Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Ἡ λέξη ἀνάθεμα καί ἡ σημασία της

Ὑπό τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου (Μαξίμοβιτς), Ἀρχιεπισκόπου τοῦ Σάν Φρανσίσκο

Ἡ ἑλληνική λέξη ἀνάθεμα, ἀποτελεῖται ἀπό δύο λέξεις: τήν ἀνά, πού εἶναι μία πρόθεση ἡ ὁποία δεικνύει κίνηση πρός τά ἄνω, καί τό θέμα, πού σημαίνει ἕνα ξεχωριστό τμῆμα ἀπό κάτι. Στή στρατιωτική ὁρολογία θέμα σήμαινε ἕνα ἀπόσπασμα· στήν πολιτική διακυβέρνηση, θέμα σήμαινε μία ἐπαρχία. Τώρα χρησιμοποιοῦμε τή λέξη «theme», πού προέρχεται ἀπό τό θέμα, γιά νά σημάνουμε μία συγκεκριμένη ἐνασχόληση [topic] μιᾶς γραπτῆς καί διανοητικῆς ἐργασίας.

Κυριολεκτικῶς τό ἀνάθεμα σημαίνει τήν ἀνύψωση κάποιου ξεχωριστοῦ πράγματος. Στήν Παλαιά Διαθήκη αὐτή ἡ ἔκφραση ἐχρησιμοποιεῖτο ἐξ ἴσου σέ ἀναφορά πρός αὐτό πού ἦταν ἀποξενωμένο ἐξαιτίας ἁμαρτωλότητος, ἀλλά παρομοίως καί πρός αὐτό πού ἦταν ἀφιερωμένο στό Θεό. Στήν Καινή Διαθήκη, στά κείμενα τοῦ Ἀποστόλου Παύλου χρησιμοποιεῖται ἅπαξ σέ συνδυασμό μέ τό μαράν ἀθᾶ, πού σημαίνει τήν ἔλευση τοῦ Κυρίου. Ὁ συνδυασμός αὐτῶν τῶν λέξεων σημαίνει χωρισμό μέχρι τήν ἔλευση τοῦ Κυρίου· μέ ἄλλες λέξεις - τό νά παραδοθεῖ κάποιος [ὡς ὑπόλογος] σέ Αὐτόν (Α΄ Κορ. 16, 22).

Διάρροια και διαρχία

Τι αρέσει στον ΓΑΠ εκτός από την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το σούσι και τα ταξίδια; Υπάρχει η λέξη «διαρρύμιση»;

Οι απαντήσεις όλες, σήμερα, εδώ! Ιδού η πρώτη: Στον Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου, τακτικό πλην ακούσιο συνεργάτη της στήλης, αρέσει να αγωνίζεται για τη νομιμοποίηση της χρήσης του χασισιού. Μαράζι το έχει να επιτρέπεται στον χρήστη να φυτεύει στις γλάστρες του τις καναβουριές, να φουμάρει αμέριμνος, να ψηφίζει πασοκάρα και να εκλέγει κυβερνήσεις με Πεταλωτή, Γερουλάνο, Μπιρμπίλη, Παμπούκη και άλλα άνθη του καταπράσινου κήπου. Δεν το κατάφερε στην Ελλάδα, αλλά η Ουρουγουάη τον άκουσε και το επέτρεψε. Ο Γιώργος μας ενθουσιάστηκε, ως ήταν αναμενόμενο. Πήρε χαρτί, μολύβι, iPad, laptop, desktop pc και έγραψε τα ακόλουθα: «Κανείς δεν μπορεί παρά να επικροτήσει το θάρρος, τους συμβολισμούς και τη θέληση της κυβέρνησης της Ουρουγουάης να δώσει πρωτοπόρα λύση στο θέμα της μαριχουάνας, απεγκλωβίζοντας τους χρήστες από τα κυκλώματα και τα καρτέλ ναρκωτικών που μαστίζουν τη Νότια Αμερική. Αναγνωρίζοντας ότι η διαρρύμιση (σ.σ.: sic) της χρήσης είναι πιο σημαντική από την όποια καταστολή, η Ουρουγουάη έδωσε το σαφές αναγκαίο παράδειγμα προς όλες τις χώρες της υφηλίου για μια υποδειγματική και πρωτίστως ανθρώπινη αντιμετώπιση για την κάνναβι».

Όταν ο Σαμαράς θεωρούσε ΨΕΜΑ ότι το μνημόνιο "οδηγεί σε έξοδο από την κρίση".

Δείτε τι έλεγε.

Από την ομιλία του Α. Σαμαρά στην 75η ΔΕΘ όπου αναλύει τα "ΨΕΜΑΤΑ που τελείωσαν".

[Έκτο ψέμα: ότι παρά τις σκληρές θυσίες, το Μνημόνιο οδηγεί τάχα σε «έξοδο από την κρίση»…

Όμως, η πολιτική του Μνημονίου, μειώνει το έλλειμμα από την μια πλευρά και το μεγαλώνει από την άλλη, μέσα από την ύφεση που προκαλεί. Αυτό ήδη έχει φανεί.
Τα λουκέτα και η μείωση της κατανάλωσης δεν φέρνουν ποτέ έσοδα στα δημόσια ταμεία. Κι έτσι μεγάλο μέρος των θυσιών πάνε χαμένες.
Επίσης, το Μνημόνιο μεγαλώνει το χρέος! Για να μειώσει το έλλειμμα μέσα σε μια τετραετία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, θα διογκώσει το χρέος, στο ίδιο διάστημα, κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες! Κι αυτό δεν το λέμε εμείς.