Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Τα δικά μου, δικά μου, τα δικά σου, δικά μου, τα δικά μου, τα έχω φάει από σένα, και εάν πώ πολλές φορές το ψέμα θα γίνει αλήθεια


Χτες ή προχτές, γράφτηκε ότι οι Αμερικάνοι (ή ήταν το ΔΝΤ;) είπαν ότι πρέπει να κουρευτούν και τα Κυπριακά ομόλογα σε ρύθμιση της Κύπρου, και όχι οι καταθέσεις, ή όχι μόνο οι καταθέσεις στις Κυπριακές τράπεζες. Και απάντησαν οι Γερμανοί ότι "αυτοί πληρώνουν τον λογαριασμό, και αυτοί κάνουν κουμάντο". Δεν θυμάμαι πού το είδα, αλλά το είδα.

Ο «Μεγάλος Αδελφός» έφτασε.

Το πείραμα με την Κύπρο πέτυχε πλήρως. Ολόκληρο πλέον το τραπεζικό σύστημα στην Ευρωζώνη και όχι μόνο είναι στον αέρα. Το μήνυμα είναι σαφές. Ο καταθέτης θα πρέπει να γνωρίζει πως από εδώ και στο εξής συμμετέχει στις ζημιές του τραπεζίτη κανονικά, χωρίς καμία ζημιά για τον τραπεζίτη. Αντίθετα οι απαιτήσεις του τραπεζίτη που δημιούργησαν τα δάνεια που χορήγησε με απλές λογιστικές εγγραφές, δηλαδή η παραγωγή αεριτζίδικου χρήματος, παραμένουν ακλόνητες και ισχυρές.

Η σημερινή μέρα είναι από κάθε άποψη ιστορική παγκοσμίως και ας συγκρατήσουμε αυτή την ημερομηνία 25η Μαρτίου 2013. Από σήμερα και πέρα το τραπεζικό σύστημα αλλάζει ριζικά τρόπο λειτουργίας. Το πώς θα καταλήξει είναι θέμα χρόνου να φανεί.