Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Πατέρας, ὀχι φίλος

Δημήτριος Νατσιός, δάσκαλος, Κιλκίς

Ανήκω σε μία γενιά, που ίσως είναι η τελευταία που πρόλαβε να γευτεί, να νιώσει, να βιώσει την βαριά σκιά του πατέρα στο σπίτι. Μεγάλωσα σε μία εποχή που την χαρακτήριζε η –ας μου επιτραπεί το αδόκιμο της φράσης- η ευλογημένη έλλειψη κάποιων αγαθών, που σήμερα υπερεκχειλίζουν στα σπίτια μας. Μίλησα για έλλειψη αγαθών, για την «έντιμον πτωχείαν» του καθ’ ημάς Παπαδιαμάντη. Δεν έλειπε όμως το όντως αγαθόν, και χρησιμοποιώ τον όρο με την αρχαιοελληνική του σημασία, που σημαίνει το καλό, το χρηστό, το ενάρετο. Το καλό αυτό, το εξεικόνιζε ο πατρικός λόγος, προσταγή και ευχή συνάμα, «πρόσεξε όταν μεγαλώσεις να γίνεις χρήσιμος άνθρωπος στην κοινωνία». Πόσο βαθιά σοφία ανέδιδε η φαινομενικώς απλοϊκή αυτή φράση, σοφία που πήγαζε και από βίον ενάρετο, διότι όπως μας κανοναρχεί ο παλαιός εκείνος δάσκαλος του πατέρα, ο Πλούταρχος: «ου γαρ ο λόγος τοσούτον, όσον ο βίος εις την αρετήν άγει». Βαριά, καταλυτική η παρουσία του πατέρα στο σπίτι, ανακούφιζε την δύσμοιρη μάνα, που ανεχόταν, βάσταζε τα βάρη, την βάσανο και την τυραννία της τροφής και ανατροφής μας.

Η άριστη νηστεία


Άριστη νηστεία είναι αυτή, που συμφωνεί με τις σωματικές μας δυνάμεις.

Άγιος Βασίλειος ο Μέγας

Όποτε βαριέμαι να γράψω, διαβάζω energypress

Όποτε βαριέμαι να γράφω -- και τι να γράφω, εξ άλλου? Οι ΑΠΕ έχουν αποδειχθεί ότι είναι κάτι μεταξύ κοροϊδίας και αποτυχίας -- διαβάζω energypress και ξεβαριέμαι.

Με εξαίρεση τις σπάνιες αναρτήσεις για πραγματική ενέργεια, πρόκειται για απίθανη συλλογή μπουρδολογίας από κακόμοιρους με κοινό παρονομαστή το ΚΑΠΕ, τις ΑΠΕ, τους κυνηγούς επιδοτήσεων και τον Δόκτορα Παπαγαλίας και Ποίησης (διαβάστε τι έλεγε το 2001 -- και τι ήταν οι μετέπειτα "Πρόεδροι": κ. Νίκος Βασιλάκος, τεχνικός σύμβουλος του Ελληνικού Συνδέσμου Επενδυτών ΑΠΕ και αντιπρόεδρος του Ομίλου για τη Διάδοση των ΑΠΕ).