Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

«Δεν έχουμε κυδώνια»

Ο τίτλος «Δεν έχουμε κυδώνια» είναι παρμένος απ΄ το ομώνυμο ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου. Αναρωτιέται κανείς αν είναι τίτλος αυτός για ένα ποίημα. Το ότι δεν έχουμε κάποια στιγμή κυδώνια μπορεί να ενδιαφέρει την αγορά, αλλά πώς μπορεί η ποίηση να συγκινήσει τον αναγνώστη με ένα τέτοιο πεζό θέμα;

Ο Εμπειρίκος θα μπορούσε βέβαια να γράψει για οτιδήποτε έχουμε έλλειψη αλλά όχι ως ποιητής. Θα μπορούσε να γράψει πως δεν έχουμε πολιτικούς και πολιτική ή πως δεν έχουμε χρήματα, πως οι Έλληνες ξοδεύουμε τα όσα αποθέματα φυλάγαμε για μια έκτακτη ανάγκη, μια ξαφνική αρρώστια ή οτιδήποτε άλλο. Θα μπορούσε να γράψει για ό,τι λείπει σήμερα. Αλλά ο Εμπειρίκος, ως ποιητής, δεν είναι αυτό που θέλει να πει. Όταν τελειώσουν όλα όσα αντιλαμβάνεται κανείς με την λογική, μόνον τότε ίσως αντιληφθεί τί είναι αυτό που η έλλειψή του μπορεί να συγκινήσει έναν ποιητή. Ο Εμπειρίκος δεν μιλάει σαν επιστήμων, αλλά σαν ποιητής. Θέλει να εκφράσει αυτό που δεν είναι φανερό στην εκπληκτική επιφανειακότητα της καθημερινής ζωής.

Ανάμεσα στην Ελλάδα και στο ευρώ η Ελλάδα προϋπάρχει

Οι ξένοι δεν μπορούν να μας βοηθήσουν. Μόνο η επιστροφή μιας εθνικής οικονομικής πολιτικής είναι ικανή να λύσει τα σημερινά προβλήματα και να αναδιαρθρώσει την παραγωγική βάση της χώρας. Άμεσα και με πολύ καλες προοπτικές.

Η παραμονή σε αυτό το ευρώ δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα όπως έχει αποδειχτεί για την μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Όμως οι ελληνικές ελίτ, αποκομμένες από δικό τους πολιτισμό, έχουν δώσει σε αυτό το νόμισμα χαρακτηριστικά πολιτισμικής ταυτότητας. Γι αυτούς η έξοδος από το ευρώ τους αφαιρεί ένα κομμάτι από την “ταυτότητα” που τόσο ακριβά αγόρασαν σε ξένα πανεπιστήμια και σε μεγαλουπόλεις της δύσης. Εκεί σπατάλησαν τα νιάτα τους πασχίζοντας να αποτινάξουν από πάνω τους την αρμύρα και το φως, την τραχιά στριφνή γλώσσα και όλα αυτά που εδώ νιώθουμε πως είναι η ποίηση και η αρχική δημιουργός μας δύναμη.

Στο Στρατό ο Διευθυντής του Τσίπρα


Ο Νίκος Παππάς παρουσιάστηκε στην Τρίπολη για την στρατιωτική του θητεία

Ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παπάς δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσει και καλείται να το κάνει τώρα, αφού φαντάζομαι ότι επί 15 χρόνια (να μην είναι καμια 35αριά χρονών) έπαιρνε συνεχείς αναβολές προφανώς σαν αιώνιος φοιτητής...

Στο τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκυβερνήσει με τους άλλους!

Ακούγεται προφανώς παράξενο κάτι τέτοιο για όσους δεν κατέχουν την φιλοσοφία λειτουργίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Εξάλλου παράξενα ακουγόταν στο παρελθόν μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Και μην πάτε μακριά, παρά μόνο ένα χρόνο πριν τέτοια εποχή, όταν ο κ. Σαμαράς δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι δεν θέλει ούτε συνάντηση να έχει με τον κ. Παπανδρέου και ότι θα συστήσει εξεταστική επιτροπή για τις ευθύνες Παπανδρέου και άλλα τέτοια για αφελείς ιθαγενείς. Λίγους μόλις μήνες αργότερα, καθόταν στο ίδιο τραπέζι και καθόριζε με τον κ. Παπανδρέου τους υπουργούς της μνημονιακής συγκυβέρνησής τους, χωρίς να πει ούτε μια συγνώμη γι’ αυτά που έλεγε.