Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

"Μόνο η πνευματική δύναμη μπορεί να ενώσει τον κόσμο"

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Οι Έλληνες ενωμένοι πολέμησαν στην Αλβανία έναν υπέρτερο εχθρό. Η πνευματική δύναμη τους ένωνε. Αυτός που έχει δυνατό πνεύμα δε φοβάται τίποτε.
Οι άνθρωποι σήμερα δεν φοβούνται τους άλλους. Φοβούνται τους εαυτούς τους γιατί δεν πιστεύουν στο Θεό.
Οι Έλληνες έχουμε τη δύναμη της Ορθοδοξίας που μας ενώνει. Ο εχθρός μπορεί να μας τα πάρει όλα. Την πίστη δεν μπορεί να μας την πάρει. Η πίστη όσο διώκεται τόσο δυναμώνει.
Στην περίοδο που το Έθνος μας απειλείται με διάλυση δεν πρέπει να εκλέγουμε αυθαίρετους δρόμους. Πρέπει να στραφούμε στις ενωτικές μας δυνάμεις, στην Ορθοδοξία και την Ελληνική Γλώσσα.

Ευλογητάρια - Η μουσική των αγγέλων


Ευλογητάρια των Κυριακών
Ως ψάλλονται εν τη μονή του Βατοπαιδίου
Ήχος πλάγιος του πρώτου, τετράφωνος

Βατικανό: «Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια οικονομική αρχή»

Την ώρα που παντού στο κόσμο αυξάνονται οι λαϊκές διαμαρτυρίες εναντίον της εταιρικής και τραπεζικής πλεονεξίας, το Βατικανό ζήτησε δραστικές μεταρρυθμίσεις στη παγκόσμια οικονομία, και την δημιουργία μιας νέας ηθικής, και παγκόσμιας αρχής η οποία θα ρυθμίζει τις χρηματαγορές.

Όπως προκύπτει από ένα 18σέλιδο έγγραφο του τμήματος Δικαιοσύνης και Ειρήνης του Βατικανού, η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει αποκαλύψει κακές συμπεριφορές, όπως τον ατομισμό, μια συλλογική πλεονεξία, και μια άνευ προηγουμένου συσσώρευση αγαθών σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Αυτό που χρειάζεται, λένε οι αξιωματούχοι του Βατικανού, είναι μια νέα «ηθική αλληλεγγύης» μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών.

Παπούλια παραιτήσου


Η ματαίωση της παρέλασης επειδή ο λαός είπε «προδότη» τον χρυσοπληρωμένο Παπούλια αποδεικνύει το εξής απλό: η παρέλαση δεν γίνεται για να τιμηθούν οι νεκροί του πολέμου και το Έθνος μας αλλά για να τιμηθεί ο Παπούλιας. Αφού εθίχθη, γιατί δεν παραιτείται ο άνθρωπος; Τόσο πολύ έχει ανάγκη τα χρήματα; Αλλά θα μου πεις από την άλλη «ακόμα ένας κλασικός πασόκος».

Καλάβρυτα 1943: Η πρώτη "τεχνική βοήθεια" των Γερμανών

Το φθινόπωρο του 1943 και έπειτα από τη συνθηκολόγηση της φασιστικής Ιταλίας στις 8 Σεπτεμβρίου 1943, ο διοικητής του 749 Συντάγματος Ορεινών Κυνηγών της 117ης Μεραρχίας Ορεινών Κυνηγών, ο 39χρονος Συνταγματάρχης Γιούλιους Βέλφιντζερ, έλαβε εντολή να αντικαταστήσει άμεσα την 1η Τεθωρακισμένη Μεραρχία, που είχε αναπτυχθεί εκείνη την εποχή στη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Στις 3 Οκτωβρίου, ο Συνταγματάρχης διέταξε το Ι/749 Τάγμα του Συντάγματος να σταθμεύσει στο Αίγιο, το ΙΙ/749 στο Ξυλόκαστρο, ενώ το ΙΙΙ/749 και το Επιτελείο του συντάγματος θα παρέμεναν στην Πάτρα.

Βασική αποστολή του 749 Συντάγματος Ορεινών Κυνηγών ήταν «η παρεμπόδιση κάθε προσπάθειας τυχόν διείσδυσης συμμαχικών δυνάμεων προς και επάνω από τον Ισθμό της Κορίνθου», καθώς επίσης και η απόκρουση τυχόν επιθέσεων στο μήκος της παραλιακής οδού Πατρών–Κορίνθου, αυτό που σήμερα αποκαλείται «παλαιά εθνική οδός Αθηνών–Πατρών». Στο πλαίσιο αυτής της γενικότερης αποστολής, η περιφρούρηση της κρίσιμης περιοχής του Αιγίου, κομβικού σημείου με λιμάνι, σιδηροδρομικό σταθμό και οδικό άξονα, αλλά και του τριγώνου Πάτρας–Καλαβρύτων– Τρυπιών, ήταν η βασική αποστολή του 749 Συντάγματος Ορεινών Κυνηγών.

Η υψηλότατη κορυφή

Αποσπάσματα από την ομιλία του Στρατή Μυριβήλη στην επετειακή συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών για την επέτειο του ΟΧΙ το 1960.

Είκοσι οχτώ του Οχτώβρη!

Είναι τρανή τούτη η ημερομηνία, και για πολλούς αιώνες δεν είναι για να σβήσει το μεγάλο άστρο της πάνω από την Ελλάδα.

Σηκώθηκε όρθια μια ολάκερη φυλή, και έγραψε τις εντολές της με φωτιά μαι με αίμα. Γεννήθηκε ένα πρωί μέσα στην κραυγή των σειρήνων, των σαλπίγγων και των τραγουδιών. Οι καμπάνες όλης της Ελλάδας τη φώναξαν με τα χάλκινα στόματά τους, και οι πανέλληνες απάντησαν μ’ ένα ομόψυχο «παρών»!

Σημαία της Ελλάδας - Το Εμβατήριο της Σημαίας

Η πρώτη Ελληνική Σημαία (1822-1978)
Η εθνική σημαία της Ελλάδας περιέχει εννέα ισοπαχείς, οριζόντιες και εναλλασσόμενες λευκές και κυανές παράλληλες λωρίδες. Μέσα σε ένα κυανό τετράγωνο στο πάνω προσίστιο μέρος, υπάρχει ένας λευκός ισόκερος σταυρός. Οι εννέα λωρίδες αντιστοιχούν σε κάθε γράμμα ξεχωριστά, από τη λέξη "ελευθερία". Επίσης είναι τόσες όσες και οι συλλαβές του "Ελευθερία ή Θάνατος". Ο σταυρός συμβολίζει το επίσημο θρήσκευμα της χώρας, τον Χριστιανισμό.