Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Τελειώνουν οι "επενδύσεις" σε αιολικά σε Σκανδιναβικές χώρες (και στην Αγγλία)


bloomberg.com
Το μόνο πράγμα που "σκοτώνει" μια επιδοτούμενη αρπαχτή, είναι όταν γίνεται ...ασύμφορη για τους πονηρούς που την προωθούν. Με τιμές χοντρικής κάτω από 60 ευρώ την μεγαβατώρα, και με χαμηλά τα δικαιώματα άνθρακα, τα αιολικά είναι ασύμφορα και δεν μπαίνουν. Επίσης υπάρχει αβεβαιότητα για το εάν θα συνεχιστεί το καθεστώς επιδοτήσεων μετά το 2020. Αυτά, στις Σκανδιναβικές χώρες -- στην Ελλάδα λεφτά υπάρχουν και προοριζόμαστε για Γερμανικός σκουπιδότοπος, άρα δεν είναι το ίδιο.

Η Δανία θα κάνει στροφή 180 μοιρών στις επιδοτήσεις για αιολικά (το βαφτίζουν "αναθεώρηση των φιλόδοξων στόχων για το Κλίμα"). Λεφτά. Δεν περισσεύουν λεφτά για πέταμα. Ειδικά η Δανία, σαν την Γερμανία, εξάγει αιολικά (Vestas) και έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, χάρη στο σύστημα που έχει να απορρίπτει (φθηνά) το αιολικό της ρεύμα, και να το επαναγοράζει ακριβά -- δεν θέλει φιλοσοφία, κανείς δεν θέλει κουτουρού ρεύμα, όλοι θέλουν ρεύμα όταν το χρειάζονται, και κάθε πατέντα παράκαμψης ή "αποθήκευσης" απλά εκτοξεύει το κόστος προς τα πάνω.

Ο θηλυκός Άδωνις!...

Κυρά Τασία (Μπουμπούκα):

"Πλούτισαν τα νησιά από τους πρόσφυγες. 
Οι Σύροι που έχουν χρήματα μένουν σε ξενοδοχεία, ψωνίζουν από τα μαγαζιά, κάνουν τζίρο απίστευτο, έχουν φτάσει στο σημείο μέχρι και να τους ζητούν λεφτά για να τους φορτίσουν τα κινητά τους"

Μαζεύτε τη ρέεεεε..

Διπλή ταρίφα Λένινγκραντ

Και έχει μείνει σύμπασα η Ελλάς με την απορία: Ο Λαφαζάνης στο διαφημιστικό σποτ αυτοσαρκάζεται ή όχι;

Αν δεν έχετε δει ως τώρα το πρώτο τηλεοπτικό σποτ της Λαϊκής Ενότητας, κάντε το άμεσα. Σηκωθείτε από ντιβάνια, καρέκλες, ανάκλιντρα, κουνιστές κι ακούνητες πολυθρόνες, κρεβάτια και πορτ μπεμπέ κι ορμήξτε στον υπολογιστή σας ή στήστε καραούλι στην τηλεόραση. Δεν μπορεί, θα το πετύχετε.

Ακόμα και ανάμεσα σε τηλεμάρκετινγκ για καθαριστή πατατών και αυτόματο ποτιστήρι θα την τρακάρετε την έμπνευση. Πρωταγωνιστεί ο Λαφαζάνης, ο οποίος έχει πάρει και το ανάλογο ύφος χολιγουντιανού αστέρος, παρόλο που ουδέποτε θα αποδεχόταν ρόλο σε αντιδραστική ταινία (τύπου Ράμπο) ή σε νεοφιλελεύθερη και καπιταλιστική σειρά όπως το Μπέβερλι Χιλς.

Οι οθόνες «σκοτώνουν» τους βαθμούς

Όσο περισσότερο βρίσκεται μπροστά
από μια οθόνη ένας έφηβος τόσο
χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο
φαίνεται ότι έχει
Βρετανοί ερευνητές προειδοποιούν γονείς και εκπαιδευτικούς ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποίησαν κάθε πρόσθετη ώρα που ένας έφηβος περνάει στο σπίτι του μπροστά σε μια οθόνη (τηλεόρασης, υπολογιστή, παιγνιδοκονσόλας, κινητού), τόσο μειώνονται οι βαθμολογικές επιδόσεις του στο σχολείο. Από όλες τις οθόνες, η πιο επιζήμια για τους βαθμούς βρέθηκε να είναι αυτή της τηλεόρασης.

Ξεκολλήστε τα παιδιά από τις οθόνες

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρ. Κίρστεν Κόρντερ ανέλυσε στοιχεία για 845 μαθητές 14 έως 16 ετών. Διαπίστωσαν ότι -στη Βρετανία τουλάχιστον- ένας έφηβος περνά κατά μέσο όρο τέσσερις ώρες περίπου μπροστά σε μια οθόνη στον εξωσχολικό χρόνο του. Ακόμη και όταν ένας μαθητής διαβάζει πολύ τα μαθήματά του στο σπίτι του, αν τον υπόλοιπο χρόνο είναι «κολλημένος» στο Internet ή στην τηλεόραση, πάλι έχει σχετικά χειρότερους βαθμούς σε σχέση με όσους μαθητές δεν αφιερώνουν τόσο χρόνο μπροστά σε μια οθόνη. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν επίσης το μάλλον αυτονόητο: όσοι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαβάζουν περισσότερές ώρες τα μαθήματά τους στο σπίτι τους, έχουν σημαντικά καλύτερους βαθμούς σε σχέση με τους συμμαθητές τους. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity».