Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Τα δέντρα... αποθαρρύνουν τους επίδοξους διαρρήκτες

Τα οφέλη των δέντρων σε κατοικημένες περιοχές είναι αδιαμφισβήτητα, τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο. Τώρα, μια νέα αμερικανική μελέτη αποκαλύπτει ότι οι μοναδικοί που δεν επωφελούνται από αυτά είναι... οι επίδοξοι ληστές.

Τη μελέτη εκπόνησαν ερευνητές της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δασών σε δείγμα σχεδόν 3.000 κατοικιών στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Τα συμπεράσματά τους καταδεικνύουν ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην παρουσία και το μέγεθος των δέντρων σε μια γειτονιά και τη μειωμένη εγκληματική δραστηριότητα: κάποια δέντρα που φύονται σε κατοικημένες περιοχές φαίνεται πως έχουν οδηγήσει σε μείωση των διαρρήξεων και των επιθέσεων με στόχο την καταστροφή περιουσιών.

Ο Τζέφρι Ντόνοβαν, που συνεργάστηκε στην εκπόνηση της μελέτης της πρώτης που διερευνά τη σχέση μεταξύ βλάστησης και εγκληματικότητας- δηλώνει ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα, που δείχνουν ότι τα δέντρα στις γειτονιές δεν υπάρχουν μόνο για καλλωπιστικούς λόγους ή... για να κρεμά ο κόσμος αιώρες. «Θέλαμε να διαπιστώσουμε κατά πόσο τα δέντρα, που παρέχουν μια σειρά από άλλα οφέλη, θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στο Πόρτλαντ μειώνοντας την εγκληματικότητα και ενθουσιαστήκαμε βλέποντας ότι πράγματη την βελτιώνουν», λέει ο Ντόνοβαν. «Παρότι ένας συναγερμός μπορεί να αποτρέψει τους εγκληματίες, δεν παρέχει τη σκιά του μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού και οπωσδήποτε δεν είναι το ίδιο ευχάριστος οπτικά όσο ένα δέντρο».

Ο Ντόνοβαν και η ομάδα του χρειάστηκε να αναζητήσουν απαντήσεις στα αρχεία της αστυνομίας από το 2008 έως σήμερα και ταυτόχρονα να «οργώσουν» τις γειτονιές καταγράφοντας χαρακτηριστικά όπως η ποιότητα των δέντρων, η έκταση που καλύπτουν και βέβαια πού έχουν σημειωθεί διαρρήξεις και βανδαλισμοί, κάτι που επετεύχθη χάρη και στη χαρτογράφηση των περιοχών από αέρος. Η ανάλυση των δεδομένων κατέδειξε ότι οι περιοχές όπου υψώνονται μεγάλα δέντρα μπροστά και πίσω από τις αυλές- έχουν χαμηλότερη εγκληματικότητα.

«Πιστεύουμε ότι τα μεγάλα δέντρα στο δρόμο μειώνουν την εγκληματικότητα στέλνοντας στον επίδοξο εγκληματία το μήνυμα ότι μια γειτονιά είναι προσεγμένη, φροντισμένη και συνεπώς είναι πιο πιθανό να τον πιάσουν», λέει ο Ντόνοβαν. Σημειώνει ωστόσο ότι ενώ τα μεγάλα δέντρα συνδέονται με λιγότερα εγκλήματα, τα μικρά φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς βοηθούν τον επίδοξο διαρρήκτη να περάσει απαρατήρητος.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1891646

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου