Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

"Δεν έχουμε κυδώνια"

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Μη φοβάσαι. Πρώτα τους δίνεις την ελευθερία σου και μετά σου αρπάζουν το ψωμί.

Το να είμαστε δούλοι ή ελεύθεροι εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Κανένας δεν μας εμποδίζει να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία αν πιστεύουμε στο Χριστό. Ζητείτε και δοθήσεται υμίν.

Αν όμως δεν έχουμε δική μας κρατική οντότητα, δηλαδή ελληνικές κυβερνήσεις να στηρίζουν το εθνικό μας νόμισμα κι αγοράζουμε το νόμισμά μας από τις ιδιωτικές τράπεζες, οι τράπεζες αυτές θα κλείσουν κάποτε την στρόφιγγα και θα μας πούν, όπως μας λένε, δεν υπάρχει για σας ρευστό. Είναι σαν να έχουμε αεροπλάνα να πετούν και να μην έχουμε εισιτήρια.

Οι υστερικοί φορμαλιστές αντικληρικών στερεοτύπων

Η σκέψη πολλών «μαρξιστών» γνωρίζει από διαλεκτική όσο ένας τυφλός από χρώματα. Είναι μια σκέψη τυπική, αλγεβρική, τσιτατολογική, φορμαλιστική, πνιγμένη μέσα στο πέλαγος των «συγκεκριμένων τεκμηρίων» της ιστορικής επιφάνειας, της εξωτερικής φωτογράφησης των πραγμάτων: Είναι η «σκέψη» των στερεοτύπων…

Έτσι αυτός ο φορμαλισμός των στερεοτύπων αδυνατεί να διακρίνει τη διαλεκτική κίνηση, τις μεγάλες ιστορικές καμπές, τις κοινωνικές τομές και τις πολιτικές στροφές του ιστορικού γίγνεσθαι. Αδυνατεί να διακρίνει την αναντιστοιχία των παλιών Μορφών με τα Περιεχόμενα των νέων ιστορικών δεδομένων.