Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Το πρόβλημα στη βάση του είναι μεταφυσικό-πνευματικό.

Λυκούργος Νάνης, ιατρός

Πολλοί από μας κατηγορούμε τους πολιτικούς για τη δημιουργία, το γιγάντωμα και τη διαιώνιση της κρίσης και πολύ καλά κάνουμε από μία άποψη.

Πλην όμως όταν οι πολιτικοί μας χάιδευαν τα αυτιά ονομάζοντάς μας κυρίαρχο λαό, όταν μας χορηγούσαν επιδοτήσεις για να θάβουμε τα φρούτα στις χωματερές, όταν μας διόριζαν σκανδαλωδώς διογκώνοντας κι άλλο τον ήδη διογκωμένο δημόσιο τομέα, όταν σε περιφερειακό νοσοκομείο διορίζονταν σαράντα άτομα σε θέση οδηγού ασθενοφόρου τη στιγμή που ουσιαστικά δεν υπήρχε ασθενοφόρο, αλλά ένα παμπάλαιο όχημα της νομαρχίας που εκτελούσε χρέη ασθενοφόρου, όταν βλέπαμε την ηθική τους εξαχρείωση και τους ονομάζαμε λεβέντες, όταν τα κριτήρια της ψήφου μας συνοψίζονταν στο σύνθημα “ψηφίστε Σούλα για μια θεσούλα”,'οταν το ένα, όταν το άλλο, τότε τι περιμένουμε;

Χρεωκοπήσαμε για ενός έτους επιδοτήσεις σε ΑΠΕτζήδες

nytimes.com
lagie.gr
Χρεωκοπήσαμε, τεχνικά και τυπικά, την στιγμή που δεν πληρώσαμε την δόση του €1,5 δις ευρώ στο ΔΝΤ, χτες το βράδυ. Όλο το 2014, και για κάθε χρόνο, για τα επόμενα 20 χρόνια, πληρώσαμε και θα πληρώνουμε τουλάχιστον €1,7 δις σε ΑΠΕτζήδες, για φούμαρα. Οι ΑΠΕτζήδες κρατάνε ένα ποσοστό, τα πολλά είναι για αποπληρωμή Γερμανικών εισαγωγών ΑΠΕ.

Όχι, δεν εξοικονομήσαμε €1,7 δις σε συμβατικά καύσιμα. Ούτε €0,17 δις δεν εξοικονομήσαμε σε συμβατικά καύσιμα. Μάλλον αυξήσαμε τα έξοδα μας σε συμβατικά καύσιμα, αφού οι ΑΠΕ μας αναγκάζουν να έχουμε πανάκριβο αέριο, ή ...εισαγωγές! Οι ΑΠΕ που αποπληρώνουμε με 1,7 δις τον χρόνο έχουν κοστίσει πάνω από 12 δις και δεν έχουν υποκαταστήσει ούτε μία συμβατική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό που έχουν κάνει είναι να επιβάλλουν ΑΔΙ σε αεριάδες, και εισαγωγές ρεύματος.

Τα μάθατε; Το δημοψήφισμα έγινε!

Εξ αρχής, το συγκεκριμένο δημοψήφισμα δεν το είχα και σε κάποια υπόληψη. Φαίνεται όμως πως ούτε ο κ. Τσίπρας το είχε. Κανείς από την κυβέρνησή του δεν το είχε. Αναφέρομαι στο συγκεκριμένο δημοψήφισμα σε παρελθόντα χρόνο, διότι αν δεν τα μάθατε, ήδη πραγματοποιήθηκε, ψηφίσαμε και κέρδισε το «ΝΑΙ».

Δεν εξηγείται διαφορετικά πώς η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα κατέθεσε χτες πρόταση με την οποία ζητά από τον ESM τρίτο δάνειο, για την περίοδο 2015 – 2017, συνολικού ύψους 29,1 δισ. ευρώ, δηλαδή ουσιαστικά τρίτο μνημόνιο. Με ποιο αποτέλεσμα δημοψηφίσματος ανά χείρας ζήτησε κάτι τέτοιο η κυβέρνηση; Κι αν ο κ. Τσίπρας προχωρεί σε διάφορα αιτήματα πέραν της πρότασης που μας καλεί να ψηφίσουμε, για ποιο λόγο να πάμε να ψηφίσουμε;