Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Alzheimer και νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις

Η έγκαιρη διάγνωση παραμένει εξαιρετικά σημαντική για την εξέλιξη της νόσου

Η εμπειρία της ιατρικής κοινότητας και η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στη φαρμακευτική έρευνα προσφέρουν καινούργιες φαρμακοτεχνικές μορφές σκευασμάτων, που βελτιώνουν τη συμμόρφωση του ασθενούς και του επιτρέπουν να ακολουθήσει απλούστερα και ευκολότερα την αγωγή του.

Ειδικά για τη νόσο Alzheimer, κυκλοφόρησε και στη χώρα μας (διατίθεται από καιρό σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ) η νέα φαρμακοτεχνική μορφή της υδροχλωρικής δονεπεζίλης, σε διασπειρόμενο στο στόμα δισκίο των 5 mg και των 10 mg. Τεκμηριωμένα στοιχεία μελετών βιοϊσοδυναμίας κατέδειξαν μέσω σύγκρισης φαρμακοκινητικών παραμέτρων ότι και οι απλές μορφές των δισκίων 5 mg και 10 mg αλλά και τα διασπειρόμενα στο στόμα δισκία παρουσιάζουν παρόμοιο προφίλ ανοχής, την ίδια βιοϊσοδυναμία και την αυτή αποτελεσματικότητα στον έλεγχο των συμπτωμάτων της νόσου Alzheimer, όπως αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία».

Πρακτικά, το διασπειρόμενο δισκίο υδροχλωρικής δονεπεζίλης (ODT) των 5 mg και των 10 mg τοποθετείται στη γλώσσα του ασθενούς, διαλύεται γρήγορα και καταπίνεται.

Εν κατακλείδι, σε πρόσφατη ιατρική μελέτη, που ερευνούσε την ικανοποίηση φροντιστών και ασθενών με νόσο Alzheimer (χώρα Ισπανία, ερευνητές Dr. C. Sevilla και συνεργάτες, συμμετέχοντες: 829 ασθενείς) διαπιστώθηκε μεγαλύτερη συνολική ικανοποίηση στους φροντιστές ασθενών που λάμβαναν υδροχλωρική δονεπεζίλη CEPT συγκριτικά με άλλες θεραπείες. Παράλληλα, στην πλειονότητά τους αυτοί οι φροντιστές επισήμαναν πως η λήψη της υδροχλωρικής δονεπεζίλης ήταν εύκολη και θα συνέχιζαν με το ίδιο φάρμακο. Το πλεονέκτημα της υδροχλωρικής δονεπεζίλης μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών (32%) λάμβανε τη μορφή των διασπειρόμενων δισκίων (ODT).
Σήμερα, έχουμε στη διάθεσή μας φάρμακα που επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. Επιπλέον, οι επιστήμονες και οι φαρμακοβιομηχανίες εργάζονται εντατικά σε διαφορετικά θεραπευτικά ερευνητικά πεδία και μονοπάτια, ώστε να βρεθούν φάρμακα που θα τροποποιούν τη νόσο και θα είναι δυνατό να τη σταματούν σε πολύ πρώιμο στάδιο, έτσι ώστε να αποτραπεί η λειτουργική ανικανότητα του προσώπου. Τέλος, καθοριστικός είναι ο ρόλος της «πρόληψης» και της πρώιμης διάγνωσης.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, οι εταιρείες Eisai Europe και Pfizer υλοποίησαν την πανευρωπαϊκή εκστρατεία Memory Problems, στο πλαίσιο της οποίας δημιούργησαν την ιστοσελίδα www.provlimata-mnimis.gr. Η ιστοσελίδα έχει στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να διακρίνουν τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα της νόσου Alzheimer και να τα ξεχωρίζουν από τις φυσιολογικές αλλαγές που επέρχονται από τη γήρανση.

newsbeast.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου