Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

"Το Βατικανό ενορχήστρωσε τη δολοφονία του Πάπα Ιωάννη"

Το Βατικανό ενορχήστρωσε τη δολοφονία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'. Αυτή τη συνταρακτική δήλωση έκανε στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT ο ίδιος ο εκτελεστής, ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, ο οποίος στις 13 Μαΐου του 1981 είχε αποπειραθεί να βάλει τέλος στη ζωή του ποντίφικα.

«Η κυβέρνηση του Βατικανού βρισκόταν πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα. Το αποφάσισε ο καρδινάλιος Αγκοστίνο Καζαρόλι, το νούμερο δύο του Βατικανού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αγκτσά, διευκρινίζοντας ότι ο Καζαρόλι είχε βάλει έναν πράκτορά του, τον πατέρα Μικέλε, να μεταβιβάσει την εντολή στους εκτελεστές. «Εκανα πρόβες για την επίθεση μαζί με τον πατέρα Μικέλε και έναν ακόμα πράκτορα του Βατικανού. Συναντήθηκα μαζί τους αρκετές φορές και μάλιστα είχαμε πάει και στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για να σχεδιάσουμε την επίθεση» είπε ο Τούρκος τρομοκράτης, επισημαίνοντας ότι στο σχέδιο αυτό δεν είχαν εμπλακεί ούτε η αμερικανική CIA, ούτε η σοβιετική KGB, ούτε άλλες μυστικές υπηρεσίες. Και τόνισε ότι όταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' τον επισκέφτηκε τον Δεκέμβριο του 1983 στη φυλακή, «δεν με ρώτησε τίποτα για τους εντολοδότες, γιατί γνώριζε πολύ καλά ότι από πίσω κρυβόταν το Βατικανό».

Ο Αγκτσά αποκάλυψε ακόμα ότι έλαβε 50.000 δολάρια για να πραγματοποιήσει την επίθεση. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν είχε εντολή να σκοτώσει τον Πάπα, αλλά μονάχα να τον τραυματίσει, «για να γίνει πραγματικότητα μία από τις προφητείες της Φατιμά».

Στόχος της επίθεσης, σύμφωνα με τον Τούρκο τρομοκράτη, ήταν να καταρρεύσει η σοβιετική αυτοκρατορία: «Μετά την επίθεση, η έχθρα απέναντι στη Σοβιετική Ενωση ενισχύθηκε και όλα εξελίχθηκαν όπως εκείνοι επιθυμούσαν».

Το μόνο που δεν εξελίχθηκε βάσει αρχικού προγράμματος ήταν η διάρκεια φυλάκισης του Τούρκου εκτελεστή. «Ο Μικέλε μού είχε εγγυηθεί ότι μετά από δύο χρόνια στη φυλακή θα έβγαινα έξω» αποκάλυψε ο Αγκτσά, ο οποίος εξέτισε τελικά ποινή δεκαεννέα ετών σε σωφρονιστικό ίδρυμα της Ιταλίας, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε στην Τουρκία και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου. Τελικά, αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο Ιανουάριο.
http://www.madata.gr/epikairotita/world/81811.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου