Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Κρυφακούγοντας τη Μέρκελ

Βάλτε το χέρι στην καρδιά (όχι στην τρύπια τσέπη) και ομολογήστε το: θα υποκλέπτατε συνομιλία της Αγκέλας αν μπορούσατε;

Υποτίθεται ότι αυτό έκαναν οι Αμερικανοί, οι οποίοι γλίτωσαν βέβαια τη Γερμανία από του Στάλιν τα δόντια. Τώρα οι Γερμανοί ζητούν τα ρέστα. Ζητούν και εξηγήσεις, αντί να ανάβουν λαμπάδες στο ύψος των προέδρων της υπερδύναμης. Ετσι είναι ο κόσμος. Αχάριστος. Είναι δυνατόν να πιστεύουν οι Φριτς και οι Μπρουνχίλντε ότι κάθονταν η CIA και η NSA και έβαζαν αγγαρεία στους υπαλλήλους τους να στήνουν αυτί στις συνδιαλέξεις της καγκελάρας με το στριφνό υφάκι; Τώρα που οι Αμερικανοί δεν έχουν φράγκα να πληρώνουν τους δημοσίους υπαλλήλους τους, θα δαπανούν εργατοώρες σε αχρείαστες υποκλοπές; Είναι αχρείαστη η «συνακρόαση» των συνδιαλέξεων της κυρίας Μέρκελ, διότι ο θείος Σαμ την έχει στον τσεπάκι πριν καν αναλάβει καθήκοντα. Ολους τους έχει «στιμαρισμένους» ο μπαρμπα-Σαμ. Θυμάται περισσότερα για τη ζωή μας από εμάς τους ίδιους. Και συνταγή της γιαγιάς να έχετε ξεχάσει πάρτε τηλέφωνο την αμερικανική πρεσβεία της χώρας σας. Κάπου θα την έχει καταχωρίσει. Παρακάτω παρατίθεται απομαγνητοφώνηση μιας από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της κυρίας Μέρκελ με τον Βόφγκανγκ (μάλλον Σόιμπλε το επίθετό του). Καλή συνακρόαση!

Παναγία των Βλαχερνών

Δήμητρα Αγγελίδου

Ο ναός της Παναγίας των Βλαχερνών υπήρξε από τους πιο φημισμένους βυζαντινούς ναούς της Κωνσταντινούπολης και ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Παναγίας.

Βασικός λόγος της σημασίας που της αποδίδεται ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισε στη διάρκεια της Εικονομαχίας και προπαντὸς επὶ Κωνσταντίνου Ε´. Επειδὴ ήταν το λατρευτικὸ κέντρο των Ορθοδόξων, παράλληλο με την Αγία Σοφία, το εικονογραφικὸ πρόγραμμα καταστράφηκε και στην θέση του δημιουργήθηκαν από τους εικονομάχους παραστάσεις δέντρων, πτηνών και θηρίων.

Περί ψυχολογικού πολέμου

"Η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη."
ΣΟΥΝ ΤΖΟΥ

Υπάρχει ένας τομέας της στρατιωτικής τέχνης που λέγεται "ψυχολογικός πόλεμος".

Δυστυχώς, όταν ακούμε τη λέξη "ψυχολογικός πόλεμος", μας έρχεται (όχι τυχαία) στο νου η γειτόνισσα μας που προσπαθεί να μας σπάσει τα νεύρα επειδή δεν έχει τίποτε άλλο να κάνει.

Στην πραγματικότητα, ο ψυχολογικός πόλεμος είναι μια ολόκληρη επιστήμη, η οποία διδάσκεται σε πανεπιστήμια. Ο ψυχολογικός πόλεμος διδάσκονταν (δεν ξέρω αν διδάσκεται ακόμα) και στις Ελληνικές στρατιωτικές σχολές (Ευελπίδων και ΣΜΥ) με το εγχειρίδιο που θα βρείτε σκαναρισμένο σε link στον ακόλουθο σύνδεσμο: