Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Επιχείρηση «εξόρυξης δεδομένων διαδικτύου» από το αμερικανικό πεντάγωνο

(Antinews). Ο αμερικανικός στρατός, θέλει να ανακτήσει, προσωπικά δεδομένα, τα οποία έχουν σβηστεί από sites που δραστηριοποιούνται στον χώρο των social media και από διάφορες άλλες βάσεις δεδομένων.
Για να τηρούνται οι σχετικοί νόμοι, τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook ή το Twitter, οι τηλεφωνικές εταιρείες και οι τράπεζες, σβήνουν τις προσωπικές πληροφορίες από τις βάσεις δεδομένων που διατηρούν, πριν τις μοιραστούν με τρίτους, όπως την αστυνομία ή τους  διαφημιστές.

Όμως οι στατιστικολόγοι και οι τεχνικοί υπολογιστών, έχουν βρει τρόπους, για να ανακτούν, το σβησμένο υλικό. Μία ομάδα από το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst, υποστηρίζει, ότι χρησιμοποιώντας εναλλακτικές πηγές καταγραφής, είναι πιθανή, η επανένωση κάποιων «σημείων» ενός κοινωνικού δικτύου. Με αυτόν τον τρόπο, είναι πιθανή η ανάκτηση των δεδομένων. Μία άλλη μέθοδός, συνιστά, την σύγκριση και αντιπαράθεση δεδομένων, μεταξύ διαφορετικών δικτύων.
Το 2009, χρησιμοποιώντας, «ανώνυμες» βάσεις δεδομένων, οι ερευνητές Arvind Narayanan και Vital Schmatikov, του πανεπιστημίου Austin, κατάφεραν να εντοπίσουν τα ονόματα χρηστών του Twitter, οι οποίοι, χρησιμοποιούσαν επίσης και το Flickr.
Οι παραπάνω μέθοδοι, ενδιαφέρουν ιδιαίτερα το αμερικανικό πεντάγωνο, το οποίο εντατικοποιεί τις προσπάθειες του, για εξόρυξη δεδομένων. Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Άμυνας Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA),στις 2 Σεπτεμβρίου, δημοσίευσε μία διφορούμενη αίτηση, ζητώντας  πληροφορίες.
Επισήμως ,το πρόγραμμα  προβλέπει την εξεύρεση τρόπων για να διατηρηθεί η ανωνυμία των δεδομένων που μελετήθηκαν, καθώς  και η κρυπτογράφηση τους, ώστε να προστατευθούν από «αρνητικές ερμηνείες». Αρκετές εταιρείες, στενά συνδεδεμένες, με τον χώρο των πληροφοριών, ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα.
Δύο από σημαντικότερες, είναι η Visible Technologies(Seattle) και η Pikewerks(Madison, Alabama). H Visible Technologies, ειδικεύεται στην παρακολούθηση των κοινωνικών δικτύων, χρηματοδοτείται από την In-Q-Tel (capital risk fund της CIA) και την Centurion Holding, μία επενδυτική εταιρεία, με επικεφαλής τον Joseph Grano, πρώην προέδρου του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας (HSAC). Η εταιρεία, ανήκει στην εταιρεία επικοινωνίας, κολοσσό, WPP. Ο Tom Perry, αρμόδιος  της Visible για τα κυβερνητικά συμβόλαια, έχει αποφοιτήσει, από το West Point.
H Pikewerks, ειδικεύεται στην ασφάλεια των υπολογιστών και έχει ιδρυθεί, από τον Sandy Ring, πρώην πράκτορα της CIA και της NSA.
(πηγή ΙΟ)
http://www.antinews.gr/?p=62803

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου