Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Η καταστροφή της Σμύρνης και ο μαρτυρικός θάνατος του ποιμενάρχη της Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου

Συμπληρώνονται σήμερα 89 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης από τις βαρβαρικές ορδές του αρχισφαγέα Κεμάλ. Αντί άλλου αφιερώματος, παραθέτουμε βιογραφικά στοιχεία και το φρικτό μαρτύριο του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, που αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ποίμνιό του και παρέμεινε στη φλεγόμενη πόλη, πέφτοντας έτσι στα χέρια του μανιασμένου τουρκικού όχλου.

Κορυφαία μορφή της Μικρασιατικής Καταστροφής υπήρξε ο τελευταίος Επίσκοπος Σμύρνης, της μιας από τις επτά Εκκλησίες της Αποκαλύψεως, Μητροπολίτης Χρυσόστομος Καλαφάτης. Ο μαρτυρικός του θάνατος από τον τουρκικό όχλο είναι άρρηκτα δεμένος με τις τελευταίες στιγμές της ελληνικής Σμύρνης και του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Αν και του προσφέρθηκαν πολλές ευκαιρίες να εγκαταλείψει τη Σμύρνη αυτός προτίμησε να μείνει και να συμμεριστεί την τύχη του ποιμνίου.

"Τίποτα δεν θα αλλάξει, αν δεν καταρρεύσουν οι τράπεζες"

Όσο και αν αυτό εκπλήσσει, η άποψη αυτή δεν διατυπώνεται από τον οποιοδήποτε άσχετο. Είναι η άποψη ενός έμπειρου συνταξιούχου σήμερα γερμανού τραπεζίτη.
Η πείρα μου λέει ότι τίποτα δεν θα αλλάξει, αν εντωμεταξύ δεν «σκάσει» στις τράπεζες, τονίζει σε συνέντευξή του στην Handelsblatt, ένας από τους τελευταίους γνήσιους τραπεζίτες, ο Ludwig Poullain, συνταξιούχος σήμερα και πρώην επικεφαλής της γερμανικής περιφερειακής τράπεζας West LB.
Μιλώντας για την κρίση και την αντιμετώπισή της, ο έμπειρος τραπεζίτης λέει ότι παραδέρνουμε στον ωκεανό της κρίσης, αλλά είναι δύσκολο να βρεθεί τώρα άγκυρα. Δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία και κανένα συρτάρι να ανοίξουμε και να τραβήξουμε το φάκελο με τις λύσεις.

Θα μας αρχίσουν στις γρήγορες… μεταρρυθμίσεις

Η κυβέρνηση εμφανίζεται πλέον -μετά τις πιέσεις της Τρόικα του ΣΚΑΪ και του MEGA- αποφασισμένη να εφαρμόσει πιστά την επιτυχημένη οικονομική συνταγή “Γαία πυρί μειχθήτω” και την πολιτική συνταγή “Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων”. Τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν στα γρήγορα καθώς αυτή η αναμονή της καταστροφής μας έχει κουράσει όλους. Η κυβέρνηση θα φροντίσει η χώρα να κάνει επιτέλους αυτό το αποφασιστικό βήμα μπροστά που χρειάζεται για να πάψει να βρίσκετε στο χείλος του γκρεμού.

Φυσικά στόχος είναι η σωτηρία της χώρας καθώς έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές ότι αν εφαρμοστούν πιστά οι μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιπλέει στο ίδιο γεωγραφικό μήκος και πλάτος ασχέτως αν ο πληθυσμός της θα είναι ή όχι ζωντανός. Προτάσεις για μεταφορά της στην Αφρική απορρίφθηκαν λόγω των εκεί απανωτών εξεγέρσεων και προτιμήθηκε η μεταφορά οικονομικών συνθηκών Αφρικής εδώ. Αν λοιπόν η καθημερινότητα, σας προκαλεί κατάθλιψη καθίστε αναπαυτικά μπροστά στις τηλεοράσεις και απολαύστε μια άλλη Ελλάδα, όπως την κατέγραψαν οι κάμερες του MEGA. To reality “Εισπρακτική περίοδος 2011-2012″ αρχίζει και συμμετέχουμε όλοι. Βέβαια κάποιοι από το control room.

Το δελφινάριο, ο Γιώργος και το... μονόπετρο (της μαμάς του)

Η ώρα ήταν περασμένη, η ατμόσφαιρα χαλαρή λόγω της καλοκαιρινής πανσελήνου και ο κύριος πρέσβης αποφάσισε να ανοίξει την καρδιά του στους συνομιλητές του. Ενιωθε άλλωστε ασφαλής από τη σύνθεση της παρέας. Αίφνης η συζήτηση στην καλοκαιρινή βεγγέρα που είχε στηθεί στην εξοχική κατοικία κορυφαίου παράγοντα του δημοσίου βίου σε κυκλαδίτικο νησί άναψε. Η κουβέντα πήγε στο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

«Πρέπει να αναζητήσουμε νέα ταλέντα. Το παιχνίδι με αυτούς δεν βγαίνει. Η χώρα χρειάζεται νέα ηγεσία» απάντησε μόλις οι συνδαιτυμόνες του έκαναν νύξη για τους δελφίνους του Γιώργου Παπανδρέου.

Οταν όμως του ζητήθηκαν σχόλια για τον καθένα χωριστά, Βενιζέλο, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδη, Λοβέρδο, Ραγκούση (μη γελάτε!), Παπουτσή και Ρέππα κλείστηκε και πάλι στο καβούκι του. Μετατράπηκε σε σφίγγα. Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα το παιχνίδι έχει ανοίξει στο ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλία του ίδιου του Παπανδρέου που, «όταν παίζεται η καρέκλα του, δεν είναι και τόσο κουτός όσο φαίνεται».

"Και αυτός μόνος επί της γης"

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

"Και αυτός μόνος επί της γης". Ήταν βράδυ. Ο Ιησούς ήταν μόνος στην στεριά. Οι μαθητές Του επέβαιναν στο πλοίο που ήταν στο μέσο της θάλασσας. Τους είδε τότε να παιδεύονται κωπηλατώντας για να βγουν στη στεριά γιατί ήταν αντίθετος ο άνεμος.
Κατά τα ξημερώματα ήρθε ο Ιησούς σ΄ αυτούς περπατώντας επάνω στη θάλασσα και έκανε να τους προσπεράσει. Οι μαθητές Του όταν τον είδαν να περπατάει επάνω στη θάλασσα, νόμισαν ότι είναι φάντασμα κι έβαλαν τις φωνές, γιατί τον είχαν δει όλοι και τρόμαξαν.
Όταν διαβάζω κάποιο κομμάτι από το Ευαγγέλιο, πάντοτε κάτι διαφορετικό θα με συγκινήσει. Όπως τώρα που την προσοχή μου τράβηξαν αυτά τα λόγια,"και αυτός μόνος επί της γης".

Τι είπε ακριβώς; "μαζί θα πετύχουμε" ἤ "Ναζί, θα πετύχουμε!"

Πριν περίπου σαράντα χρόνια, ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπ, είχε και μουστάκι, είπε ότι κάθε πόλη θα έχει ένα στάδιο, και κάθε χωριό ένα γυμναστήριο. Και σε λίγα χρόνια το έκανε πράξη. Οι αντιστασιακοί και λοιποί δημοκράτες, ήμουν και εγώ ένας από αυτούς, αλλά τότε ήμουν 10 χρονών, τον χλευάζαμε και τον μισούσαμε επειδή ήταν δικτάτορας. Ότι και να έλεγε, ότι και να έκανε ήταν κακό, ήταν λάθος, ήταν αντιδημοκρατικό. Μας έλειπε βλέπεις η ελευθερία.
Μετά ήρθαν στα πράγματα οι αντιστασιακοί και λοιποί δημοκράτες, και η ελευθερία περίσσεψε σ΄ αυτό τον τόπο. Σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπ, έχει και αυτός μουστάκι, είπε ότι κάθε οικογένεια θα έχει έναν εργαζόμενο, και κάθε μπαλκόνι μία γλάστρα με χασίς. Και το κάνει πράξη. Οι αντιστασιακοί και λοιποί δημοκράτες, ευτυχώς δεν είμαι πλέον ένας από αυτούς, είμαι τώρα 50 χρονών και καταλαβαίνω, τον χειροκροτούν επειδή είναι σοσιαλιστής. Ότι και να πει, ότι και να κάνει είναι καλό, είναι σωστό, είναι δημοκρατικό.

Τα κανάλια αντιμετώπισαν τον Γιώργο ως … παρελθόν

Μόνο η ΝΕΤ από …υποχρέωση και το ALTER από …υπερχρέωση, δείχνουν ολόκληρη την ομιλία του …στοχαστή.

Τα άλλα κανάλια έκαναν κάποιες ζωντανές συνδέσεις και συνέχισαν με …άλλα!

Που είναι ο καιρός που έδειχναν τον Γιώργο ακόμα και όταν …περνούσε διόδια.

Άτιμη …κοινωνία!

Bλέπουν τον πρωθυπουργό ως …αναχωρητή….

Αθεΐα: το καύχημα της εποχής μας!

Ένα εξαιρετικό κείμενο γραμμένο από τον αείμνηστο Φώτη Κόντογλου. Τι άλλο να σχολιάσουμε εμείς; Απολαύστε το, γραμμένο πριν μερικές δεκαετίας, φρέσκο σαν τη σημερινή εποχή μας…

Αθεΐα! Τίτλος μεγάλος και καύχημα για τον σημερινόν άνθρωπο. Όποιος τον αποχτήσει (και για να τον αποχτήσει, φτάνει να χειροτονηθεί μοναχός του άπιστος), γίνεται παρευθύς στα μάτια των άλλων σοφός, κι' ας είναι αμόρφωτος, σοβαρός, κι' ας είναι γελοίος, επίσημος κι' ας είναι αλογάριαστος, υπεράξιος κι' ας είναι ανάξιος, επιστήμονας κι' ας είναι κουφιοκέφαλος.

Δεν μιλώ για τον άνθρωπο που έχει πόθο να πιστέψει, μα δεν μπορεί, με όλο που κατά βάθος πάντα η αιτία της απιστίας είναι η περηφάνεια, αυτή η οχιά, που κρύβεται τόσο επιτήδεια μέσα στον άνθρωπο, που δεν μπορεί να την καταλάβει.