Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ο Χριστιανισμός δεν είναι άρνηση του Ελληνισμού

του Ιωάννη Ζηζιούλα (ακολουθεί σύντομο βιογραφικό)

Εκείνοι που έκαναν την πρώτη προσπάθεια εκχριστιανισμού του Ελληνισμού ήταν οι ίδιοι Έλληνες. Αυτό σημαίνει ότι ο εκχριστιανισμός αυτός δεν ήταν μια άρνηση του Ελληνισμού. Ήταν μια μεταμόρφωση, στην οποία τα βασικά ερωτήματα και ενδιαφέροντα του ελληνικού πνεύματος ικανοποιήθηκαν με απαντήσεις που δεν ήταν πια «ελληνικές». Έτσι η μεγάλη αυτή μεταμόρφωση απέδειξε ότι ο Χριστιανισμός μπόρεσε να κάνει μια βαθιά διάκριση ανάμεσα στα ερωτήματα και στις απαντήσεις του ελληνικού πολιτισμού. Γιατί υπήρχαν πραγματικά ερωτήματα – όχι μόνο βέβαια διανοητικά, αλλά κυρίως υπαρξιακά – που μόνον οι Έλληνες με τον τρόπο της σκέψεώς τους ήταν σε θέση να προβάλλουν… όπως το κοσμολογικό, το οντολογικό κ.λπ. Αλλά ακριβώς το ότι τέτοια ερωτήματα και αγωνίες, τυπικά και αποκλειστικά ελληνικές, βρήκαν ικανοποίηση σε μια κοσμοθεωρία που στη βάση της – την ιουδαϊκή – δεν έθετε ποτέ τέτοιου είδους ερωτήματα, αυτό ακριβώς είναι το θαύμα που επιτέλεσαν οι Έλληνες Πατέρες.

Καλά αυτός δεν είχε πεί ότι θα παραιτηθεί απο την βουλευτική του ιδιότητα;

Δεν χρειάζεται να ξαναμιλήσουμε για όσους έπαιξαν "κουτσό" με τον Παπανδρεϊσμό και στραμπούληξαν το "αριστερό" τους πόδι.Για όλα αυτά όπως και για τα κουραφέξαλα της Θεοδωράκειας ανυπακοής της "ελίτ" των δήθεν ανεξάρτητων πολιτών έχουμε μιλήσει πολλές φορές.Σε τέτοιες περιπτώσεις πάντως ταιριάζει γάντι η σοφή Ελληνική παροιμία :

"Ο ύπνος θρέφει μάγουλα και ξεγυμνώνει κώλους."
Πιο κάτω δημοσιεύουμε το e-mail που λάβαμε από το γραφείο τύπου του Γιάννη Δημαρά , έτσι για να έχετε μια ακόμη γεύση από τους υποψήφιους εργολάβους του "καινούργιου" πολιτικού συστήματος:

Ποιοι από το ΙΚΑ ξόδεψαν 830.000 ευρώ στο Ξενοδοχείο ΜACEDONIA PALACE του ομίλου Δασκαλαντωνάκη!

Αυτό και αν είναι ΣΚΑΝΔΑΛΟ... Η επιστολή του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη για το ρεβεγιόν του ΠΑΓΚΑΛΟΥ αποκαλύπτει το σούπερ σκάνδαλο της διαπλοκής και συναλλαγής και ρεμούλας των χρημάτων των ασφαλισμένων του ΙΚΑ! Το ΙΚΑ που νοικιάζει στον όμιλο το ξενοδοχείο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ PALACE και εισπράττει μισθώματα... φέρεται σύμφωνα με το δημοσίευμα στο Πρώτο Θέμα να του επιβάλλεται πρόστιμο 1,6 εκατ ευρώ (κατά την ιδιοκτησία της εταιρίας είναι πρόταση επιβολής προστίμου) για μη καταβολή Μισθώματος!

Δώστε, δώστε, κι άλλα Πράσινα Δάνεια

"Για μαζική έξοδο ετοιμάζονται οι θεσμικοί επενδυτές από Ισπανικές επενδύσεις μετά από απόφαση της Ισπανίας. Η Ισπανία αποφάσισε λίγο πριν τα Χριστούγεννα να περικόψει κατά 30% προσυμφωνημένες ταρίφες ρεύματος στους φωτοβολταϊκούς παραγωγούς (αντιστοιχεί σε €3 δις) για τα επόμενα τρία χρόνια, σαν μέρος της μείωσης του ελλείμματος.

Ενώ πολλές χώρες έχουν κόψει επιδοτήσεις σε νέα φωτοβολταϊκά έργα, η Ισπανία είναι η πρώτη που το έκανε αναδρομικά (…)

Η θλιβερή μιζέρια του... ίδιου.

Αυτές τις μέρες λυπάμαι τους φίλους από το antinews. Έχουν κάνει ένα πολύ καλό αντικυβερνητικό - θα το έλεγα εγώ - αγώνα, με ειδήσεις και άρθρα ουσιαστικά. Εκτέθηκαν υπέρ του Σαμαρά, θεωρώ για να μπορέσουν να τον "τραβήξουν" σε σωστό δρόμο. Και το μούδιασμα μετά από τους τομεάρχες είναι φανερό. Οι ντιντίδες και οι βαψομαλιάδες πήραν την εκδίκησή τους. Τώρα το fimotro δίνει εύσημα και στηρίζει!!!
Αλλά γιατί θα έπρεπε να μας προξενούν έκπληξη οι νέοι τομεάρχες που "θα ρίξουν τον GAP και το μνημόνιο". Έχουμε μάθει τόσα χρόνια στα ίδια. Οι πολιτικοί μας φαίνεται πως είτε δεν έχουν ιδέα από ιστορία για παραδειγματισμό και αποφυγή λαθών, ή είναι τόσο εγωιστές που βάζουν στοίχημα πως με την ίδια μεθοδολογία αυτοί έχουν το κάτι για να τα καταφέρουν. Και καταλήγουμε όλοι στον κουβά. Που γίνεται όλο και πιο βαθύς. Εκτός... αν το κάνουν επίτηδες.
Πάμε πάλι από την αρχή.

Εκείνο που προέχει είναι το πνεύμα

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

"Έλαιον αμαρτωλού μη λιπανάτω την κεφαλήν μου".(Ψαλμ.140).(Μυρωμένο ευώδες έλαιον αμαρτωλού να μη αρωματίσει ποτέ την κεφαλήν μου. Δε ζηλεύω την ευημερία των αμαρτωλών,αλλά το αντίθετο προσεύχομαι να μη συμμετάσχω σ΄ αυτήν). Αφού πρέπει να προσέχουμε τα εξωτερικά πράγματα που έρχονται σε επαφή με το σώμα μας, πόσο μάλλον πρέπει να προσέχουμε τα πράγματα που έρχονται σε επαφή με την ψυχή μας;

Ανησυχούμε για την οικονομική κρίση. Σ΄ αυτήν στρέφουν την προσοχή μας τα ΜΜΕ, οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί. Για την πνευματική κρίση δεν ανησυχούμε τόσο, αν και η πνευματική κρίση πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο.

Ο πλούτος της γλώσσας μας

Eίπε:
«Η δωροδοκία των χαμηλόβαθμων υπαλλήλων λέγεται γρηγορόσημο
Η δωροδοκία των υψηλόβαθμων υπαλλήλων λάδωμα
Η δωροδοκία των Διευθυντών/Διοικητών μίζα
Η δωροδοκία βουλευτών και Υπουργών ... χορηγία»

Αθάνατο και ατελείωτο ελληνικό λεξιλόγιο

Η δημοκρατία δεν είναι τζάμπα. Αλλά κοστίζει λιγώτερο από την Ολιγαρχία του κοινοβουλευτισμού

Στις συζητήσεις, δια ζώσης και διαδικτυακές, έρχεται και επανέρχεται το ερώτημα: “Καλά τα λόγια και οι ρητορικές, καλές οι ιστορικές και οι θεωρητικές αναφορές στην δημοκρατία, καλές και οι επισημάνσεις του τι πήγε και πάει στραβά, αλλά τώρα τι κάνουμε;”.

Η δικιά μου γνώμη, την έχω ξαναπεί, είναι ότι απέχουμε βέβαια από το “τι να κάνουμε” και αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι το “τι να ξέρουμε”. Διότι το παρόν ολιγαρχικό καθεστώς (ο κοινοβουλευτισμός είναι Ολιγαρχία ελαφρώς ενδεδυμένη), φαίνεται να επιδιώκει να εξαγριώσει τον λαό και να τον κατεβάσει ανοργάνωτο και χωρίς στόχους στον δρόμο. Ωστε ορισμένοι, από τον λαό, θερμοκέφαλοι να προβούν σε ακρότητες πέραν των ορίων του νόμου. Και οι οποίες ακρότητες θα δώσουν στο καθεστώς την ευκαιρία και την αφορμή που ζητάει ώστε να “σφίξει τα λουριά” και έτσι να διασωθεί από την κατάρρευση που μόνο του έχει προκαλέσει.

Καλό, κακό, ποιος ξέρει;

Κάποτε σε ένα χωριό κάπου στην ανατολή ένας χωρικός είχε εφτά άλογα για να κάνει τις δουλειές του.

Μιά μέρα όλα τα άλογα το έσκασαν και πήραν τα βουνά .. χάθηκαν. Έρχονται λοιπόν οι συγχωριανοί του μέσα στην μαύρη θλίψη και άρχισαν να του λένε διάφορα.

- Πώ πώ! τι καταστροφή σε βρήκε! πώς θα ζήσεις τώρα; που θα βρεις λεφτά ν' αγοράσεις άλλα; .. και τα λοιπά

Ο χωρικός ήρεμος και ατάραχος είπε:

Καλό κακό, ποιός ξέρει;