Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Οι παραβολές συμφιλιώνουν

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Για να συμφιλιώσεις δύο ανθρώπους που έχουν μια διαφορά στο δικαστήριο, πρέπει πρώτα να ικανοποιηθούν οι δικηγόροι. Οι δικηγόροι σε μια διαφορά είναι η επιστημονική θεώρηση των πραγμάτων. Χωρίς τους δικηγόρους στηρίζεσαι στις παραβολές. Κάθε γεγονός είναι μια παραβολή.

Ο μεσολαβητής πρέπει να έχει την υπομονή ν΄ ακούσει την παραβολή όπως την εννοούν , καθένας με διαφορετικό τρόπο οπωσδήποτε και χωρίς σημείο αναφοράς,αλλιώς δεν θα κατέληγαν στα δικαστήρια. Ό,τι δεν καταλαβαίνουν εκείνοι πρέπει να το καταλάβει ο μεσολαβητής, ο οποίος διαφέρει από τους εμπλεκομένους, διότι έχει σταθερό σημείο αναφοράς, ενώ οι άλλοι πλέουν χωρίς πυξίδα στο πέλαγος, το οποίο επιτείνει η εμπάθειά τους.

Στη συνέχεια ο μεσολαβητής θα αναγνώσει την παραβολή στον καθένα κατ΄ιδίαν όπως την αντιλαμβάνεται ο ίδιος, χωρίς όμως να ταυτίζεται με την μια ή με την άλλη ανάγνωση. "Χωρίς παραβολές ουκ ελάλει αυτοίς τον λόγον." (Μάρκ.)

Κάθε τι που συμβαίνει είναι μια παραβολή. Όπου βρίσκεται το πτώμα εκεί συγκεντρώνονται οι αετοί. Αυτό είναι μια παραβολή.

Δυο φιλικά ιστολόγια διαφωνούν ως προς τη στάση της Εκκλησίας στο θέμα της κάρτας του πολίτη. Η Προσλαλιά έχει τη γνώμη ότι η Εκκλησία έχει αποστολή τον αγιασμό ενώ η Κλασικοπερίπτωση δέχεται ότι η Εκκλησία πρέπει να έχει ενεργό ρόλο σε θέματα που βασανίζουν το ποίμνιό της.

Είτε ο αγιασμός προέχει, είτε ο ενεργός ρόλος προέχει η διοίκηση της Εκκλησίας δεν είναι απούσα. Αγιαστική στον ενεργό ρόλο της, και δραστήρια στο πλευρό του αγωνιζομένου λαού του Θεού. Το πτώμα βρίσκεται στην αγωνία των πιστών με την κάρτα του πολίτη και εκεί συγκεντρώνονται και οι αετοί. Όπου είναι ο θησαυρός σου εκεί είναι και η καρδιά σου.
http://lagouvardospot.blogspot.com/2011/01/blog-post_1159.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου