβωμένος. Σήμερα όμως -τελευταία μέρα στην πόλη- ξύπνησα με σχετικά κέφια. Κάτι τέτοιες σπάνιες μέρες, μπαίνω να διαβάσω και την Καθημερινή. Έτσι να χω κάτι να σκέφτομαι στις διακοπές (οι φαντάσιώσεις μου είναι κάπως νουάρ το καλοκαίρι).

Πέφτω σήμερα πάνω σε ένα άρθρο του αγαπημένου μου Πάσχου Μανδραβέλη. Τιτλοφορείται “η αποτυχία των ελληνικών ΑΕΙ” και είναι ένα απ τα συνηθισμένα άρθρα του συγκεκριμένου τύπου, που στερείται ουσίας αλλά βρίθει φτηνού συναισθηματισμού. Για τους συντηρητικούς πανεπιστημιακους που αντιδράνε σε ότι καινούριο και τα γνωστά. Συνήθως για να καταφέρω να φτάσω μέχρι το τέλος των άρθρων του Πάσχου, κάνω αυτό το παιχνίδι στο μυαλό μου όπου προσπαθώ αντιστρέφοντας μερικές λέξεις να δώσω το αντίθετο νόημα. Π.χ. μπορεί κανείς να γράψει οτι “απέναντι στις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις από τις δυνάμεις της Συντήρησης και του Σκοταδισμού, ευτυχώς στέκονται αυτοί οι πανεπιστημιακοί και προασπίζουν τον προοδευτικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης”, αλλά δεν έχει νόημα να γίνεις Πάσχος.

Eπιδρομή και συλλήψεις στα γραφεία S&P και Moody's στην Ιταλία

Στις σοβαρές χώρες, όταν θίγεται η ίδια η κρατική υπόσταση δεν κραυγάζουν ότι "Απωλέσαμε την εθνική μας κυριαρχία", αλλά δρούν ενεργητικά για να μην υπάρξει καμία αμφισβήτηση επ'αυτού: Έφοδο στα γραφεία των οίκων αξιολόγησης Standard and Poor’s και Moody’s στη Ρώμη πραγματοποίησαν οι ιταλικές Αρχές μετά τις καταγγελίες που υποβλήθηκαν σε καταναλωτικές οργανώσεις για την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Όπως ανέφερε εισαγγελέας μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο, οι πρόσφατες εκθέσεις των οίκων και οι αξιολογήσεις τους συνιστούν αποτυχημένες εκτιμήσεις σχετικά με την οικονομία της χώρας.

Οι δικαστικές Αρχές ανέφεραν ακόμη ότι κατέσχεσαν έγγραφα. Ακόμη, ερευνώνται οι δραστηριότητες τριών στελεχών της S&P και ενός από τη Moody’s.