Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ἡ φιλονικία μεταξύ τῶν συζύγων

Ὁ ἐγωισμός καί τό ἴδιον θέλημα αἰτία φιλονικίας

«Ὁ συνήθης λόγος διαπληκτισμοῦ καί φιλονικίας (μεταξύ τῶν συζύγων)» παρατηρεῖ ὁ ἱερός Χρυσόστομος «εἶναι ὁ ἐγωισμός καί τό ἴδιον θέλημα». Πόσο σοφά εἶναι αὐτά πού λέει ὁ Ἅγιος! …
Ὁ ἐγωισμός καί τό ἴδιο θέλημα… Ὁ μεγάλος ἐχθρός τῆς σωτηρίας μας. «Τό θέλημα» εἶπαν οἱ Ἅγιοι Πατέρες «εἶναι τό χάλκινο τεῖχος πού μᾶς χωρίζει ἀπό τόν Θεό». Ὁ ἐγωισμός ἀπό τόν ὁποῖο ἐκτρέφεται τό ἴδιο θέλημα εἶναι σύμφωνα μέ τόν Γέροντα Παΐσιο «τό ἀναρχικό παιδί τῆς ὑπερηφάνειας». Ἡ ὑπερηφάνεια, ὁ ἐγωισμός καί τό ἴδιον θέλημα εἶναι αὐτά πού μᾶς χωρίζουν ἀπό τόν Θεό, ἀλλά καί μᾶς ἀπομακρύνουν τόν ἕνα ἀπό τόν ἄλλο, σπέρνοντας τήν ταραχή, τήν ἀντιπάθεια, τή ζήλεια, τό φθόνο, τήν ἔχθρα.
Ὅταν ὁ ἕνας ἀπό τούς συζύγους κρατάει τό θέλημά του πεισματικά, «στήνει» τό θέλημά του καί θέλει νά τό ἐπιβάλλει στόν ἄλλο οὐσιαστικά διασπᾶ τό σῶμα τῆς οἰκογένειας, κάνει μία διχοτομική-αὐτοκαταστροφική-διαλυτική ἐνέργεια.

Σεβόμενοι την ελευθερία του άλλου

- Γέροντα, είναι δυνατόν κανείς συνειδητά να κρύβη μια πτώση του από τον πνευματικό του;
- Ναι, αλλά, και αν ξέρη ο πνευματικός την πτώση του ή κάτι καταλαβαίνη, δεν συμφέρει, ούτε θα τον ωφελήση, να του το πη. Πολλές φορές βλέπω στον αγώνα του άλλου, κάτι καταλαβαίνω ή ξέρω τι έχει κάνει, όμως από σεβασμό δεν του λέω τίποτε, αν δεν μου το πη ο ίδιος. Το θεωρώ εκβιασμό, ατιμία, να του το πω, την στιγμή που εκείνος δεν θέλει μόνος του να το φανερώση. Είναι λεπτό το θέμα, γιατί θα τον ρεζιλέψης. Πώς να βιάσης τον άλλον; Υπάρχει ελευθερία. Εκτός αν δω ότι κινδυνεύει και δεν πρόκειται να βοηθηθή από αλλού ή ότι έχει άγνοια και θα σπάση τα μούτρα του, θα καταστραφή, τότε θα κοιτάξω με τρόπο να του πω κάτι.

Το νόημα του Σταυρού του Χριστού

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Το νόημα του σταυρού του Χριστού και τα λόγια του Αποστόλου Παύλου "καυχώμαι στο Χριστό εσταυρωμένο", ενώ τα καταλαβαίνουν οι απλοί άνθρωποι, δυσκολεύονται ή αδυνατούν εντελώς να τα καταλάβουν οι μορφωμένοι και οι διανοούμενοι. Ο λόγος είναι ότι οι απλοί άνθρωποι στηρίζονται στην πραγματικότητα και προσεγγίζουν το σταυρό όχι με τη σοφία του νου, με τις νοητικές επινοήσεις και με τα λογικά επιχειρήματα, αλλά με τη σοφία της καρδιάς. Οι απλοί έχουν βιώματα, ενώ οι μορφωμένοι έχουν πεποιθήσεις και ιδεολογίες.
Από τα βιώματά τους γνωρίζουν ότι η πραγματικότητα είναι ότι ο Ιησούς Χριστός, Αυτός που σταύρωσαν οι Εβραίοι δυο χιλιάδες χρόνια πριν από σήμερα, είναι ο Θεός, ότι ο Θεός είναι αγάπη και ότι όλοι οι άνθρωποι που αγαπούν κουβαλούν το σταυρό τους.

Προζύμι δίχως μαγιά με το βασιλικό του Τιμίου Σταυρού


Αρκετές νοικοκυρές πιστές στην παράδοση, που ακόμα ζυμώνουν στο σπίτι τους συνεχίζουν να συντηρούν ένα ευλογημένο έθιμο που είναι ταυτόχρονα και ένα θαύμα. Αυτό γίνεται δύο φορές το χρόνο. Στη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 14 Σεμπτεβρίου και την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, δηλαδή της Σταυροπροσκυνήσεως. Ποιο είναι αυτό; Η παρασκευή νέου προζυμιού.

Ετοιμαστείτε να σας πάρουνε το σπίτι

Του Άγη Βερούτη

Μετά από δώδεκα μήνες Μνημονίου σύσσωμοι οι πολιτικοί της χώρας αρνούνται να δουν το προφανές. Το Μνημόνιο δεν εφαρμόζεται, ή μάλλον εφαρμόζονται μόνο εκείνα τα μέτρα που έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα.

Την ίδια στιγμή οι σπατάλες των φόρων που πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας, επί των υπεραξιών που δημιουργεί με τον ιδρώτα και το μόχθο του ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, συνεχίζονται αμείωτες.

Η προφανής και πρωτοφανής αδιαφορία των πολιτικών να προσπαθήσουν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση είναι πλέον αντιληπτή από το σύνολο του Ελληνικού Λαού. Φαίνεται στις δημοσκοπήσεις που δίνουν μικρότερη από 55% την αποδοχή του συνόλου των κομμάτων με παρουσία στη βουλή. Δυστυχώς οι πολιτικοί μας προφασιζόμενοι τη μη-διατάραξη των “κεκτημένων” των κομματικών στρατών τους που εκπροσωπούνται από τους συνδικαλιστές, καθυστέρησαν έναν ολόκληρο χρόνο για να συρρικνώσουν το Ελληνικό Δημόσιο, να απελευθερώσουν τα κλειστά επαγγέλματα, και να απεμπλέξουν την αγορά από το στραγγαλισμό που της επιφέρει η Σοβιετικού τύπου εμπλοκή του κράτους σε αδειοδότηση και έλεγχο κάθε δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα, με βάση μάλιστα βυζαντινοπρεπείς κανόνες και την απαραίτητη αλληλοαναιρούμενη νομοθεσία.

"Σειριακός κώδικας σιωπής όπως λέμε Serial killer"! τα λεφτά είναι πολλά - τι εννοεί η ποιήτρια;

Πάλι υπόθεση κατασκοπείας στην ΕΥΠ, που όμως μυρίζει… παράξενα

Άλλη μία υπόθεση κατασκοπείας ξεπετάχτηκε από το πουθενά. Φυσικά, η λέξη κατασκοπεία είναι συνυφασμένη με την ΕΥΠ, αλλά λίγοι ξέρουν πως αυτά συμβαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια και από πίσω κρύβονται εξουσιομανείς τάσεις και απόπειρες εκμηδένισης συνδικαλιστών αντιπάλων… Λίγοι, εκτός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, γιατί… κατά τα λοιπά, «ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι»…

Πριν από ένα χρόνο, περίπου, άλλη μία τέτοια υπόθεση είχε δημιουργηθεί, για ένα διευθυντικό στέλεχος, του οποίου την συνδικαλιστική θέση κάποιοι είχαν βάλει στο «σημάδι». Οι κατηγορίες, από όσο γνωρίζουμε κατέπεσαν στον ανακριτή Εισαγγελέα, αλλά τα «παιδιά του Χρυσοχοΐδη» είχαν αναλάβει τις ποθητές θέσεις… Έτσι, κι επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται όταν υπάρχει η ΠΑΣΟΚοκρατία, σήμερα «ανακαλύφθηκε» κι άλλη υπόθεση κατασκοπείας. Που έχει πράγματι ενδιαφέρον.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σε υπόθεση διαφθοράς ο αδερφός του πρωθυπουργού Νίκος Παπανδρέου!

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ από την Κ Ο Ρ Υ Φ Η, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,  βλ. εδώ http://www.scribd.com/doc/64850894
ΕΩΣ ΤΟΝ ΠΑΤΟ, δηλαδή τους... ΑΒΡΑΝΤΙΝΗ και ΒΑΓΓΕΡ, ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ, ΠΕΛΕΚΗ, ΜΑΡΤΙΝΟΥ κλπ.,
βλ. εδώ http://www.scribd.com/doc/34545943
http://www.scribd.com/doc/32892480
http://www.scribd.com/doc/64671570
http://www.scribd.com/doc/34800894

με την δια στόματος επιβεβαίωση του Π Ρ Ω Θ Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ο Υ της Χώρας κυρίου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
βλ. εδώ http://www.youtube.com/watch?v=-lfsiIsnefc

Πρετεντέρης: Οι… φιρφιρίκοι της Ν.Δ. φταίνε για τα σχολικά βιβλία

Μεγαλωμένος και αντρειωμένος στη λαίλαπα ΠΑΣΟΚ, πίστευα ότι τα έχω δει όλα και ότι θα μπορούσα να αναλύσω με ακρίβεια, κάθε νοητή υπέρβαση, κάθε λεκτική ακράτεια και κάθε μιντιακή έξαρση του λαοπλάνου αυτού κόμματος.

Σήμερα δηλώνω αδαής και σηκώνω τα χέρια ανήμπορος μπροστά στα κατορθώματα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Γιατί σήμερα διάβασα ξέπνοος μια υπερβατική ανάλυση αυτού του τέρατος της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, του κ. Πρετεντέρη, σύμφωνα με τον οποίο υπαίτιοι για την ξεφτίλα των σχολικών βιβλίων είναι ο κ. Λυκουρέντζος και οι υπόλοιποι φιρφιρίκοι (sic) της Ν.Δ.!!!

Σύμφωνα με την περισπούδαστη ανάλυση του σταρ της μνημονιακής δημοσιογραφίας, αυτό συμβαίνει εν ολίγοις γιατί η διαπλεκόμενη Ν.Δ. συντηρεί ανάρμοστες σχέσεις με το δικαστικό σώμα και ελέγχοντας με έναν ποταπό τρόπο το ελεγκτικό συνέδριο, σπεκουλάρησε απέναντι σε παιδιά και γονείς και σαμποτάρησε την εκτύπωση των βιβλίων, με σκοπό να εκθέσει την αθώα υπουργό!!!

Η Γενιά του Πολυτεχνείου και η ελληνική οικονομία