Στην εποχή μας γίνεται εκτεταμένη συζήτηση για την υποβάθμιση της ποιότητας της ελληνικής γλώσσας. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αφορά όλους μας και να μας κάνει να προβληματιστούμε γι’ αυτό. Είναι πολύ σοβαρό γιατί αν χαθεί η ελληνική γλώσσα θα σβηστούν μαζί και πάρα πολλά στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής κληρονομιάς.
Η υποβάθμιση της ελληνικής γλώσσας έχει ξεκινήσει λόγω των επιρροών που έχουμε από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι η τηλεόραση, τα ξενόφερτα περιοδικά και σε μικρότερο βαθμό το ραδιόφωνο. Για παράδειγμα, σήμερα τα παιδιά βλέπουν "Πάττυ" ή διαβάζουν "Σούπερ Κατερίνα" μέσα από τα οποία, τα παιδιά μαθαίνουν αγγλικές λέξεις ή φράσεις αντικαθιστώντας έτσι τις ελληνικές με τις αγγλικές.
Έτσι όλοι μας, και ιδιαίτερα τα παιδιά και οι νέοι με το πέρασμα του καιρού αντιμετωπίζουμε προβλήματα προφορικού και γραπτού λόγου. Στο γραπτό λόγο συμβάλλει και το κινητό τηλέφωνο. Όχι σαν συσκευή αλλά ο τρόπος χρήσης που γίνεται. Οι νέοι (συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών) έχουν ως γλώσσα γραφής στο κινητό τα "greeklish" όπου τελικά με την πάροδο του καιρού η ορθογραφία των νέων θα έχει καταστραφεί.
Κάποιες προτάσεις αναβάθμισης της ποιότητας της ελληνικής γλώσσας και του λεξιλογίου των νέων της σημερινής εποχής, είναι πολλές. Αρχικά όλοι πρέπει να βάλουμε στα κινητά τηλέφωνά μας την ελληνική γλώσσα γραφής. Επίσης ο περιορισμός και σταδιακά η ελάττωση των ξένων λέξεων και φράσεων καθώς επίσης και ο τρόπος έκφρασης μας. Κατά τη γνώμη μου, αυτές οι τρεις θα έκαναν τη διαφορά. Ακόμα προτείνω σε όλους την ανίχνευση και την μάθηση λέξεων και φράσεων της ελληνικής γλώσσας έτσι ώστε να αντικαταστήσουν τις ξένες με τις ελληνικές.
Γ. Α.
Γ' τάξη Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου