Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Τα αληθινά μας γενέθλια

«….Πολλοί λαοί συνηθίζουν να τιμούν τα γενέθλια, ήτοι την είσοδον του ανθρώπου εις τον κόσμον τούτον της φθοράς και της πτώσεως. Οι Ορθόδοξοι αντιθέτως, δίδοντες το βάρος εις την είσοδον μας εις τον νέον κόσμον της αληθούς ζωής, δηλ. της Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιείται διά του αγίου Βαπτίσματος, οπότε λαμβάνομεν και το χριστιανικόν ημών όνομα, εορτάζομεν τα γενέθλια τα ονομαστήρια μας και όχι τα γενέθλια.
Ένας Ρουμάνος Ορθόδοξος θεολόγος και κληρικός, σημειώνει επιτυχώς περί τούτου:
« Οι Ρουμάνοι δεν εορτάζομεν ποτέ τα γενέθλια μας, όπως κάνουν αι άλλαι χώραι της γης. Εορτάζομεν με πρωτόγνωρον χαράν,

Ενας άνδρας στη σκιά της

Tο Σάββατο συνομίλησε με τη Μιμή Ντενίση για λογαριασμό των "ΝΕΩΝ". Τη Κυριακή έδωσε συνέντευξη στο "ΒΗΜΑ".
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στηρίζει με κάθε τρόπο τις "εκσυγχρονιστικές" διαθέσεις του κ. Ψυχάρη.
Είναι κι αυτός ένας τρόπος να επιβιώνει ενδοοικογενειακά ως προσωπικότητα, μια και η σύζυγος Χριστίνα, η Χίλαρυ των Καλυβίων, επιχειρεί να τον επισκιάσει μέσα απο τον στίβο των δημοτικών εκλογών.
Το πρόβλημα του εκλεκτού Παγκάλου δεν είναι πολιτικό.

Eλλάδα: Το προφίλ του Επενδυτικού Οργανισμού του Κατάρ (QIA) - Tι προβλέπει, το Μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη

H διαχείριση των επενδύσεων του Κατάρ γίνεται από τον Οργανισμό Qatar Investment Authority (QIA), Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του οποίου είναι ο Σεΐχης Hamad bin Jassem bin Jabr Al Thani.
Ο QIA ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό να επενδύει τα πλεονάσματα του Κατάρ από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια έδωσε μεγάλες χρηματοδοτικές δυνατότητες στον QIA, ο οποίος απέκτησε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενεργητικό αξίας άνω των 60 δις δολαρίων.

Γονείς με... ηλεκτρονική εξάρτηση

Οι τεχνολογικές τους εμμονές είναι επιβλαβείς για τα παιδιά τους, που αισθάνονται ψυχικό πόνο.
 
The New York Times

Οι περισσότερες ανησυχίες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων και των προγραμμάτων κοινωνικής δικτύωσης τύπου Twitter αφορούν τα παιδιά που χρησιμοποιούν τις τεχνολογικές αυτές καινοτομίες. Η χρήση τέτοιων μέσων από τους γονείς, όμως, και η επίπτωση της χρήσης αυτής στα παιδιά τους έχει αρχίσει και αυτή να απασχολεί τους ειδικούς.
Η παιδοψυχολόγος Τζάνις Ιμ παρακολούθησε πρόσφατα σκηνή σε εμπορικό κέντρο: «Αγοράκι 2 ετών

Η κρατική παρένθεση

Ν. Λυγερός
Η έλλειψη του βυζαντινού παραδείγματος στο νοητικό υπόβαθρο της έννοιας της αυτοκρατορίας μας εμποδίζει σοβαρά για να εξετάσουμε αντικειμενικά την εξέλιξη της Τουρκίας. Έχουμε την τάση να την ταυτίζουμε με ένα είδος Μεγάλης Ιδέας. Σε αυτό το πλαίσιο επιπλέον διαπράττουμε το στρατηγικό λάθος της ταύτισης του οράματος με το όνειρο.
Η ανάλυσή μας έχει ως αποτέλεσμα τη θεώρηση της κρατικής οντότητας της

Όμορφο παιχνίδι, αγγελικά πλασμένο

Η εμπλοκή μάνατζερ, παραγόντων, πρώην προπονητών και παλαιμάχων παικτών σε κυκλώματα που «φιξάριζαν» αποτελέσματα στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου διερευνάται από τις αρμόδιες αρχές.
Αντί να τους απονείμουν τιμητική πλακέτα για την προσφορά τους στην εξάλειψη της αβεβαιότητας και της συνακόλουθης ανασφάλειας, καθώς και για την πρότυπη συνεργασία φαινομενικά αντιπάλων ομάδων, βρίσκουν και το μπελά τους οι άνθρωποι.

Όλοι καταγίνονται με όλα

Οι άνθρωποι βρίσκονται σε ακατάπαυστη κίνηση, σαν μανιακοί. Άλλοι τρέχουν από εδώ, άλλοι από εκεί. Όλοι βιάζονται. Δοξάζω το Θεό άμα δω κανέναν να πορεύεται ήσυχα, χωρίς να βιάζεται!... Άλλοι τρέχουν λαχανιασμένοι να πιάσουν τη χρυσή ρόδα, που τη κυλά μπροστά τους ο διάβολος, που τον λέγανε οι αρχαίοι Ερμή...Άλλοι κάνουνε λογής -λογής συνέδρια, και συζητάνε περί ανέμων και υδάτων, άλλοι μαζεύονται κι αλληλοθαυμάζονται κι αλληλομισούνται σε σωματεία, σε συλλόγους, σε εταιρείες, άλλοι μαζεύονται σαν τα μυρμήγκια κατά χιλιάδες, και βλέπουνε τα λεγόμενα ματς, με κάτι αγριοφωνάρες που θαρρείς πως βγαίνουνε από θηριοτροφείο, άλλοι κάνουνε καλλιστεία, άλλοι εκθέτουν τα έργα της τέχνης τους και καμαρώνουνε, ως που να περάσουνε δυο- τρεις μέρες και να τους ξεχάσουνε οι θαυμαστές τους, άλλοι τυπώνουνε βιβλία, άλλοι βγάζουνε λόγους σαν βραχνιασμένοι βάτραχοι...

Ολική ανατροπή για το Βατοπαίδι

Πεδίο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης αποτελεί εδώ και τρία χρόνια η υπόθεση του Βατοπεδίου. Η πολύκροτη υπόθεση, έχει ακόμα πολλές προεκτάσεις, αλλά όπως όλα δείχνουν, σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση.
Μετά από δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής που διερεύνησαν την υπόθεση της Μονής, την πολύχρονη έρευνα της Δικαιοσύνης αλλά και την συνεχιζόμενη έρευνα της προανακριτικής -πλέον- επιτροπής της Βουλής, μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να αποδεικνύουν ζημιά του δημοσίου από τις πολύκροτες ανταλλαγές...

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη

Το φως του Ευαγγελίου

Στη Θεια Λειτουργία, μετά τον Τρισάγιο Ύμνο, ακούμε δύο αναγνώσματα-περικοπές από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης, το πρώτο είναι από τις επιστολές των αποστόλων· το δεύτερο από τα Ευαγγέλια. Με τα αναγνώσματα αυτά:
-Μαθαίνουμε για το ότιο Υιός και Λόγος του Θεού, ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός, έγινε άνθρωπος.
-Ακούμε το Χριστό να μας προσκαλεί στη βασιλεία Του
-«Βλέπουμε» με τα μάτια της ψυχής μας τα θαύματά Του.
-Και έτσι καταλαβαίνουμε πόσο σπουδαία είναι τα λόγια του Ευαγγελιστή Ιωάννη: