Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Η αλήθεια για τα Χριστούγεννα και η μυθοποίηση των Χριστουγέννων

Γεώργιος Μεταλληνός

Με την ενανθρώπηση και τη γέννησή Του ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός πραγματοποιεί το σκοπό της πλάσεως του ανθρώπου, την εμφάνιση του Θεανθρώπου στην Ιστορία. Την ένωση του κτιστού πλάσματος με τον Άκτιστο Πλάστη. Ο σκοπός της ενανθρωπήσεως είναι η θέωση του ανθρώπου. «Άνθρωπος γίνεται Θεός, ίνα Θεόν τον Αδάμ απεργάσηται» (τροπάριο Χριστουγέννων). «Αυτός ενηνθρώπησεν, ίνα ημείς θεοποιηθώμεν» (Μ. Αθανάσιος). «Άνθρωπος γαρ εγένετο ο Θεός και Θεός ο άνθρωπος» (Ι. Χρυσόστομος). Στη λογική ενός ηθικιστού ο όρος «θεοποιηθώμεν», που χρησιμοποιούν Πατέρες, όπως ο Μ. Αθανάσιος, είναι σκάνδαλο. Γι’ αυτό μιλούν για «ηθική θέωση». Διότι φοβούνται να δεχθούν ότι με τη θέωση μεταβάλλεται «κατά χάριν» αυτό που ο Τριαδικός Θεός είναι «κατά φύσιν» (άκτιστος, άναρχος, αθάνατος). Τα Χριστούγεννα είναι, γι’αυτό, άμεσα συνδεδεμένα και με τη Σταύρωση και την Ανάσταση, αλλά και την Ανάληψη και την Πεντηκοστή. Ο Χριστός-Θεάνθρωπος χαράζει το δρόμο, που καλείται να βαδίσει κάθε σωζόμενος άνθρωπος, ενούμενος μαζί Του.

Παρακμή

Μπαγιατίλα. Το μπουκάλι με το νερό ανάμεσα στα πόδια. Τα μεγαλεία των δύο σερβιτόρων ανά στέλεχος, περασμένα. Τα ρούχα του αρχηγού πιο τεντωμένα κι από τα νεύρα του. Ο εκτσογλανισμός τού «όποιος διαφωνεί με τον αρχηγό είναι ανόητος». Το ΠΑΣΟΚ δε ζει το τέλος εποχής του. Η εποχή του τελείωσε. Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει ακόμη λόγω κεκτημένης ταχύτητας. Κι επειδή ο Βενιζέλος αρνείται την πραγματικότητα. Ότι δηλαδή θα του μείνει στα χέρια ένα κόμμα – σφραγίδα. Δεν τον ενοχλεί. Αρκεί να πάρει τη σφραγίδα στο σπίτι του όπως έκανε με τη λίστα Λαγκάρντ και τα έγγραφα από το Πεντάγωνο. Στο ανάκτορό του.

Τα πολιτικά σημάδια «μιλούν» και «κραυγάζουν»…

Γράφαμε πριν από λίγες ημέρες ότι η παταγώδης πτώση αυτής της δωσίλογης κυβέρνησης έχει εισέλθει στην τελική ευθεία με επιταχυνόμενους ρυθμούς…
Διανύουμε τις τελευταίες μέρες του 2013 και κάποιες …πολιτικές συμπτώσεις σηματοδοτούν και τις τελευταίες μέρες αυτής της κυβέρνησης.
Δεν πιστεύουμε στο «τυχαίο» όταν αυτό ανακυκλώνεται με συχνότητα και σε στενά χρονικά πλαίσια.
Οι «συμπτώσεις» είναι πολλές και «στριμωγμένες» μέσα στον τελευταίο μήνα, για να είναι τυχαίες:

α) Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, και γγ. της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης, «στασίασε», κατηγορώντας τον καπετάνιο (Σαμαρά) ότι οδηγεί το σκάφος της ΝΔ σε ναυάγιο…