Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Τα πετρέλαια – Η Κύπρος και η Αγγλία

Του πολίτη Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου
Α΄Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ενημερώσεως για τα Εθνικά Θέματα

Μάιος του 1956. Στην Ελλάδα υπάρχει η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, ο οποίος αγωνίζεται απεγνωσμένα να κατασιγάσει τα οργισμένα συλλαλητήρια της Αθήνας. Οι Άγγλοι απαγχονίζουν τους Μ. Καραολή και Α. Δημητρίου. Ξεσπούν διαδηλώσεις στην Αθήνα με τρεις νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Η ασφάλεια κάνει δεκάδες συλλήψεις αριστερών τους οποίους εκτοπίζει ή ξαναεκτοπίζει στον Αϊ-Στράτη.
Οι Άγγλοι υπερασπίζονται λυσσοδώς τα αποικιακά τους "δικαιώματα", τα οποία συνδέονται άρρητα και με τα πετρέλαια, όπως κυνικότατα δήλωσε ο υπουργός τους των Εξωτερικών στη Βουλή των Κοινοτήτων, λέγοντας και τα εξής: "Απώλεια της Κύπρου, σημαίνει και απώλεια ορισμένων εγκαταστάσεων δια την προστασίαν του ανεφοδιασμού μας εις πετρέλαια και απώλεια των πετρελαίων σημαίνει ανεργίαν και λιμόν εις Βρετανίαν" (βλ. τις δηλώσεις του στον Αθηναϊκό Τύπο της 2/6/1956, στον οποίο παραπέμπει ο Τ. Τρίκκας στο έργο του: "ΕΔΑ (1951-1967), τόμ. Α΄, εκδ. "Θεμέλιο", 2009, σελ. 331).
Στην εποχή του Πλάτωνος οι πόλεμοι, γράφει ο φιλόσοφος, γίνονταν για τα χωράφια και τις βοσκές (βλ. "Πολιτεία", Βιβλίον Β΄).
Στην εποχή μας γίνονται για τα πετρέλαια, τις πρώτες ύλες της βιομηχανίας και προσεχώς για το νερό.
Τα περί ιδεωδών και αρχών είναι παραμύθια της Χαλιμάς σ' Ανατολή και Δύση.
http://ethnikonthematon.blogspot.com/2010/11/blog-post_9868.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου