Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Η θλίψη

Δὲν θέλω νὰ θλίβεστε καὶ νὰ συγχύζεστε γιὰ ὅσα συμβαίνουν ἀντίθετα στὴ θέλησή σας, ὅσο δίκαιη κι ἂν εἶναι αὐτή. Μιὰ τέτοια θλίψη μαρτυρεῖ τὴν ὕπαρξη ἐγωισμοῦ. Προσέχετε τὸν ἐγωισμό, ποὺ κρύβεται κάτω ἀπὸ τὴ μορφὴ τοῦ δικαιώματος. Προσέχετε καὶ τὴν ἄκαιρη λύπη, δημιουργεῖται ὕστερ᾿ ἀπὸ ἕναν δίκαιο ἔλεγχο. Ἡ ὑπερβολικὴ θλίψη γιὰ ὅλα αὐτὰ εἶναι τοῦ πειρασμοῦ. Μία εἶναι ἡ ἀληθινὴ θλίψη. Αὐτὴ ποὺ δημιουργεῖται, ὅταν γνωρίσουμε καλὰ τὴν ἄθλια κατάσταση τῆς ψυχῆς μας. Ὅλες οἱ ἄλλες θλίψεις δὲν ἔχουν καμιὰ σχέση μὲ τὴ χάρη τοῦ Θεοῦ.

Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως

Ηλίθιοι ιδιώτες

Οταν κάποιος ρώτησε τον Βασιλιά της Σπάρτης Δημάρατο, γιατί οι Σπαρτιάτες θεωρούν άτιμους αυτούς που πετούν την ασπίδα τους και όχι αυτούς που πετούν τις περικεφαλαίες και τους θώρακες, αυτός απάντησε:

"Γιατί τις περικεφαλαίες και τους θώρακες τους φορούν για δική τους προστασία, ενώ την ασπίδα την κρατούν για να υπερασπίσουν την από κοινού παράταξη."
Πλούταρχος (Αποφθέγματα Λακωνικά, 220 Α)

Η λέξη "idiot" που στα αγγλικά σημαίνει "ηλίθιος", χαρακτηρίζει όπως και στην Ελληνική τα άτομα χαμηλού νοητικού επιπέδου και προέρχεται από την Ελληνική λέξη Ιδιώτης.

Στο «παζάρι» των υπουργείων κρίνεται η τύχη της χώρας

Άρχισαν οι διαρροές (στοχευμένες προφανώς από τους άμεσα ενδιαφερομένους) σχετικά με το τι και για ποιους συζητούν τα κόμματα (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ.) στην προσπάθειά τους να σχηματίσουν μία κυβέρνηση ικανή να βάλει θετικό πρόσημο στην πορεία της χώρας.

Ονόματα πηγαίνουν κι έρχονται και η αίσθηση που μένει, είναι δυστυχώς, τραγική. Κι αυτό επειδή διαπιστώνουμε πως η προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά δεν είναι προς την κατεύθυνση της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, αφού ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται πως επιβάλουν τα δικά τους πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά, όπως του υπουργείου Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.

Το κοινωνικό φαινόμενο της γεροντικής άνοιας

Σχεδόν 36 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άνοια παγκοσμίως. Μέχρι το 2050 υπολογίζεται ο αριθμός αυτός να φτάσει τα 115 εκατομμύρια. Η ασθένεια αναμένεται να ενταθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η άνοια αποτελεί μια νόσο που επηρεάζει σταδιακά την ανθρώπινη μνήμη με αποτέλεσμα να καθιστά την καθημερινότητα των ασθενών ολοένα και πιο δύσκολη. Στη φετινή έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοινώνει τα αποτελέσματα μελετών, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των πασχόντων από άνοια αναμένεται να τριπλασιαστεί παγκοσμίως έως το 2050. Το 70% των κρουσμάτων αναμένεται κατά κύριο στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι υποδομές αλλά και το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης υπολείπεται σε σχέση με τις χώρες της Ευρώπης ή της Βορείου Αμερικής.

Ο λαός μας αποφάσισε σοφά. Πτώχευση μέσα στο ευρώ.

Τελικά, αν ξαναδεί κανείς το εκλογικό αποτέλεσμα με μια πιο ψύχραιμη ματιά, θα διαπιστώσει ότι η απόφαση του λαού δεν είναι και τόσο λανθασμένη, όπως εκ πρώτης όψεως σπεύδουν πολλοί να καταδικάσουν. Αντίθετα εμείς πιστεύουμε ότι ο λαός αποφάσισε πολύ σοφά και εξηγούμαστε:

Πρώτον, έβγαλε στη σέντρα τη Νέα Δημοκρατία και τον (αρχικά αντιμνημονιακό) κ. Σαμαρά, ώστε να υποστούν και αυτοί ότι ακριβώς υπέστη και το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου, καθόσον η ΝΔ είναι το ένα από τα δύο μεταπολιτευτικά κόμματα, τα οποία φέρουν ακέραια την ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας και την εξαθλίωση του λαού και επομένως δεν θα ήταν σωστό, μέσα στη φωτιά της καταστροφής να την γλιτώσει η ΝΔ στην αντιπολίτευση.