Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Η τεχνική των περικοπών

Εδώ βλέπουμε μεικτό κλιμάκιο από τα
υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού και
Οικονομικών, που σχεδιάζουν τη
Νέα Ελλάδα.
Πώς σου έκοψαν το εισόδημα στη μέση; Από πού νομίζεις ότι ξεκίνησαν; Από τον ίδιο σου τον νου

Τηλεόραση Σκάι, Τρίτη 08/09/2015. Σε εκπομπή για την Παιδεία ειπώθηκε το αμίμητο: «Εμείς τώρα. Εχουμε ήδη εγκριμένες 11.500 θέσεις από το ΕΣΠΑ. Είναι ήδη εγκριμένες!» Το λεκτικό πυρότουβλο που διαβάσατε με τη νέα δημοτικιά, τη μαλλιαρή τής αριστεράντζας δηλαδή, είναι... νομιμοποιημένο, τυπικά ορθό. Παρά ταύτα, βγάζει μάτι! Ετι δε, δεν το είπε η Αντζελα Δημητρίου, που από καιρού εις καιρόν μάς αιφνιδιάζει με τα εξωτικά ελληνικά της. Ούτε το εκτόξευσε μοντέλο σε πρωινάδικο.

Πατήρ της ιστορικής φράσεως είναι ο Δημήτρης Χασάπης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας! Του θρυλικού υπουργείου που έχει καταφέρει περισσότερα πλήγματα στον Ελληνισμό απ' όσα όλοι οι κατακτητές μαζί! Δυο τρεις υπουργοί αν ενώσουν τις δυνάμεις τους, μπορούν να κάνουν τον κάθε Αλάριχο να νιώθει πρωτάρης.

Συνοφρυωμένα φρύδια

Στο Νέο Τρίτο Πρόγραμμα, ολόιδιο το παλιό, κάποια συνομιλεί ακκιζόμενη με κάποιον, εκφέροντας, αργά αργά, συλλαβή τη συλλαβή, δέκα Χατζηνικολάου μαζί. Από λέξη σε λέξη πια, παύση αιώνων. Και το περιεχόμενο; «Ώστε ο σκοπός επετεύχθη…» λέει σε κάποιον συνθέτη, ονόματι Αλέξανδρο Χάχαλη, που ταξίδεψε νέος στην Αμερική, ακολουθεί παύαύαύση, «επετεύχθη…» επαναλαμβάνει, τώρα μεεεγαλύτερη παύαύαύση· «αλλά δεν ελυτρώθη» συνεχίζει με περισπούδαστο ύφος, αφήνοντας όμως τη φράση στον αέρα.

Λέει διάφορα ο συνθέτης, κατεβάζει διάφορους αρχαίους, δωδεκαθεϊστής διάβασα στο ίντερνετ πως είναι, δε βαριέσαι, κάποια στιγμή του ζητάει η παρουσιάστρια να μας φωτίσει με τις έρευνές του για την αρχαία ελληνική προφορά.